FRYKTER BYGG : Leder i Blindern vel Bjørn Jensen frykter at en seksetasjers studentboligblokk skal gå ut over grøntområdene og skygge for eldreboligene i området.

Bygger uten plan

Første september starter byggingen av de nye studentboligene på Vestgrensa. Men fortsatt vet ingen om bygget blir fire eller seks etasjer.

Publisert Sist oppdatert

Etter to års ventetid har Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) endelig fått grønt lys fra Plan- og bygningsetaten til å starte utbyggingen av studentboligene i Vestgrensa 2 i september. Det ennå ubesvarte spørsmålet er hvor høyt bygget blir. SiOs plan om seks etasjer er nemlig ikke spesielt populært blant lokalbefolkningen i området.

– Helt uakseptabelt

De to ekstra etasjene vil skaffe SiO 60 ekstra leiligheter til Oslos studenter. Bjørn Jensen, leder for Blindern Vel, stiller seg svært negativ til et seksetasjers bygg.

– Nabolaget synes at nåværende Vestgrensa studentby er for høyt, og hvis det nye bygget som også kommer tettere innpå bebyggelsen vil bli på seks etasjer, er det helt uakseptabelt, sier han.

Jensen begrunner skepsisen med at Blindern Vel støtter satsningen på å reetablere et grøntområde i nærmiljøet.

– Grøntområdet vil klart bli påvirket av et nærliggende høyhus. Hele nabolaget er engasjert i dette, også beboerne i eldreboligene i Vestgrensa borettslag, som vil komme i skyggen av det nye bygget, sier han.

Tor Bækkelund, som bor i Bukken Bruses vei rett ved området der Vestgrensa 2 skal bygges, ønsker heller ikke et høyhus velkommen.

- Beboerne i de øverste etasjene får innsyn til soverommene våre. Tor Bækkelund, nabo.

– En mastodont på seks etasjer vil ta mye lys fra oss, og beboerne i de øverste etasjene får innsyn til soverommene våre, sier han.

Ekstrakostnad på én million

Uansett hvor stort bygget ender med å være, blir første spadetak 1. september. Usikkerheten har kostet SiO dyrt.

– Fordi vi ennå ikke vet hvor mange etasjer bygget blir på, har vi måttet dobbeltprosjektere med i underkant av en million kroner. Den ekstra kostnaden synes jeg likevel kan forsvares, med tanke på dagens boligkø, sier Lisbeth Dyrberg, administrerende direktør i SiO.

SiOs reguleringssøknad til Oslo kommune, der de søker om tillatelse til å bygge seks etasjer, er ifølge byrådssekretær Ståle Hagen svært nær ferdigbehandlet.

– Byrådet vil legge frem vårt syn for Oslo bystyre i løpet av august, forhåpentligvis neste uke. I lignende saker har vi som regel prioritert løsningen som har sikret studentene flest boliger. Dette er også et attraktivt område for studenter, men vi må imidlertid foreta en avveining til naboklager og innsigelser fra bydelsutvalget, sier han.

Egil Ihlen, leder for Nordre Aker bydelsutvalg, mener at SiO selv har bidratt til å forsinke byggeprosessen.

– Når de velger å ikke forholde seg til et lovlig fattet vedtak om å bygge fire etasjer, men vil omprøve, har de selv utsatt saken, mener han.

Fire etasjer gir dyrere leie

Ketil Sand, eiendomsdirektør i SiO, påpeker at fire etasjer sannsynligvis vil medføre økte leiekostnader for studentene som skal bo der.

– Vi må ha begge muligheter åpne. Det er mer rasjonelt å bygge 200 enn 143 enheter, og sistnevnte løsning medfører også større kostnader for beboerne, sier eiendomsdirektøren.

Han har troen på at bystyret til slutt vil godkjenne seks etasjer, på tross av naboenes klager.

– Det er ikke ofte vi har mulighet til å bygge ut så mange studentboliger, siden det går lang tid fra planleggingen startes til boligene står ferdig. Vestgrensa 2 vil få en fin beliggenhet, med kort vei til Blindern, Domus Athletica, T-bane og ring 3, sier han.

Bygget skal etter planen stå ferdig ved nyttår 2010, og tas i bruk vårsemesteret 2011.

Powered by Labrador CMS