
Vannkokeboka
Miljøvennlig pølsefest med skjelvende postludium
Utstyr
Pølser
Brød
1 eske gelépulver
1 kartong ferdig vaniljesaus
Liten bolle
Stor bolle
Laaang skjøteledning, evt et aggregat
Visp
Ketsjup etter smak
Vannkoker
Fremgangsmåte
Finn deg en fredelig plett i det fri og fyr opp vannkokeren. Om lag en halvliter kokt vann blandes inn i gelépulveret i en adekvat beholder. Pass på at pulveret er helt oppløst. Sett den dernest til side på et kaldt, sted og legg deg i sola. Når du har fått en lett sviende rødfarge i ansiktet er geleen fin og stiv (4 – 6 timer). Sett atter på vannkokeren, og hell denne gang vannet over pølsene i en bolle. La stå i ti minutter. Spises henholdsvis med brød eller lompe og ketsjup, og vaniljesaus.
Feilkilder
Vi brukte av en eller annen grunn grillpølser (Gilde), det skulle selvsagt vært wiener.
Resultat
En fulltallig vannkoker-redaksjon med venner kan skrive under på en nærmest perfekt gelé, som faktisk var ganske drøy. Pølsene var ok, brødene var noe tørre og dvaske.
Diskusjon
Å tilberede pølser på engangsgrill er kvadruppelt miljøfiendtlig: En må hogge trær, en må lage emballasje, en forurenser lufta, og en forsøpler friluftsområder. Da er vannkraftdrevet elektrisitet langt å foretrekke. Bruker du et dieselaggregat, kan vel kanskje miljøaspektet blekne noe, men det er til gjengjeld meget tøft og drar damer som hakket møkk. Lomper anbefales i stedet for brød. Og så klart jukset vi med ferdiglagd gelé da vi tok bildene, vi vannkokerkokebokforfattere og vannkokerkokebokmatdesignere/-fotografer har ikke tid til å ligge å late oss i sola.
Konklusjon
Utendørs vannkokertilberedning av pølser er nok mest for die-hard vannkokerfantaster. Skal du derimot lage gelé, er alt annet enn vannkoker unødvendig tungvint. Alt i alt en enkel og fremfor alt barnevennlig sommerrett.