VIKTIG GRATISPRINSIPP:– Fremtidige nobelprisvinnere kan like gjerne komme fra et fiskevær i Nordland som fra Bærum, sier Per Anders Langerød i Blindern AUF.

Frykter snikinnføring av skolepenger

Høyre åpner for at internasjonale studenter skal betale studieavgift i Norge. – Det er en snikinnføring av skolepenger for alle, sier Per Anders Langerød. Høyres flørting med skolepenger møter motstand i Fremskrittspartiet.

Publisert Sist oppdatert
VIKTIG GRATISPRINSIPP:– Fremtidige nobelprisvinnere kan like gjerne komme fra et fiskevær i Nordland som fra Bærum, sier Per Anders Langerød i Blindern AUF.

– Jeg frykter at en slik ordning kan være et første skritt, fordi man da skaffer seg et godt argument for å innføre avgifter for samtlige. Skolepenger er negativt enten det gjelder norske eller internasjonale studenter, sier Per Anders Langerød i Blindern AUF.

Følg skolepengedebatten:

Bakgrunnen for Langerøds utspill er at ulike krefter på høyresiden har frontet innføring av skolepenger som en mulig løsning på utdanningssektorens voksende studentmasse og pressede budsjett. Høyre åpner nå for at internasjonale studenter skal betale en studieavgift.

  • [Befri akademia](1)
  • [Lik adgang betyr ikke gratis](2)
  • [Trenger ikke skolepenger](3)
  • [Nei til skolepenger](4)

Ønsker diskusjon

Svein Harberg, representant for Høyre i Kirke-, forsknings- og utdanningsdepartementet (Kuf), ønsker en diskusjon om en studieavgift for internasjonale studenter.

– Problemene dukker opp når land etter land rundt oss innfører studieavgift, noe som igjen kan føre til at flere søker seg til Norge for å få gratis utdanning. Dette kan svekke utdanningskvaliteten i Norge, og det er derfor vi må ta en debatt og bestemme oss for hva vi vil. Vi må tørre å diskutere en studieavgift for internasjonale studenter som ett av flere alternativer.

– Er ikke en studieavgift for internasjonale studenter i strid med gratisprinsippet?

– Nei, det føler jeg ikke. Gratisprinsippet er basert på at våre studenter skal få en gratis utdanning. Men det er volumet på den internasjonale studentmassen som gjør at vi må se på alternative løsninger.

– Det vil ikke på noe tidspunkt bli aktuelt å røre ved gratisprinsippet?

– Man kan jo aldri garantere hva som dukker opp. Det avhenger av den totale økonomien for utdanningssektoren, sier Harberg.

LES OGSÅ: [- Skolepenger er en dårlig løsning](5)

Høyre på gli

Mari Mamre, leder i Det konservative studenterforbund, kan fortelle at Høyres studentforbund har et positivt vedtak på innføring av skolepenger.

– Dette er ikke blitt vedtatt i Høyre sentralt ennå. Likevel er det personer i partiet som ønsker å innføre studieavgifter på offentlig høyere utdanning, sier hun.

Rektor ved Handelshøyskolen BI, Tom Colbjørnsen, gikk nylig ut i media med et forslag om å innføre skolepenger for alle norske studenter. Han deler Mamres oppfatning.

– Jeg har sett signaler fra representanter for Høyre i Kuf om at de ønsker å diskutere denne saken videre. Noen politiske partier burde snart gå frem og fronte innføring av skolepenger, sier Colbjørnsen.

Aasland er motstander

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland avviser imidlertid at skolepenger kommer til å bli en realitet med det første.

– Så lenge denne regjeringen sitter, kommer ikke skolepenger til å bli innført, verken for norske eller internasjonale studenter, sier hun.

Marianne Aasen, leder for Kuf på Stortinget, mener også at et slikt forslag ikke vil bli aktuelt med en rødgrønn regjering.

– Utdanning i Norge skal være gratis, sier hun.

– Et konkurransefortrinn

Aasen avviser at en løsning med studieavgift for internasjonale studenter er et alternativ. Hun mener tvert imot at gratisprinsippet styrker akademia.

– At utdanningen vår er gratis er viktig, og bidrar til at vi kan lokke til oss flinke internasjonale studenter. Dette gir oss et konkurransefortrinn, særlig etter at mange naboland nå har valgt å innføre skolepenger, sier hun.

Langerød peker på at Norge er helt avhengig av kontakt med fagmiljøer i utlandet for å skape nytenkning.

– Internasjonale studenter burde betales for å komme hit, langt mindre betale, avslutter han.

Borgerlig splid

– Det er åpenbart uenighet innad i opposisjonen. Vi har nok av utfordringer knyttet til utdanning som gjør at det ikke er noen grunn til å rase av gårde med en slik debatt. Fokus bør være på å få opp kvaliteten fra grunnskolenivå og oppover, sier Frp-leder Siv Jensen.

Frp støtter heller ikke en studieavgift for internasjonale studenter. Leder for Høyre, Erna Solberg, vil imidlertid ikke avvise en slik løsning.

– Om andre land innfører studieavgift for våre studenter må vi se på om det er naturlig at internasjonale studenter som kommer hit studerer gratis, sier Solberg.

Redaktør for det liberale tidsskriftet Minerva, Nils August Andresen, mener at «gratisprinsippet» lenge har vært regnet som hellig, og at dette har ødelagt for meningsfull debatt om alternativene.

– De borgerlige partiene har vært skuddredde her, og ikke våget å ta i debatten, sier Andresen.

Powered by Labrador CMS