UTESTENGT: Mari O. Mamre og Daniel Heggelid-Rugaas hevder forhandlingene om de viktige vervene etter Studentparlamentsvalget har foregått bak deres rygg, og mener Liberal og Blå liste dermed er satt på trappa.

– Det var avtalt spill

Blå- og Liberal liste mener at de har blitt utestengt fra forhandlingsprosessen hvor UiO-studentenes nye ledere velges. De vurderer nå å boikotte det konstituerende møtet.

Publisert Sist oppdatert
UTESTENGT: Mari O. Mamre og Daniel Heggelid-Rugaas hevder forhandlingene om de viktige vervene etter Studentparlamentsvalget har foregått bak deres rygg, og mener Liberal og Blå liste dermed er satt på trappa.

*Det nye arbeidsutvalget:*

  • Aksel Braanen Sterri (Sosialdemokratene): Leder
  • Wenche D. Åsheim (HF-lista): Studie- og forskningsansvarlig
  • Torkil Vederhus (Realistlista) og Tine Tång Engvik (Venstrealliansen): Universitetsstyret
  • Ingeborg Marie Laukvik (SV-lista): Internasjonalt ansvarlig
  • Det konstituerende møtet vil finner sted onsdag 19. mai. Det tas forbehold om endringer.

– Slik det ser ut til nå, vil Liberal liste og Blå liste bli holdt utenfor alle de viktigste vervene, sier Mari O. Mamre, representant fra Blå liste.

Studentparlamentets arbeidsutvalg (AU) består av fem personer som er valgt inn i Studentparlamentet. Ettersom lederkabalen etter forhandlingsmøtet mellom listene nå skal være lagt, vil det nye arbeidsutvalget [utelukkende bestå av representanter for fakultetslistene, Venstrealliansen og Sosialdemokratene](1). Liberal liste og Blå liste får etter alt å dømme heller ingen av de fem landsstyrevervene til Norsk Studentorganisasjon (NSO).

– Hestehandel

Daniel Heggelid-Rugaas i Liberal liste og Mamre i Blå liste mener at de burde ha fått ett av landsstyrevervene, når fraksjonenes kandidater ikke kom inn i AU. De er kritiske til måten forhandlingene har foregått på.

– Da vi kom til forhandlingsmøtet, framstod det som om valget var spikret allerede. De andre fraksjonene virket merkelig samstemte i fordelingen av verv. Det har tydeligvis foregått en hestehandel, hvor fakultetslistene fikk tre av de fem representantene i AU, mot at Sosialdemokratene og Venstrealliansen fikk flere av landsstyrevervene til NSO. Denne prosessen ble Liberal og Blå liste holdt utenfor, sier Mamre, som var forhandlingsleder for de to fraksjonene.

Nekter for avtalt spill

De andre forhandlingslederne benekter at Venstrealliansen, Sosialdemokratene og fakultetslistene har avtalt fordelingen av vervene i forkant av forhandlingsmøtet.

– Ville det ikke vært rimelig at Liberal eller Blå liste fikk ett av disse ti vervene når de fikk 20 prosent av stemmene ved SP-valget?

– Tross alt har så mye som 80 prosent av studentene ikke stemt på dem. Til sammen er Liberal og Blå liste bare halvparten så store som Venstrealliansen og Sosialdemokratene. Det Liberal og Blå liste gjør krav på, er litt som om Fremskrittspartiet og Høyre skulle vært representert i regjering fordi de ble store i stortingsvalget, sier Rindal.

Sosialdemokratenes forhandlingsleder Mari Helén Varøy sier at fraksjonene ble enige på selve møtet, og at det var intervjuene kandidatene gjorde i forkant av forhandlingsmøtet som avgjorde fordelingen.

– Liberal og Blå liste har ikke blitt urettferdig behandlet, sier hun.

Kim Kantardjiev fra HF-lista sier han forstår at Liberal og Blå liste føler seg forbigått, men at prosessen har foregått på en åpen og redelig måte.

– Ukultur

Også tidligere har det vært rettet kritikk mot måten sentrale verv i studentdemokratiet blir besatt på. I 2007 protesterte Venstrealliansen mot valget da de mente de var blitt overkjørt av de andre fraksjonene.

Mamre mener studentpolitikken preges av en ukultur, og at man trenger en endring.

– Man må kunne være rimelig og inkluderende, selv mot sine politiske motstandere. Studentpolitikken trenger en kulturendring, hvor ikke bare taktikk, men også stemmetall og prinsipper avgjør, sier Mamre.

Blå liste vurderer å boikotte arbeidsutvalgets konstituerende møte onsdag 19. mai i protest mot det de mener er en udemokratisk valgprosess.

Oppdateringer i saken vil finnes på Universitas.no fra torsdag.

Powered by Labrador CMS