BEKYMRET: Byrådsleder Raymond Johansen ønsker nye studenter velkommen, men er også bekymret for smitteutviklingen.

Raymond Johansen med smittevernråd tilpasset studenter:

– Sånn som deler av fadderuken utartet seg, burde ikke ha skjedd

Det er ikke aktuelt med en ny nedstengning av Oslo nå, forteller byrådslederen. Men for at det skal gå må også studentene oppføre seg.

Publisert Sist oppdatert

— Jeg skjønner at folk er drittlei. Mange unge har lite symptomer og blir ikke veldig syke. Men det er et farlig virus. Vi har ingen vaksine, advarer byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Digital undervisning, munnbind på trikken og antibac-kubb i stedet for øl-kubb medfører en krevende og annerledes semesterstart for årets studenter. I samarbeid med byrådet i Oslo har Johansen laget en liste med fest- og byvettsregler, for å sikre at de nye studentene overholder smittevernsreglene.

— Følg reglene for å få viruset under kontroll nå. Jeg er bekymret for utviklingen fremover hvis vi ikke nå greier å stoppe det, sier Johansen.

Les intervju med Henrik Asheim: –⁠ Regje­ringen har ikke noe plan for hva vi skal gjøre om det skjer

— Burde ikke ha skjedd

Studenter og unge i Oslo har fått massiv kritikk de siste to ukene etter at årets fadderuker gikk av stabelen. Handelshøyskolen BI avlyste den beryktede «Fadderullan» etter bare to dager, mens faddergrupper på Oslomet, Høyskolen Kristiania og Universitetet i Oslo har måttet nøye seg med distanserte bli-kjent-leker i hovedstadens parker.

Byrådslederen ser verdien av fadderukene, men mener det finnes andre måter å bli kjent på.

— Det å bli kjent med folk uten at det nødvendigvis innebærer en flaske vin eller en halvliter, er viktig. Mange kommer hit og har et lite sosialt nettverk i Oslo fra før av, og hvis det eneste du blir henvist til, er en hybel og en pc, så er det en veldig krevende måte å komme hit på, sier han.

— Hvordan tror du mangel på sosial omgang påvirke studentenes psykiske helse, velvære og faglige utvikling?

— Det er ingen tvil om at det er negativt, sier Johansen.

Han forteller at selv i kommunen med over 50.000 ansatte er folk rastløse etter å returnere til arbeidsplassen for å møte kolleger.

— Det er jo folk som er veletablerte her, og da kan du jo tenke deg hvordan det er for studenter som ikke er veletablerte, sier Johansen og fortsetter:

— Dette må ledelsen ved universitetene ta på største alvor. Jeg er bekymret for det. Jeg tror også de aller fleste studier forutsetter at man har kontakt, om det er i kollokviegrupper eller annet, for å utvikle seg faglig.

Det å bli kjent med folk uten at det nødvendigvis innebærer en flaske vin eller en halvliter, er viktig

Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo

— Ikke egne regler for studenter

— Hvorfor utvikler dere egne smittevernregler for studenter?

— Det er ikke egne regler for studenter, det er de samme smittevernreglene som gjelder for dem som for andre innbyggere, men vi så et behov for å målrette informasjonen mot studentene i forbindelse med studiestart og fadderuker, sier Johansen.

— Klarer ikke de å oppføre seg på lik linje som alle andre?

— De aller fleste studentene klarer helt fint å oppføre seg, men å bli minnet på smittevernregler har ingen av oss vondt av. En av de tingene vi var opptatt av, var å fortelle til studenter som kommer fra andre steder i landet med lavere smittetall hvilke regler som gjelder i Oslo.

— Hvis det gjelder så få studenter, hvorfor har dere da brukt ressurser på å utvikle en egen kampanje rettet mot dem?

— Vi har hatt kampanjer rettet mot mange ulike grupper siden mars. Det trykket som har vært i byens parker, på utesteder og private fester de tre siste ukene, viser at målrettet informasjon er viktig, forteller byrådslederen.

Etter mye fyll i starten av den populære folkefesten for studenter, er Johansen bekymret for en potensiell smitteøkning.

— Sånn som deler av fadderuken utartet seg, burde ikke ha skjedd. Muligheten for at det kan ha oppstått mye smitte når det er tusen stykker i Frognerparken, er til stede, for å si det sånn.

Subsidiering av munnbind

Fra og med mandag 17. august ble det anbefalt av regjeringen å bruke munnbind på kollektivtransport og steder med store folkeansamlinger når det er vanskelig å holde en meter avstand. I samsvar med etterspørselen stiger også prisen på munnbind, som kan bli utfordrende for studenter som allerede sliter med å betale husleie. Johansen mener regjeringen og helsemyndighetene må se på løsninger for subsidiering.

— Jeg synes hele spørsmålet om hvordan vi skal forholde oss til munnbind økonomisk, er viktig å ta med regjeringen. Det er bekymringsfullt. Vi kommer til å ta det opp med myndighetene og vurdere selv hva vi kan bidra med. Universitetene er staten, så det er naturlig at helsemyndighetene ser på hvordan de kan bidra til å subsidiere.

Les om studentene bak BLM-demonstrasjonen: De største sosiale bevegelsene har kommet fra universitetet

Vil unngå nedstenging

— Hvor sannsynlig er det at vi får en ny nedstenging av Oslo?

— Det er ikke aktuelt nå. Det jeg satser på nå, er målrettede tiltak slik at vi slipper nedstenging.

— Hva slags tiltak?

— Testing, sporing og isolering.

Byrådslederen forteller videre at smittefaren er spesielt stor for de som bor i små leiligheter, noe som kan by på problemer for studenter i trange hybler.

— Bydelen er i beredskap på hvordan vi skal håndtere dette, og jeg antar at det vil være en utfordring som Studentsamskipnaden SiO tar tak i, der det er små studentboliger. Hvordan å håndtere smitte er nok et hovedfokus for SiO, sier Johansen.

Muligheten for at det kan ha oppstått mye smitte når det er tusen stykker i Frognerparken, er til stede, for å si det sånn

Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo

Ved en potensiell ny nedstengning av hovedstaden tror byrådslederen at det er viktig å finne en bedre løsning for studentenes økonomiske situasjon enn den som ble fremlagt i vår.

— Jeg synes ikke man håndterte det godt nok med hensyn til studentene. Det bærende prinsippet som staten la til grunn, var at alle som led under koronakrisen økonomisk, skulle erstattes. Da må jo det samme prinsippet gjelde for studentene. Og jeg vet at det er en diskusjon om hvilken måte man gjør det på. Jeg tror det er viktig å finne en løsning.

Studenter går hardt ut: Man mister lysten til å fortsette på UiO

Powered by Labrador CMS