Juletrøbbel fra kontinentet

Historien om fransk elegante som ble til det tyske vante.

250 gram smør

300 gram sukker

1 egg

600 gram hvetemel.

Rør smør og sukker hvitt, ta i egget og hvetemelet. Rull pølser med diameter på 3 cm, og sett til kjøling. Skjær i skiver og stek på 180 grader. Du får over 100 kaker.

[http://universitas.uio.no/kontakt.shtml](http://universitas.uio.no/kontakt.shtml)" target="_blank"[http://universitas.uio.no/kontakt.shtml/a](http://universitas.uio.no/kontakt.shtml/a)">Pål Hovengen Plassen og Håkon Mosvold (foto)

Noen har fortjent en ekstra juleoverraskelse i år. Noen har vært snille mot meg og vist tålmodighet når min tålmodighet har sluknet som et adventlys. Mine kollokvievenner skulle få smake på mine ekstravagante julekaker. Jeg har ikke laget en julekake, langt mindre julegaver, siden sløydprosjekter i 8. klasse. Det skulle ikke bli vanlige sandkaker, men Sarah Bernhardt-kaker. Herlig konfektkaker, perfekt til julegave.

Innkjøp blir gjort etter sjekk av oppskriften på Internett. Tine sine internettsider advarer med tre kjevler av tre mulige på vanskelighetsgraden. Sarah var en fransk stumfilmstjerne som var så glad i kaker at hun fikk denne herligheten kalt opp etter seg. Hun var en komplisert dame, og det er kakene også. Ingen hindring. Vi går i gang med godt mot og stiller opp ingrediensene på kjøkkenet. Men allerede på første trinn kommer problemene. Riv marsipanen. Hvordan går det an? Løsningen blir finhakket marsipan, men kjeksbunnen som skal lages ser ikke helt riktig ut.

På toppen skulle det være en helt spesiell smørkrem. Men hva er

litt lunken sukkerlake? Kakene synker sammen under vekten av nøtter og sjokolade. Mislykket.

Løsningen blir en telefon til hjemmet.

– Tyske skiver lager du på 1-2-3, sier mor overbevisende.

Med fire ingredienser viser det seg å være en slager. Du kan ikke bomme med grunndeig. Fine kaker pakket i cellofan, godt gjemt innerst i skapet til siste eksamen er unnagjort. Da skal alle få kaker.

God jul!

Powered by Labrador CMS