POSITIV: Psykologistudent Linn Christine Sirichitr er fornøyd med det nye forslaget til opptaksrutiner på psykologi. Som hos så mange andre er profesjonsstudiet målet, og hun ønsker at karakterene fra videregående skal telle med.

Videregående avgjør

Fra høsten 2007 kan karakterene fra videregående bestemme om du kommer inn på profesjonsstudiet i psykologi.

Publisert Sist oppdatert

Opptak til profesjonsstudiet

  • Profesjonsstudiet i psykologi er blant UiO-studiene med høyest karakterkrav.
  • I dag er det karakterene fra årsenheten i psykologi som avgjør opptak til profesjonsstudiet.
  • Årsenhet-studier i psykologi fra de øvrige norske universitetene, samt fra utlandet, er godkjente til profesjonsstudiet ved UiO.
  • Fra nå av skal karakterene fra videregående ligge til grunn, og årsstudiet blir da kun et selvstendig studium som ikke teller mer enn andre universitetsstudier.
  • Før vedtaket kan bli endelig vedtatt, må det behandles i fakultetsstyret på Det samfunnsvitenskapelige fakultet og UiO sentralt.

Tirsdag vedtok et enstemmig instituttstyre på Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo (UiO) å endre opptaksrutinene til profesjonsstudiet. Dagens opptaksordning legger utelukkende vekt på karakterene fra det innledende årsstudiet i psykologi. Fra høsten 2007 skal derimot vitnemålet fra videregående bestemme, om styret får det som de vil.

– Instituttstyret gikk inn for dette fordi vi ønsker at de som starter på profesjonsstudiet skal ha de samme faglige forutsetningene. Det er ikke tilfelle i dag, sier instituttleder på Psykologisk institutt, Fanny Duckert.

Ulik bakgrunn

Etter kvalitetsreformen har psykologiutdanningen ved universitetene blitt mer forskjellige.

– Når studentene tar førsteåret i psykologi forskjellige steder, blir det veldig vanskelig å legge opp et studieløp som passer for alle. Det endres nå som førsteåret blir en del av et seksårig studieløp, sier Duckert.

I fjor skrev Universitas at psykologistudenter sto for 65 prosent av eksamensforsøkene etter bestått eksamen ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet (SV) i 2004. Nye eksamener kostet SV over en million kroner.

– Var det økonomiske aspektet en del av diskusjonen?

– Det er jo vi på instituttet som organiserer eksamenene, og som mottar alle klagesakene, så ordningen spiser masse ressurser, sier Duckert.

– Positivt

ØNSKER BREDDE: -- Jeg håper dette vil føre til at flere med de menneskelige egenskapene som psykologistudiet krever kommer inn, sier Linn Christine Sirichitr (t.h.). Sirichitr har profesjonsstudiet som mål, Kjersti R. Aartun (t.v.) er allerede gjennom nåløyet.

Linn Christine Sirichitr er student på årsenheten på psykologi ved UiO, og er fast bestemt på å komme inn på profesjonsstudiet. Hun er fornøyd med det nye vedtaket.

– Dette er jo egentlig veldig positivt! Jeg håper dette vil føre til at flere med de menneskelige egenskapene som psykologistudiet krever kommer inn, og ikke så mange som bare er skoleflinke, sier Sirichitr.

Leder for Studentparlamentet i Oslo, Maria Veie Sandvik, ønsker ikke å uttale seg om saken, fordi hun ikke kjenner psykologistudentenes innstilling til vedtaket. Hun konstaterer imidlertid at parlamentet er prinsipielt mot regulering som minsker studentens sjanser til å komme inn på et studium.

Om psykologistudenter tas opp på bakgrunn av karakterer fra videregående, blir det unikt i Norge. Både Universitetet i Tromsø, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og Universitetet i Bergen (UiB) legger årsenheten til grunn for opptaket. Verken NTNU eller UiB har planer om å endre på regelverket.

Powered by Labrador CMS