BLINDERN JAZZKLUBB: Foreningen støtter oppunder demonstrasjonen, og holder engasjementet gående med behagelig jazzmusikk.

Demonstrasjon om tomt lokale

Live-jazz, et mislykket forsøk på utkastelse og en passiv-aggressiv sms til rektor: Universitas ble med Studentparlamentet og foreninger ved UiO på demonstrasjon.

Publisert

Siden Akademika flyttet ut i november i fjor, har lokalene på innsiden av Kristian Ottosens hus på Blindern stått tomme. Arbeidsutvalget til Studentparlamentet på Universitetet i Oslo (UiO) har lenge vært klare på at bygget bør gå til studentene. Utvalget hevder, sammen med blant andre Lista, Solidaritetslista og kjellerpubnettverket på Blindern, at de har fått positive signaler fra rektoratet om overtagelse. 

Imidlertid har Matematisk-naturvitenskapelig fakultet (Matnat) nylig vært på visning. Derfor mener studentparlamentet at det haster å få gjennomslag. Tirsdag 20. mai samlet Lista, med støtte fra både parlamentet og andre foreninger, til demonstrasjon i de tomme lokalene. 

– En direkte motreaksjon

Medlemmer fra blant annet Lista, Solidaritetslista og Studentparlamentet steller i stand med sofaer, bannere, stoler. 

– Demonstrasjonen er en direkte motreaksjon på at Matnat nylig har blitt vist lokalet. Vi forstår at en endelig avgjørelse nærmer seg, og derfor ønsker vi å vise ledelsen hva vi tenker bygget burde brukes til, forteller Daniel Fjell Riisnæs. Riisnæs er Lista-medlem og koordinator for kjellerpubnettverket på Blindern. 

Universitas møter også nåværende leder i Studentparlamentet, Sondre Matthias Klungland. Han håper at den endelige behandlingen av saken ikke blir for moderat. 

– Studentforeningene har i lang tid blitt lovet en mer dominerende tilstedeværelse på campus fra ledelsen. Det hadde vært synd om det nå skulle snu i siste sekund.

Eiendomsavdelingen krasjer festen 

Stemningen på demonstrasjonen er god, men den ser ut til å være kortvarig. Inn kommer plutselig direktør for UiOs eiendomsavdeling, John Skogen, sammen med assisterende direktør Britt Amundsen Hoel. Skogen informerer studentene om at de må forlate lokalet øyeblikkelig.

Hoel er derimot mindre streng. Hun sier at demonstrantene kan bli der ut dagen. Beskjeden fra eiendomsavdelingen er sprikende, men tidsrommet ser ut til å være knappere enn forventet. Demonstrantene innser at de må få fortgang i saken, og bestemmer seg for å kontakte UiO-rektor Svein Stølen direkte. 

Passiv-aggressiv melding til rektor

I en melding til universitetets rektor Svein Stølen skriver Riisnæs at Lista, sammen med en rekke andre foreninger, har innredet bygget som foreningslokaler: «med bannere, campingstoler og sofaer har vi tatt oss til rette, og viser hvordan bygget burde se ut - fullt av studentfrivillighet. Vi håper på forståelse, og ser fram til samarbeid. Du er velkommen ned på kaffe! Da kan du høre mer om hva vi ser for oss». 

Rektor Stølen viser seg å dessverre være bortreist denne uken. Studentene bestemmer seg for å bli i lokalet inntil videre. 

FELLES FORENINGSLOKALER: Studentene mener at det tomme lokalet på Kristian Ottosens hus bør brukes som felles foreningslokaler for studentforeningene som mangler fast møteplass.

Jazzing på demonstrasjon 

Demonstrantene finner støtte hos flere av universitetets foreninger, blant annet Blindern Jazzklubb. Med medbrakt trommesett, saksofon og cello, fyller tre av klubbmedlemmene rommet med livlig jazz. 

I en melding til Universitas skriver cellisten Felix Morland at «som en forening som selv er på utkikk etter lokale, er det viktig for oss å støtte demonstrasjonen». 

Morland skriver at med eget lokale, vil bandmedlemmene få et sted å henge og få bedre mulighet til å bli kjent; «Spesielt for de mange utvekslingsstudentene som er med i klubben ville dette vært veldig positivt». 

Moland skriver også om det praktiske og sosiale ved å ha et felles areal på tvers av foreningene: 

«Egne lokaler ville tillat oss å kjøpe flere instrumenter og å ha et sted å oppbevare disse. Nye foreningslokaler kan også bli en møteplass som stimulerer til mer samarbeid mellom foreningene». 

– Ideen er fellesarealer

Mens jazzmusikken fyller det innredde lokalet, tar vi opp tråden med Riisnæs og Klungland på lokalets foreløpig tomme kjøkken. De gir oss innsikt i plantegninger som illustrerer hvordan lokalet vil se ut og fungere i praksis. 

– Ideen er fellesarealer, for eksempel et felles kontor til tidsskrifter som kan bookes. Det viser seg å være mest praktisk, sier Klungland. 

– Det samme gjelder foreninger med lik tilhørighet av hva de driver med, legger Riisnæs til. 

Både Riisnæs og Klungland beskriver at det er mange foreninger som mangler faste møteplasser. 

Det vi jobber for er fellesskap

Sondre Matthias Klungland, leder i Studentparlamentet

– Det vi jobber for er fellesskap. Felles møterom, felles kontorer, og felles sosialrom. Vi kan brygge kaffe på kjøkkenet vi står på nå. Alt vi må få installert er en do, ler Klungland.

Møtte ledelsen

På demonstrasjonsdagen skriver universitetsdirektør Arne Benjaminsen i en mail til Universitas at «det har kommet mange innspill til videre bruk av lokalene som står tomme etter Akademika». Videre skriver han at «forslagene blir gjennomgått og vurdert opp mot ulike behov, og så må vi komme tilbake senere med hva løsningen blir». 

I firetiden samme dag får Universitas en telefon fra Riisnæs. Demonstrantene har fått beskjed om at de må forlate Kristian Ottosens hus. Bannerne og plakatene kan forbli ut uken. Vi blir informert om at Studentparlamentets Arbeidsutvalg skal ha et møte med ledelsen dagen etterpå. 

Dagen etter demonstrasjonen tikker det inn en melding fra Klungland: «Ledelsen har bedt eiendomsavdelingen komme med et nytt forslag. Mens forrige forslag hovedsakelig ivaretok økonomisk bærekraft, ønsker ledelsen nå et utforskende forslag som er studentfokusert. Det nye forslaget utarbeides fortløpende, og fremover har ledelsen lovet tett kommunikasjon med Studentparlamentet» 

Det ser ut til at skjebnen til Kristian Ottosens hus forblir usikker inntil videre. Men studentengasjementet, det forblir.

Powered by Labrador CMS