MÅ REDUSERES: -- Studentkortprisene må selvfølgelig reduseres på lik linje med de vanlige månedskortene, sier leder av byutviklingskomiteen i Oslo bystyre, Ola Elvestuen (V). Dette betyr at om fullpris senkes til 550 kroner, vil det koste studentene 330 kroner å kjøpe et månedskort.

Gir ingen løfter om rabatt

Byråd Peter N. Myhre (FrP) lover ikke billigere studentmånedskort i Oslo, selv om både Samferdselsdepartementet og Ola Elvestuen (V) mener det er en selvfølge.

Publisert Sist oppdatert
UAVKLART: Prisen på månedskort går ned for barn, voksne og pensjonister. Men det ser mørkere ut for studentene.

– Dette ser jeg på som en selvfølge. Studentrabatten på kollektivtransport er en statlig forpliktelse, og det betyr at når Oslo kommune velger å senke prisen på vanlig månedskort så må også studentkortet reduseres tilsvarende, sier Ola Elvestuen (V), leder av byutviklingskomiteen i Oslo bystyre.

Komiteen ga før jul et øremerket tilskudd til Ruter AS – selskapet som er resultatet av fusjonen mellom Oslo Sporveier og Stor-Oslo Lokaltrafikk i Akershus – for å senke prisen på månedskort fra 720 til 550 kroner for voksne. Barn- og honnørbillettene skal senkes tilsvarende. Studenter er den eneste gruppen som ikke er nevnt i denne sammenhengen.

Vedtatt i 2002

Spørsmålet blir nå om studentene fortsatt skal betale 430 kroner, eller om studentene skal få den vedtatte 40 prosent rabatten av den aktuelle månedskortprisen for voksne – noe som i så fall betyr at studentkortet må senkes til 330 kroner. På tross av at 40 prosent studentrabatt ble vedtatt av Stortinget i 2002, er det fortsatt uavklart om studentkortet blir billigere. Samferdselsbyråden i Oslo, Peter N. Myhre (FrP), vil ennå ikke love noe.

– Jeg kan ikke gå inn på detaljene. Vi jobber med takststrategien, så jeg kan ikke si noe om denne prosessen nå.

Erik Lahnstein, statssekretær i Samferdselsdepartementet, bekrefter derimot at en prisreduksjon også skal komme studentene til gode.

– Vi har ikke tenkt til å trekke rabattordningen på 40 prosent av fullpris. Så jeg legger til grunn at Oslo kommune viderefører denne rabatten, sier Lahnstein.

En forutsetning

Lahnstein sier videre at det er fylkene selv som bestemmer sitt takstnivå, og at hvis det motsatte var tilfelle – at de økte prisene – så måtte studentkortet ha kostet mer.

– Studentrabatten må følge svingningene i fylkenes takstnivåer, i dette tilfelle Oslo, som må finne ut hvordan man skal få til dette selv. Vi kommer til å gi like mye tilskudd på samme måte som vi alltid har gjort, sier han og får medhold fra Elvestuen:

– Vi mener studentrabatten på 40 prosent lå som en forutsetning i budsjettforhandlingene. Dette skal vi ta opp med byrådet og byrådspartiene. Studentrabatten er fastsatt gjennom et vedtak gjort av staten i 2002 og er uavhengig av om prisen går opp eller ned.

– Ingen kommentar

På tross av at både Elvestuen og Samferdselsdepartementet mener at studentmånedskort også må innlemmes i prisreduksjonen, holder Petter N. Myhre kortene tett til brystet.

– Både departementet og forslagsstiller mener at det er en selvfølge at studentkortet også skal bli billigere. Hva er din mening?

– Dette er ikke en avgjørelse som er opp til dem. Vi jobber tett sammen med Ruter AS som nå ser hvordan vi kan få en mest mulig enhetlig kollektivtakst for Oslo og Akershus. Det er en kjempeutfordring, sier Myhre.

– Vi skal foreta et vedtak i løpet av første kvartal i år, og jeg kan dessverre ikke si noe mer før vi er helt ferdig.

– Kan du ikke gi noen indikasjoner på om studentkortet vil bli billigere eller ikke?

– Ingen kommentar.

Powered by Labrador CMS