Test deg: Gonorésymptomer er ikke alltid like merkbare, og det kan være en lur idé å teste seg regelmessig. Arkivfoto: Helle Gannestad

Folkehelseinstituttet slår alarm: Kraftig økning av gonoré blant unge

Antall tilfeller av gonoré har hatt en voldsom økning de siste årene og er spesielt utbredt blant unge osloborgere. Folkehelseinstituttet er bekymret for antibiotikaresistens.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge en fersk rapport fra Folkehelseinstituttet har antall tilfeller av gonoré i Norge økt med hele 28 prosent i 2017. Blant de smittede er det stadig flere unge mennesker.

Gonoré blant unge

  • Gonoré er en infeksjon som smitter fra person til person under samleie og ved oralsex.
  • Ubehandlet gonoré kan hos kvinner i ca. 20% av tilfellene medføre bekkeninfeksjon (dvs. betennelse i eggstokker, livmor eller egglederne) og dermed økt risiko for infertilitet, kroniske magesmerter og svangerskap utenfor livmoren.
  • Hos menn kan ubehandlet gonoré forårsake innsnevring av urinrøret og betennelse i bitestiklene eller prostata.
  • Kjønnssykdommen er spesielt utbredt i Oslo hvor forekomsten nesten har blitt syvdoblet siden 2008.
  • Det er spesielt en økning blant menn som har sex med menn.
  • Nå frykter Folkehelseinstituttet at en antibiotikaresistent variant skal spre seg.
  • Kilde: FHI

Fra arkivet: Flest klamydia-smittede på BI

Supergonoré

Overlege Martin Steinbakk fra FHI forteller at antibiotikaresistens har vært et problem i flere år, men at rapporter fra hele verden nå viser at det er stort behov for nye typer antibiotika for å få kontroll på bakteriene. Han understreker at situasjonen i Norge ikke er på langt nær så alvorlig som i andre land, men at det likevel er problematisk at gonoré ikke lengre kan behandles så enkelt som før.

– På 80-tallet kunne gonoré effektivt behandles med en enkel tablett-kur, men utover 90-tallet hadde den samme behandlingen en svakere effekt og det viste seg at bakteriene var mer resistente. I dag finnes det tilfeller som ikke kan behandles med mindre vi bruker svært høye doser.

– Ha mindre tilfeldig sex

Steinbakk forteller at det er en økning i gonoréforekomsten i mange vestlige land. Han påpeker at risikoen for smitte øker med flere partnere og tilfeldig sex.

Ifølge rapporten ble hele 78 prosent av personene som fikk påvist sykdommen i fjor smittet av en tilfeldig partner. Steinbakk mener at det viktigste man kan gjøre for å forhindre smitte er å bruke kondom, og han kommer med en klar oppfordring til studentene:

– Alle burde ha mindre tilfeldig sex! Det er viktig å tenke før man handler.

Unge på klamydiatoppen: Jonas har hatt klamydia tre ganger

Begges ansvar

Ifølge medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og Samfunn, Marius Johansen, skyldes denne økningen også at vi reiser mer enn før. Han påpeker at unge reiser mye på ferie, og at de som smittes i utlandet fort kan smitte andre hjemme. I likhet med Steinbakk sier han at det beste man kan gjøre for å unngå smitte er å beskytte seg med kondom.

– Jeg vil slå et slag for at også jenter tar med seg en kondom i veska. Mange tenker nok at det er guttens problem, men hvis ikke jenta passer på sin egen kropp så er det ingen andre som nødvendigvis gjør det.

Westerdals-studenten Ingrid Vatnar Olsen om fordommene: – Kristne er også kåte

Vanskelig å oppdage

Et annet problem er at gonoré ikke alltid er så lett å oppdage. Uten behandling kan sykdommen føre til andre infeksjoner som igjen kan gi fertilitetsproblemer.

Ifølge Johansen er styrken og typen symptomer avhengig på hvor på kroppen sykdommen sitter. Gutter som er rammet i penis vil som regel merke at noe er galt, mens jenter kan gå lenge med mer diffuse symptomer. Dersom man blir smittet i hals eller anus kan det også være vanskelig å oppdage.

– Det er aldri dumt å ta en test for mye enn en for lite. Selv om man ikke har noen plager kan man enkelt komme å ta en rask prøve. Alle studenter er hjertelig velkomne til Sex og Samfunn for å sjekke seg gratis.

Powered by Labrador CMS