
Gjør studentene ukonsentrerte
– Friheten kan lede ut i fristelser, som sosiale medier og lesing av mail. Dette er ikke multitasking, men konsentrasjonssvikt, sier «årets foreleser«, Øivind Bratberg, ved Universitetet i Oslo.

– Jeg nekter ingen å sitte med PC-er i min undervisning, men tar jeg dem i å ri på nettet vil jeg vise dem ut. Et universitetsauditorium er ikke en kafé, sier professor ved Universitetet i Oslo (UiO), Bernt Hagtvet.
Teknologiske verktøy og undervisning går ikke alltid hånd i hånd. Salget av nettbrett og smarttelefoner har eksplodert (se faktaboks), og på få år har de nye dillene rukket å erobre forelesningssalene – og studentenes konsentrasjon. For Hagtvet og andre undervisere er utfordringen med å få studentenes fulle oppmerksomhet trolig større enn noen gang.
Sannsynligheten for at de i stedet sitter begravd i en skjerm under forelesning har økt betraktelig, og multitaskingen går hardt utover studentens konsentrasjon og læringsutbytte ifølge forskning (se undersak).
Ber om surfestopp
Hagtvet ønsker å ha ro i auditoriet under sine forelesninger, og tar også sterk avstand fra at folk går midt under forelesningen.
– Da kan jeg bli virkelig ubehagelig i mine reaksjoner, sier han.
En som også har sagt klart i fra til studentene sine er Maria Konow Lund, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Hun er redd for at tilbakemeldingene til studentene skal begrenses av at de sitter opptatt på nett.
– På Fronter har jeg skrevet at jeg setter pris på om studentene ikke surfer på nett eller mobil i løpet av forelesningen og annen undervisning, sier Lund.
Kaster tusjer
En av Handelshøyskolen BIs mest populære forelesere, Tor Haugnes, mener undervisere ikke utnytter de digitale verktøyene godt nok i dag.
– Jeg mener at det er helt feil å si at man skal skru av internettilgangen eller samle inn alle digitale enheter før timen, som noen hevder. Vi som underviser ved høyskoler og universiteter må styre denne utviklingen, sier Haugnes.
BI-lektoren tror at riktig tilrettelegging kan føre til at en forbedrer og kanskje også øker effekten av undervisningen.
Han tror mange forelesere kan ta det personlig at studentene sitter begravd i skjermene sine.
Haugnes kan bli ganske hard når dette skjer ham selv.
Jeg har hatt en student som satt med store øreklokker og spilte spill i forelesningen. Han ba jeg om å gå
Tor Haugnes, høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI
– Jeg kan kaste tusjer og andre myke gjenstander på studenter som ikke følger med, og har faktisk hatt en student som satt med store øreklokker og spilte spill i forelesningen. Han ba jeg om å gå, noe han var enig i selv. Det er den særeste opplevelsen jeg har hatt i en forelesning til nå, sier Haugnes.
I sine timer har han satt i gang tiltak for å få oppmerksomheten til studentene.
– Jeg forsøker å eksperimentere med enkle oppgaver, små undersøkelser og åpne skrivbare mapper i læringsrommet. I tillegg har jeg laget videoer med fingerdukker, for å skape undring blant studentene, sier BI-foreleseren.
Disiplinert multitasking
Også for Øivind Bratberg, som er kåret til «årets underviser» ved UiO, er dagens teknologi en utfordring.
– Som foreleser er det viktig å få studentens fulle oppmerksomhet, og ha øyekontakt. Dette kan være problematisk med bruken av PC-er og nettbrett, sier Bratberg.
Å supplere med tilleggsinformasjon fra nettet underveis i en forelesning, kan være fint, mener Bratberg. Faren er at det fort sklir ut.
– Jeg vet selv at denne friheten kan lede ut i fristelser, som sosiale medier og lesing av mail. Dette er ikke multitasking, men konsentrasjonssvikt, sier Bratberg.
UiO-foreleseren tror et mindretall er veldig dyktig på å gjøre flere ting samtidig, men at flertallet svekkes i det lange løp av det han kaller «disiplinert multitasking». Han tror en løsning kan være å finne noen felles retningslinjer i starten av semesteret.
– Har du vurdert å begrense bruken av digitale hjelpemidler i dine forelesninger?
– Det kunne jeg aldri i verden ha funnet på. Læring skjer under eget ansvar. Selv om man som foreleser blir ganske irritert på folk som sitter på Facebook, blir det helt håpløst å overstyre bruken. Fordi noen løper vill skal man ikke slå ned hele hopen, sier Bratberg.