FOR FLERE KVINNER: Sosialdemokratene vil ha kjønnskvotering.

Vil kvotere kvinner

Sosialdemokratene tyr gjerne til radikal kjønnskvotering for å få flere kvinner inn på Universitetet.

Publisert Sist oppdatert
MER TID: For å holde kvinnelige forskere på Universitetet foreslår fraksjonen å opprette flere billige barnehageplasser.

Kjønnskvotering

  • Radikal kjønnskvotering: Ved ansettelser ansettes en kvalifisert søker av underrepresentert kjønn, selv om det finnes bedre kvalifiserte søkere av overrepresentert kjønn.
  • Moderat kjønnskvotering: Ved ansettelser hvor to søkere er omtrent like godt kvalifisert, ansettes søkeren av underrepresentert kjønn.

Studentpolitikk ved Universitetet i Oslo (UiO)

  • Partiet eller «fraksjonen» Sosialdemokratene beskriver sin politikk som sosialdemokratisk, og sammenligner seg selv med Arbeiderpartiet.
  • Studentparlamentet er studentenes øverste politiske ledelse på UiO. Parlamentet fronter saker for studenter overfor UiO.
  • Årets studentparlamentsvalg, der studentene gir sin stemme, går av stabelen i månedsskiftet mars/april.
  • Disse kan du stemme på: Moderat Gruppe, Sosialdemokratene, Venstrealliansen, Fakultetslistene, Karl Johanslista, Grøn Liste og Morbus Medicus.
  • Frem mot valget vil Universitas presentere fraksjonenes kampsaker.

– Vi må få gjort noe med den skjeve kjønnsbalansen i forskerstaben. Og vi mener at radikal kjønnskvotering vil være et reelt virkemiddel, sier Egil Heinert, nestleder i Sosialdemokratene (SD).

Med det lanserer den sosialdemokratiske fraksjonen sitt kandidatur til studentparlamentsvalget. SD karakteriserer seg selv som en fraksjon som på den politiske partiaksen befinner seg rundt Arbeiderpartiet, noe ledelsen av fraksjonen også bærer preg av.

– Men vi er en partiuavhengig organisasjon, altså, bedyrer Heinert, og fyrer løs:

– Satt på spissen er det fortsatt slik at menn har mindre ansvar for barneoppdragelsen, noe som gjør at kvinnelige forskere kommer dårligere ut tidsmessig. En måte å få bukt med det på vil være å opprette flere billige barnehageplasser ved UiO.

Heinert forteller at SDs kampsaker det neste året vil være like muligheter til utdanning og et fortsatt godt velferdstilbud for studentene.

– Gammeldags

Moderat Gruppe (MG), en av SDs politiske motstandere, mener SDs trontale er både reaksjonær og gammeldags.

– Radikal kjønnskvotering løser ingenting, sier politisk leder i MG, Marianne Torp.

– UiO må satse på rekrutterende tiltak heller enn å ansette potensielt underkvalifiserte kandidater. UiO må heller se på hvorfor vi har en slik skjev fordeling, sier hun.

Powered by Labrador CMS