Tabula rasa: Så langt er ikke studenthuset all verden, men flatene er klare for å bli fylt med studenter og aktiviteter. Styreleder i SiOs hovedstyre Stine Johannessen ser mot horisonten.

Studenthuset SO23 utsatt på ubestemt tid:

– Vi har no vært veldig blåøyd

I 2021 kjøpte SiO Oslos nye studenthus for 290 millioner kroner. Åpningen skulle etter planen skje denne høsten, men nå er den utsatt på ubestemt tid.

Publisert

St. Olavs gate 23 (SO23) har tidligere vært både kirke, samlingssted for punkere og jazzklubb. I 2021 kjøpte Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) bygget, med store planer om å bygge et splitter nytt studenthus med plass til 80 000 studenter, mange studentforeninger og all aktivitet de måtte ønske.

Etter planen skal huset blant annet inneholde en takterrasse, serveringssted, studentpub, pop-up galleri, kjøkken, verksted og leseplasser. Mulighetene og planene er mange, men huset trenger en betydelig renovering.

Spøkelseshus med behov for totalrenovering

– Akkurat nå ser det mest ut som et spøkelseshus, men her skal det bli kjellerpub, sier Stine Johannessen, styreleder i SiOs hovedstyre.

Universitas er, i år som i fjor, på omvisning i det som en gang skal bli Oslos storstue for studenter. Siden Universitas var der sist, i oktober 2021, er det imidlertid gjort lite. Bygget, plassert sentralt på Tullinløkka i sentrum, bærer fremdeles preg av at kjelleren tidligere var en punkerbar.

Mørke og alternative kunstmaleri pryder veggene i den ellers grå kjelleren. Målet er å beholde så mye særpreg som mulig når det en gang blir åpent for studentene, men mye gjenstår.

– Vi var klar over at en del måtte gjøres allerede før vi kjøpte huset, så det var som forventet. Gulvet i kjelleren må senkes og det må byttes glass i de øverste vinduene, for å nevne noe.

Skulle stå klar til høsten

Da bygget, kalt “Pilen” ble kjøpt i 2021, sa de at dørene kunne åpnes i 2023. Da Universitas besøkte bygget i fjor, sa hun det ikke ville skje før “tidligst 2024”.

Men nå er byggestarten satt på vent, og det er uvisst når studentene kan entre sin nye storstue.

Johannessen begrunner det i at finansieringen av renovering er usikkert.

Rustikk prosess: Studenthuset i St.Olavsgate er ennå ikke klart for innflytting. Styreleder i SiO Stine Johannessen er usikker på når dørene kan åpnes for studentene.

– Vi vet ikke når huset vil stå ferdig. Estimatet fra byggestart er halvannet år, så vi håper å få det klart sent i 2024 eller tidlig i 2025. Alt avhenger av når vi får fastsatt finansiering.

Bygget i SO23 har mange etasjer, kriker og kroker, som skal fylles med ulik studentaktivitet. Hvis man bare får deler av finansieringen, må man se på minimumsløsninger og vurdere hva man skal renovere og åpne først, opplyser hun.

– Det er mest realistisk at fellesarealene i de to første etasjene, og området ut mot gateplan blir renovert først, men håpet er jo enda at vi kan renovere alt samtidig.

Ingen finansieringsavtale for renovering

SiO har driftskostnadene for bygget under kontroll. Sammen med Handelshøyskolen BI, Kristiania og Oslomet har de signert intensjonsavtaler, altså at studiestedene skal bidra med driftstilskudd til studenthuset.

Målet er at næringslivet, Oslo kommune og staten skal stå for selve renoveringen av bygget. Staten har ifølge Johannessen ikke respondert noe særlig ennå, mens kommunen er med i styringsgruppen til prosjektet, og virker positive til studenthuset.

I budsjettet for 2022 bevilget kommunen 5 millioner til prosjektet. I årets budsjett ble støtten fjernet, noe Johannessen syns er leit.

– De 5 millionene er ikke nok sikring for at vi kan begynne å bygge. Vi hadde håpet på mer i årets budsjett, noe vi ikke fikk. Vi er derfor avhengig av mer i tilskudd, for å starte byggeprosessen, og vil fremover spesielt jobbe mot næringslivet, forklarer Johannessen.

