DÅRLIGE TIDER: Trygve Hegnar, Harald Magnus Andreassen, Per-Kristian Foss og Maalfrid Brath diskuterte arbeidsmarkedet under karrieredagene på BI.

Bedriftene dropper BI

– En god indikator på arbeidsmarkedet, mener ekspertene.

Publisert Sist oppdatert
RYDDESJAU: Festen er over for denne gang for økonomistudentene. Ifølge ekspertene vil det ta minst to til tre år før ting er tilbake til det normale.

*Panelets tips til studentene:*

  • - Ikke heng dere opp i hvilken jobb som blir deres første. Firer man litt på kravene, og er villig til å ta litt mindre i lønn, eller ta en litt mindre interessant jobb i en periode, så får man jobb, sier Hegnar.
  • - Vi er mange som nå snart blir gamle. Helse vil vokse mest. Der trengs det ikke bare utdannede innen helse. Det er en myte at leger kan lede, sier Foss.
  • - Få gode karakterer, så får dere jobb, sier Brath.

– De store bedriftene kommer igjen, men generelt har pågangen vært mindre. For eksempel har vi sett at Aker, Hydro og Yara valgte å stille på karrieredagene på NTNU, mens de ikke kom til oss denne gangen. Behovet for de med tekniske utdanninger er nok større akkurat nå, sier Jørgen Bråten Nordby, bedriftsansvarlig ved Karrieredagene på BI.

Siden 2005 har Karrieredagene opplevd en blomstrende interesse fra bedrifter. I 2007 hadde var antallet påmeldte bedrifter over doblet seg, fra 50 til 120, og man ble nødt til innføre en ekstra dag for å få plass. I fjor var tallet omtrent det samme som i 2007.

Årets karrieredager ble imidlertid kraftig preget av den pågående finanskrisen. Antallet bedrifter som møtte opp var nede i 85, og det holdt dermed med én dag.

Rekrutterer ikke økonomer

– Året har vært veldig spesielt på grunn av finanskrisen. Derfor rekrutterer vi ikke økonomer i år, sier Bjørn Skaar, informasjonssjef i Hydro.

Han presiserer at Karrieredagene ved BI fortsatt er viktige for Hydro, men at de samtidig ikke vil ikke gi forventninger av at Hydro rekrutterer i en tid der de har måttet kutte i staben med rundt 30 prosent.

– Det er nok spesielt vanskelig for økonomer i disse tider. Men dette påvirker alle, sier Trygve Hegnar til Universitas.

Han får støtte fra Harald Magnus Andreassen, sjefsøkonom i First Securities, i at Karrieredagenes fall i antall påmeldte bedrifter er et tydelig tegn på tøffere tider for nyutdannede økonomer.

– Fortsatt er det slik at 97 av 100 arbeidssøkere får jobb. Men de nyutdannede vil merke det godt. Karrieredagene er en indikator på det, sier Andreassen.

Ripe i lakken

Hegnar og Andreassen deltok på årets paneldebatt under karrieredagen. Sammen med tidligere finansminister Per-Kristian Foss og konsernsjef i Manpower Maalfrid Brath gjorde de sitt ytterste for å berolige de mange oppmøtte økonomistudentene.

– Analyser har vist at unge siviløkonomer har sittet i lederposisjoner stort sett alle steder det har gått galt. Dere er eksperter til å føkke opp, sa Andreassen, til kraftig latter fra salen.

Foss var den eneste som sa direkte ut at økonomens anseelse har blitt lavere, men fikk unison støtte fra panelet i at økonomenes rolle ikke er utradert.

– De med høyere utdanning har i tillegg det konkurransefortrinnet at de ikke er så mye dyrere å ansette enn de uten, slik det er i mange andre land, sa Foss.

Ifølge Brath vil økonomer og ingeniører være spesielt ettertraktet også i fremtiden.

– Dere har en lys fremtid, men dere skal få bryne dere først.

Færre bedrifter til Blindern

Ved den kommende Arbeidslivsdagen på Blindern vil også nedgangen i interessen gjøre seg merkbar. Antallet påmeldte bedrifter ved arbeidslivsdagen har gått ned fra 70 under toppåret i fjor, til 62 i år.

– Vi ser noe av det samme bildet som ved Karrieredagene ved BI, men det er absolutt ikke dramatisk sier Gisle Hellsten, leder for Karrieresenteret, som arrangerer Arbeidslivsdagen ved UiO.

Han mener studentene er mindre konjunkturutsatt ved universitetet.

– Vi henvender oss ikke i samme grad til finansiell sektor, i større grad til offentlig sektor. I tillegg har vi en stor bredde i forhold til utdanning.

Powered by Labrador CMS