Falsk bombe på Blindern

En såkalt «hoax», eller en lurebombe, skapte frykt og kaos på Blindern onsdag.

Publisert Sist oppdatert

Etter at en vekter ble truffet av tre skudd like før klokken 02.00 i natt, har politiets bombegruppe funnet og uskadeliggjort en bombelignende gjenstand.

– Det er helt åpenbart noen som har prøvd å få dette til å se ut som en bombe, sier bombeekspert Per Jacob Nergaard til Universitas.

Ukjent motiv

Nergaard har jobbet som minesjef for Norsk Folkehjelp i 22 år og vet det som er å vite om bomber. Han forteller at det er fire ting man kan bruke en falsk bombe til.

– Det kan brukes til å holde noen på avstand, kjøpe seg tid, teste beredskapen et sted eller til å skape frykt, sier han.

Nergaard har ikke videre kjennskap til selve hendelsen på Blindern, men antar at gjerningsmennene må ha mistet bomben da en vekter begynte å jage dem. Flere har spekulert i om gjerningsmennene kan ha vært ute etter kjemikalier inne på Kjemisk institutt.

Lett å lage bombe

Videre forteller Nergaard om politiets arbeid med bomben.

– Det første man gjør er en visuell inspeksjon. Hvis bomben ser farlig ut, sender man frem en bombehund. I dette tilfellet må hunden ha gitt tegn til at det kan være en bombe, og da har politiet bombedrakter og roboter klare, sier han.

Å lage en falsk bombe er heller ikke spesielt vanskelig, ifølge bombeeksperten.

– Hvis man kjøper noe lekeleire og får det til å se ut som plastisk sprengstoff, og i tillegg putter inn noen ledninger, batterier og en klokke, så er du der, forteller Nergaard.

Videre arbeid

Bombegruppa er nå ferdige på stedet, og vaktleder i Kriminalvakten Roger Hjertø forteller at området er trygt igjen.

– Videre i arbeidet ser vi på video, avhører vitner og tar imot tips, sier Hjertø.

Powered by Labrador CMS