Bare 15 prosent har stemt

Et massivt velgerrush må til for at valgdeltakelsen skal ligge på samme nivå som ved forrige rektorvalg.

Publisert

Knappe to døgn før det skal avgjøres hvem som skal bli Univesitetet i Oslos (UiO) nye rektor, så det foreløpig ikke ut til at sittende rektor Ole Petter Ottersen og motkandidat Torkil Vederhus, studenten, hadde vekket de store følelsene blant de over 32 000 stemmeberrettigede. Da Universitas gikk i trykken tirsdag kveld, hadde 15 prosent av UiOs studenter og ansatte stemt på hvem de mener skal sitte ved UiO-roret de neste fire årene. Det tilsvarer litt over 5000 velgere.

– Det er et lavt tall, men vi sender ut en ny påminnelse nå. Vi satser på at mange bruker siste dagen til å stemme, sier Erik Gulbrandsen i valgsekretariatet, som ellers vil vente til etter valgslutt med å analysere velgernes innsats.

Ottersen fikk 65 prosent av stemmene da han slo sin motkandidat Trygve Wyller i forrige rektorvalg i 2009. Da stemte bare 24 prosent av de stemmeberettigede. Blant studentene var det 17 prosent som avla sin stemme. For at 24 prosents oppslutning skal nås i årets valg, må over 2800 av de foreløpige «sofasitterne» kaste seg over datamaskinen innen torsdag klokka 12.

Valgforsker Bernt Aardal kan ikke huske å ha vært borti et valg med såpass lav valgdeltakelse, men regner med at flere venter med å stemme til siste liten.

– I tillegg er kanskje ikke deltakelsen ved slike interne valg så stor som i andre sammenhenger. Jeg har ellers lite sammenligningsgrunnlag, men jeg er jo spent på å se hva slags utslag studentkandidaten kan ha for deltakelsen når stemmene telles opp til slutt, sier Aardal.

Powered by Labrador CMS