ÅPNE FOR ALLE! Leder i Samfunnsvitenskapelig Studentutvalg, Heine Skipenes, synes det er rart at ikke alle UiOs studenter får lese ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet.

– En uheldig utvikling

Studenter som tilhører andre fakulteter enn Det samfunnsvitenskaplige fakultet blir i helgene bortvist fra lesesalene av vektere.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg syns det er urimelig at det ikke er lov til å bruke lesesalen på SV i helgene når det er masse plass der. Fakultetene bør ikke hindre mellomfaglig kontakt med venner på andre fakulteter, men heller oppmuntre til det, sier jusstudent Alexander Bekk.

Han har opplevd at en venninne fra jusstudiet han leste med, ble kastet ut fra Det samfunnsvitenskapelige fakultet (SV), selv om hun både hadde legitimasjon og semesterkortet fra juss.

– Vaktene gikk fra bord til bord på lesesalen og kastet konsekvent ut alle som ikke hadde et studentbevis fra SV. Men akkurat hva som er kriteriene på SV virker uklart, både jeg og venninna mi har sittet der senere uten å bli kasta ut av den samme vekteren, sier Bekk.

I følge Universitetet i Oslo (UiO) sitt regelverk har studenter i utgangspunktet kun adgang til byggene tilknyttet sitt eget fakultet. I eksamenstiden er det vanskelig å finne lesesalsplasser, og mange studenter går til forskjellige fakulteter for å lete etter en ledig pult.

Skylder på tyverier

Fakultetsdirektør på SV, Gudleik Grimstad, mener hvor vidt vakter skal kaste ut uvedkommende studenter som leser på SV i helgene må vurderes av vaktene selv.

– Men så lenge du ikke kommer inn med kort, har du egentlig ikke adgang, sier Grimstad.

– Hvorfor er det strengere på SV enn andre fakulteter?

– Grunnen til at vi har pålagt vekterne å være ekstra oppmerksomme, er at vi har hatt en rekke tyverier fra kontorer i det siste, sier han.

Et annet problem er at studenter setter kasser i dørene for å holde dem oppe i helgene, noe som gjør at andre uønskede personer lett kommer inn, i følge Grimstad.

– Dette er en lei utvikling. Vi vil helst ha en «åpen dør»-politikk, og før hadde vi i større grad åpne bygg, sier Grimstad, som innrømmer at studenter uten gyldig adgangskort vil ha problemer med å lese utenfor åpningstiden.

Leder i Samfunnsvitenskapelig Studentutvalg, Heine Skipenes, er enig i at utviklingen er uheldig.

– Man skal være bevisst på hvem som slipper inn, men det virker jo rart at ikke Blindern-studenter kan lese her på SV. SV-lista er jo veldig for søndagsåpne bibliotek, kanskje det er løsningen? spør han.

– Kan søke adgang

– UiOs studenter kan ikke automatisk gå inn i alle UiOs bygninger, sier driftssjef ved UiO, Astri Ottesen.

Hun forteller derimot at studenter som ønsker å lese på en lesesal som vedkommende ikke automatisk har tilgang til, kan få det ved å søke tilgang fra Vaktsentralen.

– Det er lett og går fort. Vi kan ikke åpne alle kortene, men det er en god nok grunn hvis det er stengt eller fullt der en pleier å lese. Det er også viktig om studenten er på bachelor- eller masternivå, bachelorstudentene kommer bare inn på de store lesesalene, forklarer Ottesen.

Powered by Labrador CMS