En gang til: Atlantis avviste Kunnskapsdepartementets rett til å føre tilsyn med skolens utbytte, men KD avfeirer påstanden blankt.

Atlantis får enda en sjanse

Atlantis Medisinske Høgskole har brukt tre forsøk på å svare for eierens potensielt ulovlige utbytte. Nå gir Kunnskapsdepartementet skolen en fjerde sjanse.

Publisert Sist oppdatert

Atlantis Medisinske Høgskole

  • Holder til i Nydalen i Oslo.
  • Tilbyr bachelor i medisin og bachelor i ernæring.
  • Har i underkant av 1000 studenter, hvorav halvparten tar studiene over internett.
  • Studentene betaler 56 000 kroner pr. år for å studere ved skolen.
  • Skolen tilbyr også de samme studiene i Spania, ikke langt fra Malaga.

Det skjer etter at Atlantis sendte et brev til Kunnskapsdepartementet (KD), der de avviser at KD har rett til å føre tilsyn med skolens utbytte (se tidslinje). Den påstanden avfeier KD blankt, og krever et nytt svar.

– Loven er etter vår vurdering klar. Høgskolen må dokumentere at driftsutgiftene er like store, eller større, enn beløpet de får inn gjennom skolepenger, sier avdelingsdirektør Lars Vasbotten i KD.

Han viser til Universitets- og høgskolelovens §7-1, der det står at penger studenter betaler til private høgskoler, skal «komme studentene til gode». Dette har høgskolen ikke klart å bevise, men nå får de altså enda en sjanse.

– Får skolen et femte forsøk hvis de ikke svarer godt nok denne gangen?

– Vi har ikke gått inn på en konsekvensvurdering. Men dersom vi ikke får en god nok redegjørelse, må vi vurdere eventuelle konsekvenser, sier Vasbotten.

Uvisse konsekvenser

Men det er uvisst hvilke sanksjonsmuligheter KD egentlig har overfor skolen. Vasbotten har tidligere sagt til Universitas at loven er uklar på hvilke konsekvenser et brudd på §7-1 kan medføre.

– Kanskje blir det nødvendig å innlede en dialog med NOKUT, som skal vurdere godkjenningsgrunnlaget for skolen, sier Vasbotten, som innrømmer at saken har tatt for lang tid.

– Det er beklagelig. Det er ikke vanlig at det tar så lang tid å framskaffe slik dokumentasjon, sier han.

Skal se på regelverket

KD skal i løpet av de nærmeste ukene sette ned en ekspertgruppe som skal se på lovverket rundt private fag- og høgskoler.

– Der skal blant annet reglene om egenbetaling, utbytte, tilsyn, og krav til dokumentasjon gjennomgås, sier Vasbotten.

Høgskoledirektør ved Atlantis, Tomm-Espen Strøm opplyser at skolen skal svare KD «innen relativt kort tid». Han vil ikke gå inn på hvorvidt de vil gi de detaljerte opplysningene som KD ber om, eller skolen vil fortsette å avvise KDs rett til å føre tilsyn.

– Det er en sak mellom Atlantis og KD, sier Strøm.

Universitas har ikke lykkes å komme i kontakt med Atlantis’ eier Inger Bodil Ulvik.

Powered by Labrador CMS