Skeptisk: –Vi støtter overføringen, men vi mener at tegnspråk som språkvitenskapelig fagfelt ikke blir ivaretatt, sier Sissel Gjøen, konstituert generalsekretær i Norges Døveforbund.

Tolkestudiet reddes av HiO

I forrige uke ble bachelor i tegnspråk og tolking reddet fra nedleggelse ved at HiO overtar studiet. Likevel frykter Døveforbundet for forskningen på området.

Publisert Sist oppdatert

Bråket rundt Tegnspråk- og tolkestudiet ved UiO:

I februar 2010 ble det vedtatt inntaksstopp på studiet for å spare penger.

17. februar gjorde universitetet full retrett, og gav beskjed om at det vil bli ordinært opptak høsten 2010.

28. april 2010 ble det besluttet å legge ned studiet grunnet økonomiske problemer.

Etter mye bråk rundt nedleggelsen, vedtok universitetsstyret i forrige uke å overføre studiet til Høgskolen i Oslo.

Kilde: Universitetet i Oslo, Universitas

Etter at Universitetet i Oslo (UiO) våren 2009 la ned bachelorgraden i tegnspråk og tolking, førte det til sterke reaksjoner blant Norges døve og hørselshemmede. Nå går studiet imidlertid en lysere fremtid i møte, etter at UiO i forrige uke vedtok å overføre bacheloren til Høgskolen i Oslo (HiO).

– Bør forbli på UiO

Overføringen har likevel ikke blitt vedtatt uten bråk. Fagpersoner frykter at overgangen fra universitetet til høgskolen vil gå ut over forskningen på tegnspråk.

– Vi frykter at det kunnskapsministeren mener med forskning blir rettet mer mot tolking enn mot tegnspråk. Dette må UiO ta ansvar for, sier Sissel Gjøen, konstituert generalsekretær i Norges Døveforbund.

Til tross for at overføringen av tolkestudiet til HiO kan medføre flere studieplasser og et større fagmiljø, mener hun at tegnspråk burde flyttes til Institutt for lingvistikk og nordiske studier.

Gjøen viser til at Kulturdepartementet jobber med å utarbeide en allmenn språklov. Loven skal danne et rammeverk for språkene i Norge, der også tegnspråk inngår.

Les mer om tegnspråk- og tolkningsstudiet

– Først nå blir tegnspråk tatt på alvor som et fullverdig språk, og som en del av den norske kulturarven, og da må også Universitetet i Oslo satse på norsk tegnspråk, mener Gjøen.

– Universitetet i Stockholm har et stort fagmiljø for tegnspråk. Det er merkelig at vi ikke har det her, legger hun til.

  • [Tegnspråk- og tolkningsstudier til HiO](1)
  • [- Forkastelig inntaksstopp](2)
  • [Tolkestudiet midlertidig reddet](3)
  • [Tegnspråk for lukkede øyne](4)
  • [- Meningsløst å nedlegge tolkestudiet](5)
  • [Tegnspråkstudenter raser mot nedleggelsesfare](6)
  • [Vil flytte tegnspråk](7)
  • [De døve får svi](8)

– Pinlig

Også Sonja Erlenkamp, Norges første og eneste professor i tegnspråk og leder i Forening for Norsk tegnspråk, mener overføringen er uheldig.

– Det at vi mister den eneste universitetsutdannelsen på tegnspråk i Norge, viser at det ikke satses nok på området. Det stenger de som har tegnspråk som førstespråk ut fra høyere utdanning i deres eget språk. Døve vil miste muligheten til å studere sitt eget morsmål. Det er rett og slett pinlig, sier Erlenkamp.

Sterkere miljø

Vibeke Grøver Aukrust, dekan ved UiO, mener derimot at forskning og undervisning i tegnspråk vil bli ivaretatt på en god måte ved HiO.

– Ifølge fagmiljøet forskes det lite på norsk tegnspråk i dag. Det er likevel ikke grunn til å tro at en overføring til HiO vil redusere forskningsvirksomheten på området, sier Grøver Aukrust.

UiO besluttet å overføre studieprogrammet til HiO fordi høgskolen blant annet er en del av et etablert nettverkssamarbeid med andre høgskoler med lignende tilbud.

– Vi mener at en forankring av studietilbudene og forskningsmiljøet ved HiO representerer fornuftig nasjonal arbeidsdeling innenfor et lite fagområde, sier Grøver Aukrust

Også HiO er positive til vedtaket, og gjør seg klar til å ta imot programmets studenter allerede til høsten.

– Vi ser frem til at de kommer til oss og blir en del av vårt miljø. Det betyr et større fagmiljø, hvor fagfeltene kan utfylle hverandre. Det skal bli spennende, sier Else Moe, kontorsjef ved HiO.

Powered by Labrador CMS