
Professorlounge
Bak kantinen ved Universitetsbiblioteket har det kommet opp et nytt skilt: «Reservert Fakultetsklubben!»
– Faculty Club? Jeg tror det må være en slags Smart Club for studenter, der du kan kjøpe fakultetsprodukter for en billig penge.
– Det er vel et slags sted der studenter og professorer ved for eksempel Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet kan treffes og diskutere matte.
– Is it some kind of student organization?
– Æ ha\'kje snøring!
Studentene på Frederikke-plassens kvalifiserte gjetninger til tross, Universitetsbibliotekets (UB) nyeste aktivitetstilbud er omgitt av en aura av mystikk. Finner du inngangen bak kantinen ved UB, kommer du til en låst dør som kun kan åpnes av en kortleser. Gjennom en liten sprekk i døren kan du skimte noen benker og lenestoler. Det du ser er i følge reklamen et rom som er «lyst og fint og innredet med vakre og behagelige møbler og et lite tekjøkken». I utlandet kalles det Faculty Club. «Klubben» heter det hos oss.
Klar for avgang
Vi har imidlertid jukset litt, og døren glir opp, til tross for at studenter ikke har adgang.
– Vil dere ha noe å drikke? Kaffe? spør en serveringsdame fra Studentkafeene i det vi kommer inn.
Likheten med en flyplasslounge er slående. Designen er skandinavisk, subsidierte drikkevarer i hyllene og streng adgangskontroll.
– Ja, vi tar gjerne kaffe.
Rommet er ganske lite. Mørkeblå og burgunderrøde lenestoler og sofaer omkranser tre sittegrupper. Belysningen er dempet – offwhite bordlamper og telys. I en sofa sitter en bebrillet kvinnelig professor og leser Time Magazine. Og i kroken står stolen til serveringsdamen.
Vi spør om det er mulig å få litt melk. Like etter kommer serveringsdamen med en stor melkemugge i stål og heller en liten skvett i koppene våre. Så setter hun seg tilbake på plassen sin og stirrer tomt ut i luften.
Studenter kun i følge
Etter hvert kommer to av styremedlemmene og sekretæren for den nye klubben og slår seg ned ved siden av oss. Desmond McNeill, som er leder for Senter for Utvikling og Miljø. Frøydis Hertzberg, som er prodekan ved Det utdanningsvitenskapelig fakultetet, og Grete K. Starheim, som er seniorrådgiver i informasjonsavdelingen. De skal sette alle kluter til for at klubben skal bli et fast møtested for vitenskapelig ansatte også
etter den vellykkede åpningsfesten 2. november med snitter, sjampis og 120 fremmøtte.
– De som har vært tilknyttet universiteter ute, i USA og England, blir vant til en faculty club og savner et slikt tilbud når de kommer tilbake hit, sier McNeill, som er styreleder for klubben.
Engelskmannen har tidligere vært en trofast gjest ved faculty clubene ved University College i London og University of Edinburgh.
– Dere som skriver for Universitas er kanskje opptatt av at studenter ikke har adgang her, sier Starheim.
– Eh...tja.
I klubbens reglement står det nemlig at bare vitenskapelig ansatte i fast stilling eller åremålsstiling kan blir medlemmer i klubben, pluss direktører i administrative stillinger.
– Studentene har jo egentlig ganske mange tilbud allerede, hvis du tenker etter. Og de kan komme inn som gjester i følge med en som er medlem, sier Starheim.
Hertzberg mener det var nødvendig å stenge ute også brorparten av de ikke-vitenskapelig ansatte.
– Velferdstiltak ved Universitetet har veldig lett for å bli dominert av administrativt ansatte. Målet med denne klubben er å få til et møtested på tvers av fakultetene, sier hun.
Drekker og koser seg
Frem til jul er klubben åpen hver onsdag, torsdag og fredag fra klokken 09-22, som et prøveprosjekt i to måneder. Det er satt av 50 000 kroner fra Universitetet på årets budsjett, som går til subsidiert snacks og drikke og til leie av serveringsdamen. Hun blir å finne hver kveld når kantinen har stengt.
– Vi tenkte på muligheten for å ha en vinkartong der man kunne skjenke selv og legge 20 kroner i hylla. Men det er egentlig mye bedre å ha noen her, sier Hertzberg.
– Hva slags stil har dere prøvd å skape her inne?
– Stikkordet er vel at det skal være koselig, sier McNeill.
Trioen har fått seg hvert sitt rødvinsglass, og nyter kunst fra Universitetets samlinger på veggene og de dype lenestolene plukket ut av den kjente interiørarkitekten Peter Abrahamsen (Men teppene, de er fra Ikea). Borte i hjørnet har serveringsdamen gitt seg i kast med The Economist.
– Hva de gjør på en Faculty Club? De gjør vel som på klubber flest, sa en annen student vi spurte.
– Drekker og koser seg.
Priser i Fakultetsklubben (happy hour)
Kjeks gratis
Nøtter gratis
Kaffe, te, og andre kaffedrikker gratis
Mineralvann 7,50 kroner
Øl 15,50 kroner
Glass vin 15 kroner
Halvflaske 37,50 kroner
Helflaske 75 kroner
Happy hour onsdag til fredag 1600-1800