KRITISK: Førstelektor ved BI, Gorm Kunøe har lite til overs for World Ventures. -Årsaken til at folk blir med på dette er fordi grådigheten tar over. Mitt råd til alle er: Hold deg unna! Don’t do it!

Advarer mot ny pyramide

Flere studenter har allerede blitt vervet til pyramideselskapet World Ventures.

Publisert Sist oppdatert
SÅNN FUNGERER DET: Slik forstår du bedre hva World Ventures driver med. GRAFIKK: Jørgen Brynhildsvoll

Lotteritilsynets sjekkliste for pyramidespill:

 • Typisk pyramide
 • Pyramideeffekten oppstår når inntekten blir koblet til vervingen, slik at selskapets/deltakerens inntekt stammer direkte eller indirekte fra vederlaget for å delta.
 • Kjennetegn
 • Hvis du blir lovet store inntekter på inntjeningen til de personene du verver, på flere nivåer under deg, er det et klart tegn på en pyramide.
 • «Tommelfingerregel»
 • Dersom inntekten din er avhengig av at du og de du har vervet, hele tiden verver nye medlemmer eller får eksisterende medlemmer til å oppgradere sine medlemskap, vil ikke virksomheten kunne overleve på lang sikt.
 • Hele listen finner du på www.lottstift.no

Slik blir du vervet:

 • Du får en kjapp telefonsamtale fra en venn eller bekjent. «Møt meg i byen, jeg må vise deg noe viktig.»
 • Du møter opp, og blir presentert for en rekrutteringsansvarlig.
 • Selgeren viser deg en video der det fortelles om hvordan du kan få billige reiser og tjene store penger.
 • Mot slutten blir du oppfordret til å melde deg på fort, fordi muligheten til å tjene penger blir mindre ettersom organisasjonen vokser.

Førstelektor ved BI, Gorm Kunøe, advarer sterkt mot å la seg verve.

MØTEROM: I disse lokalene i Skedsmo samfunnshus holder World Ventures til. Her har de rekrutteringsmøter, messer og salgsopplæring.

Universitas har fått tilgang til norske World Ventures’ lukkede medlemsgruppe på Facebook. På denne listen står flere studenter, blant annet fra Markedshøyskolen, BI, og Høgskolen i Oslo og Akershus.

Førstelektor ved Institutt for markedsføring ved BI, Gorm Kunøe, stiller seg svært skeptisk til World Ventures’ forretningsmodell.

– Det som karakteriserer slike opplegg er alle de mystiske reglene. World Ventures har mange rare regler som er vanskelige å sette seg inn i. Det er et faresignal, som ofte kjennetegner ulovlige pyramidespill, sier han.

Tjener på verving

Universitas ble selv forsøkt vervet på et rekrutteringsmøte på Peppes Pizza på Oslo S. Slike møter blir også holdt på McDonald´s og i et lite lokale på Skedsmo samfunnshus.

Potensielle kunder blir vist en video der mannen som brakte World Ventures til Norge, Erlend Vatne, presenterer selskapet. For 354,98 dollar, eller omtrent 2140 norske kroner, pluss 65,99 dollar i måneden etter én måned, får medlemmer mulighet til både å kjøpe billige reiser og å tjene penger på å rekruttere andre.

«Get 4 Pay No More», heter det i rekrutteringsvideoen. Klarer du å rekruttere fire personer til World Ventures, slipper du å betale månedsavgift. Verver du enda flere kan du begynne å tjene penger.

Erlend Vatne ønsker ikke å uttale seg til Universitas, og henviser til World Ventures’ hovedkvarter i Texas.

Kritisk til strukturen

I lotteriloven § 16 defineres pyramidespill som [...] ethvert system der det ytes vederlag for å få mulighet til å oppnå inntekter som bare følger av at andre verves til pyramidespillet.

Seniorrådgiver i Lotteritilsynet Trude Felde, utelukker ikke at World Ventures bryter loven.

«World Ventures har likhetstrekk med ulovlige pyramidespill.»

Trude Felde, Seniorrådgiver i Lotteritilsynet

– Vi har ikke foretatt en grundig vurdering av World Ventures, men de har likhetstrekk med ulovlige pyramidespill, sier Felde

– De ulovlige konseptene vil ligge tett på grensa til det som er lovlig, og er derfor ofte vanskelige å avsløre, legger hun til.

Gorm Kunøe er enig i at man ikke kan vite om selskapet driver ulovlig eller ikke uten å granske regnskapet, men etter å ha sett dokumenter Universitas har fått tilgang til, stiller han seg svært kritisk til konseptet.

– Jeg er nesten helt sikker på at World Ventures er et ulovlig pyramidespill. Jeg vil advare alle mot å bli med på dette, sier han.

– En god tommelfingerregel er at om det høres for godt ut til å være sant, så er det alltid det. I slike pyramider som World Ventures er det de på toppen som tjener penger, og de aller fleste medlemmene tjener lite eller ingenting. Det gir fortjeneste til de som er på toppen av pyramiden.

Tjener kun på medlemskap

World Ventures tilbyr billige reiser til sine medlemmer, for eksempel en villa i Florida til 45 kroner natten eller karibisk cruise til under 500 kroner. I rekrutteringsvideoen hevdes det at World Ventures kjøper reiser i bulk og betaler på forhånd, og at det er slik de klarer å selge så billige reiser.

Salgs- og driftsdirektør i reisebyrået Ving, Marie-Anne Zachrisson, mener det ikke er så enkelt.

– Det er ikke mulig å tilby så billige pakkereiser kun ved å kjøpe store mengder og betale på forhånd, sier hun til Universitas.

Da Zachrisson ble presentert noen av World Ventures’ tilbud, fant hun dem mistenkelig billige.

– Slike reiser er umulig å tilby og fortsatt tjene penger på, sier hun.

Personer høyt plassert i World Ventures, som ønsker å forbli anonyme, vedgår at de selger reiser til innkjøpspris, og kun tjener penger på medlemskap i reiseklubben.

Furuholmen med på laget

Reidar Furuholmen er World Ventures’ kontaktperson hos Skedsmo samfunnshus, der selskapet har messer, kurs og rekrutteringsmøter. Furuholmen er tidligere blitt omtalt i mediene i forbindelse med straffesaken mot ferieboligsselskapet Casa la perla, der han var en av eierne i det norske datterselskapet.

Da Universitas først ringte for å få klarhet i hans medlemskap i World Ventures, nektet han enhver tilknytning.

I en SMS til Universitas har Furuholmen senere bekreftet at han er medlem, men understreker at han ikke har noen sentral rolle i selskapet.

Universitas har ikke lyktes i å få kontakt med World Ventures’ amerikanske ledelse før vi gikk i trykken.

Powered by Labrador CMS