
Dobling i Si fra-saker ved UiO
Innmeldinger i Si fra-systemet for studenter ved Universitetet har skutt i været det siste året. Det ble det registrert hele 430 innmeldinger 2024, mer enn dobbelt så mange som året før.
Det er særlig én kategori som peker seg ut i innmeldingene til Si fra-systemet: forstyrrende eller uakseptabel adferd. 76 unike saker om slike forhold ble registrert i 2024. Det er en økning på nesten 70 prosent fra året før. Blant sakene som er meldt inn, er det tilfeller av rasisme, trusler og ubehagelige hendelser som har skjedd i undervisning.
40 prosent økning
«Sakene i denne kategorien handler som regel om andre studenters oppførsel, eller tidvis om ansattes oppførsel. Det er et bredt spekter i tematikken blant de 76 unike sakene» skriver studiedirektør ved UiO Audun Digerud på epost til Universitas.
Det er et bredt spekter i tematikken blant de 76 unike sakene
Audun Digerud, studiedirektør ved UiO
Flere innmeldinger som omhandler samme hendelse eller problemstilling, blir i Si fra-systemet slått sammen til én unik sak for videre behandling. I 2024 ble innmeldte saker redusert til 206 unike saker. En økning på 40 prosent sammenlignet med i fjor da det var 147 unike saker. UiO melder at det er et bredt spekter i alvorlighetsgraden på sakene. Fra klager på læringsmiljøet der studenter ikke respekterer at det skal være stille på lesesalen, til mer alvorlige forhold og varslinger der flere studenter har meldt fra om en students oppførsel i forelesning, i en seminargruppe eller på campus» informerer studiedirektør Digerud.
Flest på MN
På Matematisk-naturvitenskapelig fakultet (MN) var det flest innmeldinger av alle fakultetene med totalt 249 innmeldinger. Disse ble omgjort til 48 unike saker, hvorav 30 var varslingssaker. 24 av disse sakene gjaldt forstyrrende eller upassende oppførsel. Av personvernshensyn ønsker ikke studiedirektøren å gå inn på generelle trekk ved sakene det er flest innmeldinger om.
I rapporten trekkes det fram at MN har opplevd størst pågang med et stort og komplekst saksomfang. Disse sakene gjelder i hovedsak forstyrrende adferd hos studenter, informerer UiO om.
«MN er fakultetet med flest studenter og mottar naturlig nok flere saker enn mindre fakulteter med langt færre studenter.» skriver Digerud.
Når man tar høyde for antall studenter er det fortsatt flest innmeldinger ved MN, med hele 0,04 innmeldinger per student.
Drama på teologi
Alle fakultetene ved UiO mottok saker gjennom Si fra-systemet i 2024. Fordelt på studentmassen er det teologisk fakultet (TF) som kommer på andreplass i antall saker per student. Med totalt 9 saker på 280 studenter som tilsvarer det 0.03 saker per student. Det humanistiske fakultetet (HF) hadde også stor pågang, med 56 innmeldinger, slått sammen til 51 saker.
Andre kuriositeter i rapporten er fire saker i kategorien “korrupsjon, tyveri og annen økonomisk kriminalitet”. Ingen forelesere har stukket av med penger, men sakene handler om tyveri av utstyr, røyking på forbudt område, og gjentakende ufin adferd.
Komplekse saker
I rapporten oppgis det en stor økning i antall “komplekse saker”. Disse blir trukket frem i rapporten som noe universitetet må følge nøyere med på i fremtiden, og vurdere om de har rette verktøyene for å håndtere.
«Saker med mange innmeldere, mange situasjoner og mange ulike forhold som må sees i sammenheng er krevende, da man både skal ivareta de som sier fra og de som det blir sagt fra om», skriver Digerud.
Den markante økningen i komplekse saker, viser forholdet mellom det høye antallet innmeldinger og unike saker.
Saker med mange innmeldere, mange situasjoner og mange ulike forhold som må sees i sammenheng er krevende
Audun Digerud, studiedirektør ved UiO
Kritikkverdige forhold
Blant de 21 sakene om kritikkverdige forhold rapporteres det om seksuell trakassering, ubehagelige utsagt i forelesning, og kritikkverdige kommentarer fra en underviser til en student i og utenfor undervisningen om kjønn, etnisitet og religion.
Tiltakene i disse sakene kan være alt fra unnskyldninger til politianmeldelser eller besøksforbud. Lyspunkter i rapporten er at meldinger om seksuell trakassering har gått noe ned, fra ni saker i 2023 til seks i 2024. Det trekkes også fram at det totale antallet positive tilbakemeldinger nesten er tredoblet, fra 5 til 14.