Tomt: Tirsdag formiddag stengte UiO lesesaler og bygninger for studenter. Det får flere til å reagere.
Tomt: Tirsdag formiddag stengte UiO lesesaler og bygninger for studenter. Det får flere til å reagere.

Hundrevis av studenter i opprop mot nedstengt campus:

– Korona er ikke et triumferende hensyn i alle saker

Flere hundre studenter reagerer på at UiO stenger ned igjen. Rektor ved UiO mener de ikke hadde noe annet valg med så høye smittetall i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

– Det er andre ting som tar liv enn korona. Når det ble sagt i februar at vi er på bristepunktet, kan man jo se for seg hva vi er nå.

Det sier Bror Nissen (21). Han er jusstudent ved Universitetet i Oslo (UiO) og studentrepresentant i fakultetsstyret. Nissen forteller at han i det siste har fått mange meldinger fra studenter som har det tøft. Nå er det på tide å sette ned foten, mener jusstudenten.

Mandag kveld innførte regjeringen strenge tiltak for alle kommuner i Viken. Blant annet måtte universiteter og høyskoler i fylket stenges for studenter. UiO fulgte etter og stengte campus. Det får Nissen til å reagere. Nå har han opprettet underskriftskampanjen «Åpne lesesalene. Nå.» I skrivende stund har 436 personer signert.

– Jeg er ingen koronaskeptiker, koronaviruset er farlig. Men det er ikke et triumferende hensyn i alle saker.

For to uker siden startet UiO med massetesting av studenter. Onsdag forrige uke var over 1600 blitt testet siden teststasjonen åpnet, bare tre av dem var smittet.

– Hvis det hadde vært smitte på lesesalene hadde jeg forstått at de stengte ned, men vi har ikke hatt noen smitteutbrudd på lesesalene.

Høye smittetall trumfer

På bakgrunn av de strenge restriksjonene i Oslo og Viken mente universitetet at det var best å stenge. Mandag hadde Oslo rekordhøy smitte med 367 nye smittede.

– Vi synes også det er rart at vi skulle stenge campuset vårt på Kjeller, men ikke i Oslo når det er så stor smitte her, sier UiO-rektor Svein Stølen.

– Men grunnen til at Oslo kommune stengte ned alle ungdomsskolene og videregående er fordi smitten er høyest i disse aldersgruppene. Hvorfor skal UiO da stenge?

– Vi holdt ulike ting opp mot hverandre. Det er en helhetsvurdering der vi prøver å se hvordan vi skal få et godt semester. Vi tok ikke denne beslutningen med lett hjerte.

– Massetestingen på Blindern startet for to uker siden. Hittil er det blitt registrert svært få smittede. Det tilsier vel at det er lite smitte på campus?

– Ja. Og vi har tatt med oss disse tallene inn i denne vurderingen. Men med så høye smittetall tenker vi at dette er best.

UH-rektorene i Viken og Oslo sitter i møter tirsdag ettermiddag sammen med Kunnskapsdepartementet. Så langt er det bare UiO som har stengt campusene i Oslo.

Powered by Labrador CMS