Bestemte: Styret ved Høgskolen i Oslo og Akershus vedtok tirsdag at arbeids- og velferdsfag skal legges ned. Det får NAV, Fellesorganisasjonen og studentene til å reagere.

Stemmer mot regjeringa

Høgskolen i Oslo og Akershus legger ned faget som skulle oppfylle et av regjeringas viktigste mål: Å få arbeidsledige tilbake i jobb.

Det å få arbeidsledige tilbake i jobb har lenge vært et viktig politisk mål for den rødgrønne-regjeringen. Både NAV, Fellesorganisasjonen (FO) og velferdsfagstudentene reagerer på at faget, med den sterkeste spisskompetansen på dette feltet, nå legges ned av HiOA.

– Det er et stort tap for samfunnet og arbeidslivet at vi mister en så viktig kompetanse. Arbeids- og velferdsfag er svært etterspurt på jobbmarkedet. Dette er en unik gruppe som ikke kan erstattes, sier Trond Egil Normann, tillitsvalgt for avgangskullet i arbeids- og velferdsfag ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

I Høgskolens styremøte på tirsdag ble det vedtatt at bacheloremnet i Arbeids- og velferdsfag skal legges ned. «Vi bevarer kjernen i faget – ved å dele det i to», sa HiOA-rektor Kari Toverud Jensen på møtet.

Skuffer NAV

Ifølge avdelingsdirektør Henrik Lyng i NAV Oslo har NAV hatt svært gode erfaringer med velferdsfagstudentene. Han synes derfor det er svært beklagelig at faget nå legges ned.

– Vi synes det er synd at faget legges ned. Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra lederne ved våre lokalkontorer. De sier at de har fått dedikerte og motiverte ansatte som har tatt studiet. Velferdsviterne har også en sammensetning av kunnskap som gjør at de fort glir inn i oppgaveutføringen i NAV, sier Lyng.

Unik spisskompetanse

– Det å få arbeidsledige tilbake i arbeidslivet har lenge vært et viktig politisk mål, finnes det andre utdanninger som er like skreddersydde for å oppnå dette?

– Nei, det finnes ingen studier med den samme spisskompetansen på dette som velferdsfag. Derfor er det synd at det legges ned. Faget kunne også gitt oss i NAV gode muligheter for etter- og videreutdanning, sier Lyng.

NAV har hatt et tett samarbeid med HiOA. De har blant annet hatt 25 velferdsfagstudenter på praksis det siste året. Likevel visste ikke NAV om nedleggelsen av faget før Universitas tok kontakt.

– Avgjørelsen var overraskende for oss. Jeg var ikke kjent med saken før dere brakte det på banen. Sist vi hadde kontakt med Høgskolen var før sommeren, og da var ikke dette noe tema, sier Lyng.

– Veldig rart

LO-forbundet Fellesorganisasjonen (FO) er også kritiske til nedleggelsen av faget.

– Vi synes det er veldig rart at Høgskolen velger å legge ned dette faget, sier Rigmor Hogstad, leder for FO.

Hun påpeker at velferdsviterne sitter på en særegen kompetanse som ikke dekkes av andre fag.

– Kombinasjonen av blant annet velferdsforvaltning, organisasjonsteori, sosialfaglige emner og jus er unik. Faget er både rettet mot enkeltpersoner og mot større perspektiver på samfunnsnivå. Det er ikke så snevert som administrasjonsfagene, men heller ikke så bredt som bachelor i sosialt arbeid, sier Hogstad.

– Dårlig markedsføring

HiOA begrunner nedleggelsen med sviktende rekruttering og høyt frafall. Studentillitsvalgt Trond Egil Normann mener faget hadde fortjent en ny sjanse.

– Det er tøft å starte opp nye fag i konkurranse med andre etablerte studier. Arbeids- og velferdsfag konkurrerer blant annet med sosionomstudiet, som har eksistert i flere tiår. Da må man gi det en reell sjanse siden velferdsstudiet ikke har eksistert lengre enn siden 2003. Vi er kritiske til høyskolens manglende markedsføring av studiet og vilje til å satse, sier han.

Ønsket ny satsing

Normann påpeker at bacheloremnet i administrasjon og ledelse tidligere hadde de samme problemene med frafall og lave søkertall. Da valgte skolen å satse på nytt navn og bedre markedsføring av emnet.

Normann skulle ønsket at Høgskolen hadde gjort det samme med arbeids- og velferdsfaget. Han får støtte av FO-leder Rigmor Hogstad.

– Det kan være mange grunner til frafall og sviktende rekruttering. Profilen på utdanningen kan ha vært for utydelig. Det er for eksempel store forskjeller på utdanningene i Agder og Oslo. En bedre samkjøring mellom fagene kunne bygget en sterkere felles yrkesidentitet. Det er mye Høgskolen kunne gjort uten å legge faget ned, sier hun.

Kunnskapsdepartementet ønsker ikke å kommentere nedleggelsen av faget.

Powered by Labrador CMS