Uforutsette hindringer

Nå har prosjektet fått en egen finansieringsgruppe, som sammen med Velferdstinget jobber målrettet mot kommunen, Staten og Tullinsamarbeidet. Gruppen har ikke fått noe gjennombrudd, men Johannessen forteller at det ventes at det vil komme noen resultater snart.

– Vi er en del av Tullinsamarbeidet som er et næringslivssamarbeid i området. Etter møte med dem, har flere fra næringslivet vist interesse, hevder hun. Til tross for at det var forventet åpning denne høsten og estimat for byggetid er på halvannet år, ble ikke finansieringsgruppen satt ned før nylig.

Johannessen begrunner dette med at en har trodd at finansieringen ville løse seg mye raskere enn den gjorde.

– Vi har nok vært veldig blåøyd med dette prosjektet, og tenkt at finansieringen selvfølgelig vil løse seg. Men med pandemi og krig i Europa, har det skjedd mye eksternt som har påvirket hvordan bedrifter og staten ser på økonomi.

På grunn av at SiO har kjøpt bygget og delvis skal stå for driften, har det hittil ikke vært aktuelt for samskipnaden å finansiere renoveringen. Om ikke finansieringspartnere dukker opp, skal SiO selv vurdere å finansiere renoveringen, ifølge Johannessen.

– Vi har ikke vurdert det ennå, fordi vi håper at prosjektet vil få finansiering etter planen. Likevel må vi anerkjenne at når vi har kjøpt dette bygget, så har vi et ansvar for å få det på plass, sier Johannessen.

Håper på godt samarbeid

Nå kan det likevel se lysere ut. Etter SiO og Tullinsamarbeidet sitt planleggingsmøte i starten av januar, virket næringslivet på Tullin positive til prosjektet. Det bekrefter Øystein Aurlien, daglig leder ved Tullinsamarbeidet til Universitas.

– Vi heier på prosjektet, og ser hvor viktig det er for studentene. Vi snakker varmt om studenthuset til næringslivet på Tullin, da vi håper at Oslo kan få et sentralt studenthus, slik som Kvarteret i Bergen og Samfundet i Trondheim.

Tullinsamarbeidet er et næringslivssamarbeid som jobber for å skape samarbeid i næringslivet på Tullin. Dermed kan de ikke direkte finansiere studenthuset, opplyser Aurlien.

De kan imidlertid koble næringslivet i området på studentene, for å skape felles løsninger. Ifølge Aurlien har det skjedd, og næringslivet har vist vilje overfor prosjektet.

– De har ikke snakket om finansiering ennå men vi skal ha flere samtaler på Tullin fremover, sier Aurlien.

Trenger flere bidragsytere

Mansoor Hussain er byrådssekretær i byrådsavdelingen for næring og eierskap. Han forteller at byrådet er positiv til prosjektet.

– Vi er veldig glad for at vi kunne bevilge 5 millioner til prosjektet i budsjettet for 2022. Dette er jo et kostbart prosjekt, som vi som vertskommune ønsker å bidra til å støtte, da det er et godt tilbud til studentene, forteller Hussain på telefon til Universitas.

Hussain forstår at det kan virke som en underlig prioritering at kommunen ikke bevilget mer av pengepotten i årets budsjett, når de er medlem av styringsgruppen og er positiv til prosjektet.

Han begrunner det med at de hadde et stramt budsjett der de måtte kutte nesten en milliard på grunn av endring i grunnrenteskatten. Da virket andre prosjekter viktigere.

– I år måtte vi prioritere mellom mange gode tiltak, og valgte derfor heller å bevilge midler til å styrke det psykiske helsetilbudet til studenter. På gjentatte spørsmål fra Universitas om ikke prosjektet var viktig nok for å bli priotitert, svarer Hussain at budsjettet er stramt, og at det må prioriteres.

Han kan heller ikke love noe om når eller hvor mye kommunen vil bidra med i fremtiden.

– 5 millioner når ikke til hele renovasjonen av studenthuset, men disse midlene er en viktig del av det store spleiselaget. Vi er en av få som har bevilget penger til prosjektet, så SiO må finne flere bidragsytere slik at prosjektet blir bærekraftig, avslutter han.

Powered by Labrador CMS