Stolt på berget: Statsministeren trakk fram studentboligpolitikk som et av vedtakene landsmøtet 2013 vil bli husket for. FOTO: Johannes Dalen Giske/ Arbeiderpartiet

Ap overbyr SV i studentboliger

Arbeiderpartiets landsmøte overrasket med et vedtak om å tredoble dagens utbygging av studentboliger.

Publisert Sist oppdatert
Klikk på grafikken for å zoome inn.
Stolt på berget: Statsministeren trakk fram studentboligpolitikk som et av vedtakene landsmøtet 2013 vil bli husket for. FOTO: Johannes Dalen Giske/ Arbeiderpartiet

I forkant av landsmøtet til Arbeiderpartiet (Ap) denne helgen lå det an til at partiet skulle programfeste et mål om å bygge 2000 studentboliger i året.

Men på et landsmøte kan alt skje, og til alles store overraskelse endte landsmøtet opp med å høyne studentbolig-ambisjonene med 1000 stykk.

Jobbet dag og natt

Kilder som var til stede på landsmøtet, gir AUF-er og stortingskandidat Audun Otterstad mye av æren for Aps nye studentboligpolitikk.

– På landsmøtet jobbet vi både dag og natt og la ned mye arbeid i å snakke med delegater. En del måtte overbevises om hva som står på spill, sier Otterstad til Universitas.

Fylkeslaget til Otterstad, Ap i Sør-Trønderlag, fremmet et forslag om årlig å bygge 4000 studentboliger. Natt til lørdag førte forhandlingene i landsmøtets redaksjonskomité til at kompromisset på 3000 studentboliger ble enstemmig vedtatt av delegatene.

Til regjeringsbordet

Universitas kjenner til at påtroppende leder i Norsk studentorganisasjon, Ola Magnussen Rydje var til stede for å fremme studentenes interesser. Rydje håper landsmøtevedtaket viser seg å bli regjeringens politikk.

– Så mye prestisje som Ap har lagt i saken om studentboliger, ville jeg blitt overrasket om dette ikke ble med i en eventuell ny regjeringserklæring, sier Rydje.

Landsmøtet vedtok også at staten bør øke kostnadsrammene for studentboliger, samt at det statlige tilskuddet for bygging skal økes til 50 prosent av byggekostnadene.

Alt skal med

Landsmøtet gikk igjen inn for elleve måneders studiestøtte, som har vært programfestet siden 2009. Men den ellevte månedens stipendutbetaling har ingen sett de siste fire årene.

– Norske studenter har ikke fått økt studiestøtte, slik Ap vedtok i 2009. Hvorfor skal vi tro at vedtakene blir til handling denne gangen?

– Vårt mål er at alt i programmet vårt skal gjennomføres. Vi går til valg på partiprogrammet, så er det opp til velgerne hvem de ønsker å stemme på og gi makt til, sier næringsminister Trond Giske til Universitas.

– Vi viser i regjering at vi satser på utdanning. Da jeg var utdanningsminister økte stipendet med 10 000 kroner. Nå følger vi opp med nye satsinger, sier Giske.

Innersving på SV?

Leder i Sosialistisk Ungdom (SU), Andreas Halse mener Ap lenge har vært tilbakeholdne i studentboligpolitikken.

Problemet i forrige periode har vært å dra Ap i vår retning.

Andreas Halse, leder i Sosialistisk Ungdom

– Problemet i forrige periode har vært å dra Ap i vår retning. SV vedtok en økning til 2000 studentboliger i året, fordi det har virket urealistisk å få gjennomslag for mer i regjeringsforhandlinger med Ap, sier Halse.

Nå som Ap har blitt det nye studentbolig-partiet, skal SU kjempe moderpartiets kamp for å gjenvinne tittelen.

– Som et resultat av Aps interesse for å øke ambisjonene, kommer Sosialistisk Ungdom til å foreslå en oppjustering til 3000 studentboliger i året, når SU skal ha landsmøte i mai, sier Halse.

Powered by Labrador CMS