FORNØYD TALER: Per Anders Langerød var imponert over Oslo-studentenes raske og kraftfulle mobilisering, og ønsker nå å sende stafettpinnen videre til de andre byene.

«Nå er det nok!» samlet 2000 demonstranter

Studentparlamentet håpet på minst dobbelt så mange demonstranter da de sist torsdag gikk til aksjon for å bedre studentenes kår.

Publisert Sist oppdatert
OPPGITT STUDENTFLOKK: To tusen studenter demonstrerte foran Stortinget med krav om å bli satt på dagsorden.
SOLIDARITET FRA TALERSTOLEN: Viserektor Inga Bostad holdt også appell i solidaritet med de demonstrerende studentene.

Dette er saken:

  • Torsdag 25. oktober arrangerte Juridisk studentutvalg sammen med Studentparlamentet i Oslo en demonstrasjon med parolen «Nok er nok!», for å si ifra om at det er på tide at regjeringen setter studentene på dagsorden.
  • Appeller ble holdt av jusstudent Jenny Nordgaard, Dekan Jon T. Johnsen ved Det juridiske Fakultet, leder i Juridisk Studentutvalg Tonje Aas, Viserektor ved UiO Inga Bostad, og leder i Studentparlamentet Heine Skipenes.
  • Den nye utdanningsministeren Tora Aasland avbrøt en regjeringskonferanse for å snakke til studentene foran Stortinget.

– Vi har ikke mer å ta av! Jeg håper dagens demonstrasjon fører til at regjeringen ser at vi ikke lar oss pille på nesa!

Meldingen var klar fra Tonje Aas, leder for Juridisk studentutvalg (JSU) under torsdagens demonstrasjon. Etter endt appell forsvant hun inn i fakultetsstyremøte for å kjempe jusstudentenes sak.

De 2000 oppmøtte studentene fortsatte derimot demonstrasjonen på Universitetsplassen, før mengden forflyttet seg bort til Stortinget, blant annet for å høre den nye ministeren for forskning- og høyere utdanning, Tora Aasland, tale.

Fridde til studentene

– Jeg synes det er flott at dere demonstrerer, sa Tora Aasland fra talerstolen.

Deretter snakket hun om viktigheten av at de enkelte studentene tar ansvar, og fortalte at hun ønsket dialog med studentene. Men Aaslands ord falt på stengrunn, og flere av studentene i forsamlingen reagerte med å snu ryggen til den nye ministeren og komme med negative tilrop.

– Jeg vil være studentenes minister!, sa Aasland, før hun avsluttet appellen med å ønske studentene lykke til med demonstrasjonen.

Likevel uttrykte studentpolitikerne som var til stede under demonstrasjonen, skuffelse etter Aaslands appell.

– Jeg synes hun kunne sagt noe mer konkret. «Cash is King!», vi trenger å høre om de konkrete tallene hun opererer med. Men jeg er glad for at hun ønsket oss lykke til. Og det var jo bra at hun stilte opp, det er en god start, sa Per Anders Langerød, leder i Norsk Studentunion.

SKUFFET PARLAMENTSLEDER: Leder for studentparlamentet i Oslo Heine Skipenes var ikke fornøyd med talen til Tora Aasland

Heine Skipenes, leder i Studentparlamentet, var enig.

– Det er ikke klar nok tale: Vi ønsker økt satsning!

Skuffet leder

Men demonstrasjonen i seg selv var Skipenes fornøyd med, selv om han hadde håpet flere tok turen.

– Jeg er selvfølgelig litt skuffet over at det ikke kom enda flere. Vi hadde et mål om 5000, det klarte vi ikke, det er omtrent 2000 demonstranter til stede.

Langerød synes på sin side Oslo-studentene hadde gjort en god jobb i mobiliseringen.

– Dette er over all forventning! Nå sender jeg stafettpinnen videre til de andre byene.

– 2000 ikke så verst

Professor i statsvitenskap, Tor Bjørklund, mener arrangørene bør være fornøyde med oppmøtet.

– 2000 personer må sies å ikke være så verst, det kan være ganske mer glissent enn det, sier han.

Likevel mener Bjørklund det ikke dermed er sagt at demonstrasjonen i seg selv fungerer som et sterkt politisk virkemiddel.

– Det er vanskelig å bedømme om en demonstrasjon i seg selv hjelper, det kommer i utgangspunktet an på mediedekningen, sier han.

Heine Skipenes mener derimot at mediedekningen ikke er så avgjørende.

– Jeg kunne selvfølgelig godt tenkt meg mer oppmerksomhet, men dette var bare startfasen. Og det er ikke nødvendigvis viktig å bli sett på tv, når vi i så stor grad blir sett av regjeringen og universitetsledelsen.

Powered by Labrador CMS