Risikerer mindre penger: Rektor ved UiO, Ole Petter Ottersen, har kuttet i antall studenter ved SV-fakultetet. Kunnskapsdepartementet varsler nå at kuttene kan få økonomiske konsekvenser.

UiO trosser regjeringen

UiO kuttet i høst 550 studieplasser ved Det samfunnsvitenskapelig fakultet på tross av streng beskjed fra Kunnskapsdepartementet om å ikke redusere studentopptaket.

Publisert Sist oppdatert

*Dette er saken:*

  • Regjeringen har som mål møte den såkalte «yngrebølgen», der 33 000 flere studenter kan komme til å søke seg til høyere utdanning innen 2013.
  • Kunnskapsdepartementet advarte derfor UiO i sommer om at de ikke ville få flere studieplasser dersom de kuttet i studentopptaket.
  • I høst kuttet UiO likevel 550 plasser ved Det sammfunnsvitenskapelige fakultet uten å øke studenttallet andre steder.
  • Selv om UiO gjorde disse kuttene på tross av Kunnskapsdepartementets advarsler, fikk UiO 210 nye studieplasser i statsbudsjettet for 2011.
  • Kunnskapsdepartementet forteller imidlertid nå at kuttene kan få konsekvenser for de endelige økonomiske tildelingene i desember.
  • Kilder: Studieavdelingen ved Universitetet i Oslo, Kunnskapsdepartementet.

Den siste tiden har Universitetet i Oslo (UiO) fått mye kritikk for å ha altfor mange studenter uten å ha råd til å følge dem opp. Universitetsledelsen har ønsket å gjøre noe med det store antallet studenter, og uttrykte i sommer overfor Kunnskapsdepartementet (KD) at de ville redusere studentopptaket.

Universitetet har nå gjort alvor ut av dette og kuttet 550 plasser ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet (SV) tidligere i høst uten å kompensere ved å øke studenttallet andre steder. Dette blir ikke sett på med blide øyne i regjeringen.

Advarte UiO

Regjeringen vil møte den såkalte «yngrebølgen» og ønsker derfor universitetene skal ta inn flere studenter fremfor å redusere antallet. I et møtenotatet fra 18. juni i år understreker KD at det ikke ville være mulig å gi UiO flere studieplasser dersom universitetet reduserte studentopptaket.

– Det blir problematisk å redusere antall studieplasser når vi samtidig har en yngrebølge, forteller Rolf L. Larsen, fungerende ekspedisjonssjef i KD.

Men selv om UiO nå reduserer antall studenter, fikk universitetet 210 nye studieplasser i statsbudsjettet for 2011. Leder av Studentparlamentet ved UiO, Aksel Braanen Sterri, mener derfor at KDs advarsel om at UiO ikke vil få flere studieplasser, fremstår som tomme trusler.

– De sier «ikke kutt i studentopptaket», men så har man likevel kuttet på SV og fortsatt fått nye studieplasser. Det betyr jo at man har tillatt UiO å kutte, sier Sterri.

Tror KD respekterer kuttene

Rektor ved UiO, Ole Petter Ottersen, mener at dialogen mellom universitetet og KD har endret seg siden den strenge beskjeden fra departementet i sommer.

– Jeg mener at KD og UiO spiller helt på lag når det gjelder å opprettholde kvaliteten på utdanningen i denne yngrebølgen som vi er inne i. Jeg mener KD respekterer at vi gjør en del tiltak for å hegne om utdanningskvaliteten, sier Ottersen.

– Var du redd for at dere ikke ville få flere studieplasser i statsbudsjettet fordi dere reduserer studenttallet på SV?

– Nei, jeg var vel egentlig ikke det. Vi fikk noen nye studieplasser i statsbudsjettet, og det er vel et signal om at KD respekterer det vi gjør, sier Ottersen.

Ottersen forteller at de ikke har planer om å redusere studenttallet andre steder enn ved Det juridiske fakultet, som ble kuttet i fjor, og kuttene som gjøres ved SV-fakultet i år.

Kan få konsekvenser

KD deler imidlertid ikke Ottersens oppfatning. Larsen opplyser om at de fortsatt står ved det de sa under møtet med UiO i sommer.

– Der var departementet rimelig tydelig, sier han.

– Vi har en yngrebølge og regjeringen har besluttet å tildele nye studieplasser for å møte denne. Man kan ikke både tildele og kutte, sier Larsen.

Han ønsker ikke å kommentere hva departementet vil gjøre i etterkant av kuttene ved SV-fakultetet, ettersom de ikke har gått gjennom studenttallene for høsten 2010 ennå. Likevel forteller Larsen at dette kan føre til at UiO får mindre penger enn det som står i statsbudsjettet.

– Vi må få tid til å vurdere situasjonen og tenke på hvordan vi skal håndtere dette. Men dette kan få konsekvenser i det endelige tildelingsbrevet for 2011 som departementet sender i desember, og som gir universitetet neste års økonomiske rammer.

Powered by Labrador CMS