Uenig: Rektor Ole Petter Ottersen mener regjeringen er «helt på jordet» når de sammenligner antall studenter i 2010 med antallet i 2009.

Nye trusler fra regjeringen

Universitetet i Oslo trues enda en gang med pengekutt fra regjeringen hvis de ikke tar inn flere studenter.

Publisert Sist oppdatert
Uenig: Rektor Ole Petter Ottersen mener regjeringen er «helt på jordet» når de sammenligner antall studenter i 2010 med antallet i 2009.
Uenig: Rektor Ole Petter Ottersen mener regjeringen er «helt på jordet» når de sammenligner antall studenter i 2010 med antallet i 2009.

Yngrebølgen

Regjeringen har som mål å møte den såkalte «yngrebølgen», der 33 000 flere studenter kan komme til å søke seg til høyere utdanning innen 2013.

Derfor jobber Kunnskapsdepartementet for å øke antall studenter i Norge, og bevilget totalt 2200 nye studieplasser i statsbudsjett for 2011.

Kilder: Kunnskapsdepartementet

Dette er saken:

Kunnskapsdepartementet advarte UiO i sommer om at de ikke ville få flere studieplasser dersom de kuttet i studentopptaket.

UiO kuttet likevel opptaket med totalt 538 færre studenter i 2010 enn året før.

Selv om UiO gjorde disse kuttene, fikk UiO tildelt flere nye studieplasser i tildelingsbrevet som inneholder de endelige budsjettbevilgningene for 2011.

I tildelingsbrevet truer imidlertid KD igjen UiO med at de ikke vil få flere studieplasser hvis ikke universitet tar inn flere studenter.

Kilder: Kunnskapsdepartementet, Universitas

Ledelsen ved Universitetet i Oslo (UiO) har i hele høst stått i fare for å bli straffet av regjeringen og bli fratatt studieplassene som de fikk i statsbudsjettet for 2011. Årsaken er at UiO kuttet i antall studenter på tross av regjeringens klare formaninger om å ikke gjøre dette (se fakta).

I de endelige bevilgningene som kom i desember, ble straffetiltakene imidlertid ikke noe av. I stedet retter Kunnskapsdepartementet (KD) nye trusler mot universitetet, og understreker at UiO ikke vil få flere studieplasser i neste statsbudsjett hvis de fortsetter å redusere studenttallet.

Slakter regjeringens regnemåte

Regjeringen mener UiO har tatt opp for få studenter i 2010, sammenlignet med tall fra 2009. Ole Petter Ottersen, rektor ved UiO, mener det blir feil å sammenligne med 2009, da dette var et år unormalt mange sa ja til tilbudet om studieplass.

– Departementet er helt på jordet når de opererer med 2009-tall. 2009 var et helt spesielt år, og det vet departementet også, sier rektoren.

UiO hadde et opptak på totalt 538 færre studenter i 2010 enn året før, viser tall fra Database for statistikk om høyere utdanning (DBH). Ottersen mener dette ikke skyldes bevisste kutt i opptaksrammen, men tilfeldige variasjoner som at mange sa ja til plassen sin i 2009.

– Det bevisste kuttet fra 2009 til 2010 var på netto 51 studieplasser, sier han.

Ottersen omtaler 2009-året som «historisk», og forteller at UiO allerede i inneværende år vil øke antall studieplasser igjen.

Var forberedt på konsekvenser

Rektoren opplyser at han var forberedt på reaksjoner fra KD, og at han ville få mindre penger enn det som ble lagt frem i statsbudsjettet.

– Men så fikk vi det likevel, og da må vi tolke det dit hen at departementet valgte å ikke gjøre alvor av truslene, sier Ottersen.

UiO har lenge slitt med for mange studenter, og har derfor signalisert at de ønsker å redusere antallet. Ottersen er likevel klar på at han vil lytte til de sterke føringene fra departementet om å ikke kutte ytterligere. På spørsmål om UiO kommer til å øke antall studieplasser i 2012, svarer han:

– Får vi flere fullfinansierte plasser for 2012, må vi være solidariske overfor samfunnet og ta opp de nye vi blir tilbudt. Det er spillereglene.

– Vil dette gå ut over målet om å bli et ledende europeisk universitet?

– Vi kan ikke bli et ledende universitet uten å ta i mot nye studenter, sier Ottersen.

Avfeier konflikt

På tross av departementets klare tale til UiO, hevder Forsknings- og høyere utdanningsminister, Tora Aasland, at det ikke er noen konflikt mellom universitetet og departementet. Statsråden sier at de trodde det var snakk om en større reduksjon enn det viste seg å være fra UiOs side.

– Vi trodde det var snakk om en mye større reduksjon enn det faktisk var. Med et såpass lite tall som 51 valgte vi derfor å ikke gjøre noe med studieplasser til det kommende året, sier Aasland med henvisning til at UiO hevder at kun 51 av plassene som ble kuttet var med vilje.

Powered by Labrador CMS