– Mer lån og stipend neste år

Regjeringen vil øke studiestøtten med mellom 1000 og 2000 kroner neste år.

Publisert

– Skuffende lite, svarer SV.

Hvis regjeringen blir gjenvalgt, vil statsbudsjettet for 2006 inneholde en økning av stipend og lån i takt med forventet prisstigning. Det bekrefter statssekretær i Utdanningsdepartementet Bjørn Haugstad (H).

Tidligere økte studiestøtten hvert år, oftest med et par tusen kroner i året. Men siden 2002 har lån og stipend ligget konstant på 80.000 kroner.

Rolf Reikvam (SV) i Stortingets Kirke-, utdannings- og forskningskomité er ikke fornøyd med det varslede løftet.

– Dette er alt for dårlig. Jeg trodde regjeringen skulle komme med et ordentlig løft, men dette er ikke noe løft i det hele tatt. Jeg synes det er helt galt at studenter ikke skal kunne opprettholde kjøpekraften, det er det ingen andre grupper som opplever, tordner Reikvam.

Han mener økningen i studiestøtten minst må fange opp de siste års prisstigning, rundt 7000 kroner.

Heller ikke Vidar Bjørnstad (AP) i Utdanningskomiteen er imponert over regjeringens budsjettlekkasje.

– Det er litt oppsiktsvekkende at regjeringen, som har skvist studentene i tre år, nå sier de vil gjøre det vi har ment hele tiden.

Kostbar kvalitetsreform

Statssekretær Haugstad sier at størrelsen på lån og stipend har stått stille i tre år på grunn av den dyre kvalitetsreformen.

– Vi har hele tiden sagt at det normale bør være at kostnadsnormen justeres hvert år. Men i en så spesiell situasjon som finansieringen av kvalitetsreformen, har vi ment at det er forsvarlig å la studentene ta en liten del av kostnadene.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil også at studiestøtten skal økes hvert år i takt med prisstigningen. SV går noen skritt lenger: I et ferskt notat tar de til orde for å gi studenter samme vilkår som minstepensjonister i studiemånedene. Det tilsvarer en økning fra 80.000 til 90.700 kroner i året. På sikt vil partiet innføre studiestøtte på 107.707 kroner.

Powered by Labrador CMS