– UiO kan bli straffet

UiOs håndtering av kreftfaren ved Biologisk institutt kan føre til bøter og oppsigelser, mener juss-professor Henning Jakhelln.

Publisert

UiO kan bli stilt strafferettslig ansvarlig for de helsefarlige arbeidsforholdene ved Biologisk institutt som har kommet frem gjennom en rapport fra Safetec Nordic, ifølge Henning Jakhelln, professor emeritus i offentlig rett ved UiO.

– Det vil da være tale om bøtestraff, størrelsen på boten vil avhenge av hvor alvorlig overtredelse det er tale om, sier Jakhelln.

Han viser til arbeidsmiljøloven, så vel som straffelovens paragrafer om foretaksstraff.

Professoren som har blitt uhelbredelig kreftsyk av forholdene på Biologisk institutt har reist erstatningskrav i et sivilt søksmål. Imidlertid mener Jakhelln forholdene er så alvorlige at UiO også kan bli felt i en eventuell straffesak.

Enkeltpersoner kan bli holdt ansvarlige

– Jeg vil anta at kjemikalieforskriften om vern mot eksponering for kjemikalier på arbeidsplassen vil stå sentralt. Her kan det bli tale om straffansvar etter arbeidsmiljølovens regler. Dette vil si at Universitetet i Oslo vil kunne bli holdt strafferettslig ansvarlig som foretak, sier Jakhelln.

Jakhelln utelukker heller ikke at en straffesak vil kunne få konsekvenser for enkeltpersoner på ledelsesnivå ved institutt, fakultet, så vel som sentral ledelse. Også her vil det i utgangspunktet være snakk om bøter, ifølge jussprofessoren.

– Prinsipielt kan det også tenkes at det foreligger vesentlige forsømmelser av tjenesteplikter eller unnlatt tilsyn, og at dette er så alvorlig at det kan få konsekvenser for arbeidsforholdet, i form av oppsigelse eller avskjed. Det vil i så fall måtte bli tale om ganske alvorlige forsømmelser, sier Jakhelln.

– Må ha vært kjent av ledelsen

Jakhelln viser til siste avsnitt fra Safetecs rapport. Der kommer det frem at Arbeidsmiljøutvalget (AMU) ved UiO «uttrykte et sterkt ønske om at det snarest fra universitetsledelsen blir gitt klare retningslinjer for saksbehandling av verne- og miljøsaker i alle institutt-, fakultets- og kollegieorganer (…). Disse ønskene må med andre ord ha vært kjent av universitetsledelsen».

– Dette vil kunne ha betydning også for den strafferettslige vurdering, sier Jakhelln.

Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe vil ikke kommentere videre straffeforfølgelse.

– Vi avventer en avgjørelse knyttet til erstatningssøksmålet før vi kan si noe mer om dette, sier Bjørneboe.

Powered by Labrador CMS