Ny rektor: Kjemiprofessor Svein Stølen tar over rektorstolen ved UiO de neste fire årene.

Svein Stølen vant rektorvalget ved Universitetet i Oslo

Kjemiprofessor Svein Stølen seiret over jussprofessor Hans Petter Graver og er dermed UiOs nye rektor.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er svært takknemmelig for tilliten. Det er vanskelig å konsentrere seg her, sier Stølen rørt.

– Først og fremst er det stort å stå her nå. Det er fantastisk å stå her etter en lang og god valgkamp. Valgkampen har vært UiO verdig, sier valgvinneren i sin seierstale.

Han sier at det er en ære å stå i spissen for hans eget rektorkandidatteam.

– Vi har møtt hverandre tidlig og seint syv dager i uka.

Han røper samtidig at det ikke var en selvfølge at han skulle stille som rektorkandidat.

– Jeg begynte å tenke på dette da jeg gikk rundt i Kyoto med min kone, og da drodlet vi om muligheten for å engasjere seg ved universitetet. En del brikker måtte på plass, og jeg fikk blant annet en sterk og uforbeholden støtte på hjemmebane. Dette har tatt på familielivet, men støtten hjemmefra har vært stor, sier han.

Stølens plan: Slik vil han revolusjonere utdanningen ved universitetet

Slik fordelte stemmene seg

Det ble totalt avgitt 5887 stemmer, hvorav 202 stemmer var blanke.

Svein Stølen tapte studentene, men vant begge ansattgruppene.

Kjemiprofessoren fikk 55 prosent av stemmene til de vitenskapelig ansatte, 64,36 prosent av de teknisk og administrativt ansatte og 45,67 prosent av studentene.

Kun ti prosent av studentene stemte i valget. For fire år siden, da studenten Torkil Vederhus stilte mot sittende rektor Ole Petter Ottersen, var andelen 14 prosent.

Valgvinneren: – Vi hadde fortjent studentstemmen

Et rørt rektorteam

Stølen er tydelig rørt. Det er hans kollega og prorektor Gro Bjørnerud Mo også idet Stølen retter en stor takk til henne.

– Utdanning og læringsmiljø måtte være viktig i denne perioden. Da måtte jeg en tur til Gro og spørre om vi skulle ha et intimt og tett arbeidsmiljø i fire år. Jeg er veldig glad, kjære Gro, for at du sa ja til å være med på dette. Vi er komplementære faglig sett, men også som personer, og det er viktig. Vi kommer til å ha det utrolig morsomt de neste fire årene.

Til sist takker han motkandidat Hans Petter Graver og hans rektorteam.

– Jeg vil takke hele UiO, som har vært engasjert i hele valgkampen. Jeg vil takke team Graver for en intens valgkamp, vi har vært uenige og enige om mye. Det har bidratt til universitetsdemokratiet.

Slik beskriver kollegaene Svein Stølen: – Ekstremt energisk, engasjert og dyktig

Øyeblikket: Bildet ble tatt sekundet etter at vinnerne ble annonsert. Svein Stølen (til venstre) og Gro Mo skal lede Universitetet i Oslo de neste årene. Her står de sammen med motkandidatene Hans Petter Graver og Jan Frich (til høyre).

Tar over etter sommeren

Resultatet ble gjort kjent i Georg Sverdrups hus av professor Knut Heidar, som er leder for valgstyret ved UiO.

Svein Stølen tar over etter Ole Petter Ottersen 1. august. Han har tidligere vært prodekan for forskning ved Mat-Nat. Gro Bjørnerud Mo, professor i fransk litteratur, tar over etter Ragnhild Hennum som prorektor. I tillegg vil medisinprofessor Per Morten Sandset og professor i statsvitenskap Åse Gornitzka tiltre som viserektorer.

Den mest markante ulikheten mellom teamene har vært spørsmålet om automatisk begrunnelse. Svein Stølen har uttalt at han vil kostnadsvurdere, og eventuelt se hvordan man kan bruke ressursene mest mulig effektivt.

Forsinket annonsering

Valgresultatet var planlagt annonsert klokka 14.30, men annonseringen lot vente på seg i over 40 minutter. Foreløpig er det ukjent hvorfor.

Annonseringen i Stort møterom på Georg Sverdrups hus avslutter en over to måneder lang valgkamp. Hans Petter Graver, Inger Sandlie og Jan Frich vil inntil videre fortsette i sine professorstillinger ved UiO.

Bli bedre kjent med den nye rektoren:

Stølens studietid: Leste pensum til alle døgnets timer

Dette er hans støttespillere: Disse akademikerbautene vil stemme på Stølen

Powered by Labrador CMS