KRITISK: George Vlazakis (ISU). ARKIVFOTO: Torbjørn Sundal Holen

Internasjonale studenter kan miste boliggarantien

For å løse boligkrisen vurderer Velferdstinget nå å fjerne boliggarantien for internasjonale studenter i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

– Dersom det blir en forandring i garantiprinsippet, vil dette være en betydelig barriere for internasjonale studenter i forhold til å kunne ta høyere utdanning i Norge, mener George Vlazakis, presidenten i International Students Union (ISU).

Vlazakis tror at en eventuell fjerning av boliggarantien vil føre til et mindre attraktivt studentmiljø for internasjonale studenter, ettersom boliggarantien alltid har vært en av de viktigste faktorene for å sikre studentmobilitet.

– Derfor bør enhver relevant avgjørelse rundt problemstillingen bli vurdert nøye. Alle involverte parter må konsulteres, sier han.

Dette er ikke lederen i Velferdstinget (VT) Mari Berdal Djupvik fremmed for.

– Vi har i lang tid hatt en hundre prosent boliggaranti for internasjonale studenter i Oslo, og i forkant av å forandre på denne, må vi ha en god debatt, sier hun.

Trondheim som forbilde

Katrine Paulsen fra BI-fraksjonen ønsker at VT skal se på muligheten for å jobbe mot det private leiemarkedet.

– Det kunne vært en mulig løsning for Oslo å følge modellen til Trondheim, hvor de har satt et tak på tretti prosent for boliggarantien, og hvor samskipnaden samarbeider med det private markedet for å skaffe nok boliger til internasjonale studenter, sier Paulsen.

Leder for konsernstyret ved Studentsamskipnaden i Trondheim Torun Hegre, forteller at de i 2007 valgte å innføre et tak på boliggarantien.

– Velferdstinget i Trondheim ønsket å løfte debatten om internasjonale studenter og studentboliger ved å sende et signal til utdanningsinstitusjonene om at det ikke er SiT sitt ansvar alene å sørge for boliger til tilstrømningen av studenter, sier Hegre.

Hegre forteller at de ikke har et direkte samarbeid med det private markedet.

– I Trondheim finnes det et organ som kalles Studentbolighjelpen, hvor studenter hjelper studenter med blant annet visningshjelp i sommerferien, oversetting av annonser og andre ting som nytilflyttede studenter lurer på, sier Hegre.

VT drar kampen alene

Ved studentsamskipnaden i Bergen (SiB) har de en lignende ordning som i Oslo, med en hundre prosent boliggaranti for alle internasjonale studenter.

– Vi har totalt 3350 hybelenheter, og i november var førtifem prosent av disse bosatt av internasjonale studenter. Vi har diskutert muligheten for å innføre et tak i styret, men har ikke kommet frem til en endelig løsning enda, sier SiB-leder Edwin Ebbenson Forstrøm.

I VT mener man at den eksisterende boliggarantien er en hvilepute for UiO i kampen om flere studentboliger.

– Det er et viktig signal å sende til UiO at dersom vi ønsker å opprettholde denne garantien, må vi også jobbe for flere boliger. Og per dags dato føler vi kanskje at vi drar denne kampen alene, sier Djupvik.

Powered by Labrador CMS