FALL MED STIL: Forsamlingen på Domus Athletica ivrer etter å kunne mestre fallteknikkene i Aikido.
FALL MED STIL: Forsamlingen på Domus Athletica ivrer etter å kunne mestre fallteknikkene i Aikido.

Kastes inn i helga

Rulleøvelser og fallteknikker. Det er fredag for Aikidofrelste.

Publisert Sist oppdatert

OSI Aikido

  • Hva: Kurs i japansk kampkunst med fokus på selvovervinnelse og ro i spente situasjoner.
  • Hvor: Domus Athletica.
  • Passer for: Treningsglade studenter med sans for kampsport.
  • Passer ikke for: Sofagriser.

«Onegai shimasu!» lyder det fra raden med hvitkledde som sitter langs veggen på Domus Athletica. De har nettopp bøyd hodet ærbødig mot gulvet og ført hendene sammen til en høflig japansk hilsen. Ordene betyr vær så snill, og i denne sammenheng uttrykker de et ønske om å få lære kampkunsten Aikido, som går ut på å utvide egne grenser. Det har studenter kunnet gjøre gjennom OSI Akido siden 1983. De hvitkledde, flesteparten av dem gutter, er nybegynnere som har samlet for å rulle rundt eller la seg kaste ned på treningsstudioets grønne matter.

– Nå beveger vi oss i en stor sirkel, sier instruktør Kamilla Lundhaug.

– Bredt og dypt og fram og tilbake. Bøy knærne, ned med rumpa, og heng. Fram med magen, og opp.

Deltagerne følger instruksene etter beste evne. I neste øyeblikk ruller de rundt på ryggen og strekker beina over hodet. De setter seg opp igjen, tar et godt grep rundt venstre ankel og roterer den. Etterpå klasker de til ankelen og rister, før de gjentar roteringen. Så fortsetter de å øve seg på rom- og retningsfølelse ved å rulle seg rundt. Flere av dem støter borti hverandre.

– Det å kunne rulle raskt rundt er ikke et mål i seg selv, men når du gjør det gjentatte ganger blir du mykere i kroppen, sier instruktør Jo Ring Giske.

Idet falløvelsene begynner, deler deltagerne seg inn i par på to og to. Den ene tar et godt grep rundt den andres arm og drar ham nedover så han faller. Ifølge Giske styrker øvelsen kroppen og koordinasjonen, samt bevisstheten om at noen kommer mot deg. Du skal kunne falle uten å ta skade i en situasjon hvor du må forsvare deg. Parene øver også på å vise hverandre veien rundt i lokalet mens den ene har øynene lukket.

– Mye informasjon utveksles gjennom berøring av hverandres armer. Opplysninger om hvor den andre befinner og beveger seg går rett til ryggraden din, som er en eneste stor nerve. Vi tar så sjelden på hverandre. Berøring er sunt, og forbedrer den mentale helsen, sier Giske.

Deltagerne Monica Dahlback og Kristian Rosskopf har stor glede av kurset.

– Aikido har en fin filosofi som skiller den fra andre kampsporter. Den har gjort meg mer obs på bevegelsene mine i dagliglivet, sier Rosskopf.

– Det er en fin måte å holde kroppen i gang, og det sosiale miljøet i gruppa er godt, mener Dahlback.

Powered by Labrador CMS