Studenter får strømstøtte

Etter forhandlinger med SV, gir regjeringen studenter 1500 kroner i strømstøtte.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringspartiene Senterpartiet (Sp) og Arbeiderpartiet (Ap) er kommet til enighet om en strømstøttepakke etter forhandlinger med SV. Studenter får 1500 kroner i strømstøtte ut året.

– Vi er utrolig takknemlig for at regjeringspartiene og SV nå har valgt å gi en ekstra strømstøtte til norske studenter og at det kommer som stipend. Vi vet det vil føre til at mange går en varmere vinter i møtet. Det sier leder i Norsk studentorganisasjon (NSO) Maika Marie Godal Dam til Universitas.

«Stortinget har styrket strømstøtteordningen slik at studenter over hele landet nå får 1500 kroner. I tillegg er studentene også omfattet at av den generelle strømordningen fra regjeringen», skriver utdanningspolitisk talsperson Elise Waagen i SV til VG mandag.

I fjor vinter skrev Universitas om studenter som måtte låne penger av foreldre for å betale strømregningen. Studentlederne presset hardt på en strømstøtte direkte rettet mot studentene, og våren 2022 fikk studenter tilbud om 3000 kroner i strømstøtte.

Da forslaget først var oppe til diskusjon, ble det derimot foreslått som et lån:

– At man stod så hardt på i forrige rundt at dette måtte komme i form av et stipend har gjort at vi har sluppet den diskusjonen i denne runden.

– Grunnen til at vi ønsker dette i form av stipend er fordi mange vegrer seg for å ta opp ekstra lån. Dersom alle som trenger det skal bruke denne støtten, må det komme i form av stipend.

Strømstøtten er halvert sammenlignet med den som kom tidligere i år og var på 3000 kroner. Godal Dam skulle gjerne sett at det var mer, men er denne omgang fornøyd.

– Vi vet at SV la 3000 kroner på bordet. Vi skulle sett at de fikk fullt gjennomslag i forhandlingene, men er fornøyde med det som kom. Partiene forhandlet frem totalt 429 millioner kroner.

Godal Dam og NSO er fornøyde med at 210 millioner går til studenter. Strømstøtta gjelder for dette halvåret. Om dagens energisituasjon fortsetter, håper hun studenter får en god slant neste år også.

– Dere har ikke jublet over regjeringens studentpolitikk hittil i år. Gir dere nå litt honnør til regjeringen?

– Vi gir litt honnør. Men i framtida mener vi at det er studiestøtta som må økes, ettersom studentene ikke må være avhengige av ekstraordinære støtteordninger for å få endene til å møtes.

Powered by Labrador CMS