Lover studieplasser: Stortingsrepresentant Martin Henriksen (Ap) vil bevilge 100,5 millioner til nye studieplasser, og han vil overgå regjeringens studentbolig-satsing.

Ap vil opprette 3000 nye studieplasser

Arbeiderpartiet vil opprette nye studieplasser for å bøte på arbeidsledigheten, men Norsk studentorganisasjon steiler i møte med tallene.

Publisert Sist oppdatert
martin henriksen, stortinget, 3000, nye studieplasser, ap, arbeiderpartiet
martin henriksen, stortinget, 3000, nye studieplasser, ap, arbeiderpartiet
martin henriksen, stortinget, 3000, nye studieplasser, ap, arbeiderpartiet

– I en tid der arbeidsledigheten øker, og det om få år kan stor bli mangel på lærere og helsepersonell, er det nødvendig å gi flere muligheten til å studere, sier Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Martin Henriksen.

Han vil derfor sette av 100,5 millioner kroner i statsbudsjettet til nye studieplasser innenfor tradisjonelle velferds- og realfag.

Etterspørselen er der. Nye tall fra SSB viser at 124 000 nordmenn er arbeidsledige. Så mange har det ikke vært siden 1993. Økningen er spesielt stor i aldersgruppen under 25 år. Dette kommer i tillegg til at søkertallene til høyere utdanning sprenger nye rekorder. Spesielt sterk var økningen av søknader til sykepleier og vernepleier, i tillegg til realfag.

100,5 millioner kroner fordelt på 3000 studenter vil imidlertid gi en snittbevilgning på 33500 kroner per student. En rapport utarbeidet av NIFU og revisjonsfirmaet Deloitte angir at den gjennomsnittlige norske studieplass koster 186 000 kroner i året.

Billige studieplasser

Er ikke 33 500 kroner i året per studieplass veldig lavt?

– Det er riktig at kostnadene varierer fra år til år, men vi legger kostnader slik Finansdepartementet har beskrevet til grunn. Vi ser på dette som minimumskostnaden. Vi vil komme tilbake i vårt alternative budsjett med total sum der det kan tas høyde for plasser også i andre kategorier, sier stortingsrepresentanten

Bygningene forfaller

Leder Therese Eia Lerøen i Norsk Studentorganisasjon (NSO) mener at det er avgjørende at nye studieplasser fullfinansieres over statsbudsjettet.

– Vi kan ikke hoppe bukk over kvaliteten, de nye studentene har også krav på god undervisning og faglig oppfølging og veiledning, sier studentlederen.

Les også: Kutter 15 000 studieplasser

Lerøen mener at det er et kapasitetsproblem i høyere utdanning, noe som betyr at det i tillegg til nye studieplasser må komme investeringer i bygg og ekstra midler til studieressurser som veiledere og lesesaler.

– Det er ikke nok å opprette nye studieplasser, en må også investere i fasiliteter og institusjoner, sier hun.

3000 årlige studentboliger

I Arbeiderpartiets partiprogram nevnes ikke opprustning av fasiliteter som lese -og forelesningssaler. Martin Henriksen forteller imidlertid at forslaget om nye studieplasser kommer som en del av en bred, programfestet satsing på studentene. De har blant annet programfestet at de ønsker å trappe studentboligutbyggingen opp enda mer enn regjeringen.

Da Arbeiderpartiet var i regjering finansierte de i gjennomsnitt 973 boliger i året, like under målet deres om 1000. Nå vil partiet finansiere byggingen av 3000 årlig.

– Det er nesten 1000 flere studentboliger enn det regjeringen bygger i dag, sier Henriksen.

Han forteller også at Arbeiderpartiet vil øke utdanningsstøtten gjennom Lånekassen og fordele utbetalingene over 11 måneder.

Kunnskapsdepartementet ønsker ikke å kommentere forslaget på nåværende tidspunkt.

Powered by Labrador CMS