
Blodpriser på Frederikke
På enkelte produkter som juice og yoghurt ligger Frederikke-prisene langt over det du må betale på Seven Eleven.
– Det er ikke noen hemmelighet at priser på andre ting enn dagens middag er høye på Frederikke, men jeg synes det er betenkelig at prisene på disse produktene er høyere der enn på Seven Eleven, sier velferdsansvarlig i Studentparlamentet Michael Brøndbo.
En 1/4 l juice koster 13 kroner på Frederikke og 9 kroner på Seven Eleven, noe som tilsvarer en 44, 4 prosents prisforskjell. En «God morgen» yoghurt er «bare» 18 prosent dyrere på Frederikke sammenlignet med Seven Eleven. Sammenligner vi med Bunnpris, er det 73 prosent dyrere for en «God morgen» yoghurt. Selv kiosken i underetasjen i Frederikkebygningen opererer med en pris som er vesentlig lavere: 37 prosent prisforskjell.
Brøndbø påpeker at Studentkafeene ikke har noen utgifter til leie av lokaler, og at deres profittmotiv skal være beskjedent.
– Hvorfor er Frederikke dyrere enn Seven Eleven?
– Du kan ikke sammenligne priser på et serveringssted med priser i en kiosk. Et serveringssted som Frederikke har større utgifter til personalet, vedlikehold, drift og service, enn det en kiosk har. Det er dessuten mange studenter som kjøper veldig lite på Frederikke, de kjøper kun dagens, og det tjener vi ikke noe særlig på, sier direktør i Studentkafeene A/S Hans Juul Mikkelsen.
Han understreker samtidig at Studentkafeene A/S som en helhet taper penger på at de må drifte kantiner som i utgangspunktet ikke er lønnsomme.
– Men dere har jo heller ingen utgifter til leie av lokaler. Må prisene være så høye?
– Det stemmer, men det som koster er lønninger. Personalet står for 50 til 60 prosent av utgiftene, sier Mikkelsen.