LEGITIMERER VÅPENPRODUKSJON: Are Landfald i AHO studenter for Palestina mener skolen legitimerer et selskap som produserer våpen brukt i Palestina ved å inngå en slik avtale.

Krever slutt på samarbeid

Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) har nylig inngått et samarbeid med selskapet Kongsberg Maritime. Dette har skapt reaksjoner blant studentene.

Publisert Sist oppdatert

– Ved å inngå denne avtalen med Kongsberg Maritime legitimerer skolen samtidig hele selskapet, også den delen av Kongsberg som produserer våpen, sier Are Landfald. 

Han er en av studentene som var med å stifte gruppen AHO Studenter for Palestina. De er sterkt kritiske til at skolen har innledet et samarbeid med Kongsberggruppen.

Kongsberggruppen er et teknologiselskap som blant annet produserer våpendeler til F35 jagerfly som monteres i USA, og eksporteres til Israel, ifølge NRK. 

Den 14. mai samlet omkring 200 elever og ansatte ved AHO seg for å demonstrere mot avtalen, som de ser på som et dobbeltmoralsk samarbeid for en skole som tidligere har fordømt Israels krigføring.

– Vi synes ikke denne avtalen står i tråd med den tidligere fordømmelsen, og mener en undervisningsinstitusjon burde være mer idealistiske enn som så, forteller Landfald. 

Instituttleder for design ved AHO, Steinar Killi, forstår studentenes reaksjoner, men ser annerledes på saken. Han sier at skolen ikke samarbeider med den våpenproduserende delen av Kongsberg. 

En undervisningsinstitusjon burde være mer idealistiske enn som så

Are Landfald, student ved AHO og engasjert i AHO-studenter for Palestina

Tilgang til forskningsfeltet

Killi forklarer at avtalen vil gi viktige bidrag til forskningssenteret «Ocean Industries Concept Labs» ved AHO, som forsker på innovasjon, metode og bedre brukerløsninger for viktig maritim teknologi. 

FORSVARLIG: Steinar Killi, instituttleder for design ved AHO hevder samarbeidsavtalen vil bidra til viktig forskning og innovasjon.

– Det er et samarbeid for å videreutvikle åpen innovasjon. Avtalen skal gjøre vanskelig maritim teknologi mer tilgjengelig og transparent. 

Killi forteller at AHO siden 2014 har utviklet metoder og brukerstøtte som tilgjengeliggjør teknologi og innovasjon, og at samarbeidet med Kongsberg vil være en viktig bidragsyter til dette forskningsprosjektet.

– Vi får tilgang til simulatorer, diskusjonspartnere og feltdata, slik at vi kan se hvordan denne teknologien brukes og utvikles. AHO får ikke pengestøtte for samarbeidet, men tilgang til forskningsfeltet, legger han til. – Vil alltid reise dilemmaer

Studentene hevder samarbeidet legitimerer Kongsberg som selskap, og synes ikke samarbeidet med en våpenprodusent er moralsk forsvarlig. Killi forstår studentenes frustrasjon. 

– Dersom vi hadde blitt bedt om å designe noe for Kongsberg som våpenprodusent ville det vært et vanskeligere samarbeid å rettferdiggjøre, sier Killi.

Likevel hevder han at det på et punkt må trekkes en grense, og innrømmer at han høres ut som en politiker før han sier at han ikke ønsker å si hvor grensen bør trekkes.

– Kongsberg er et statseid lovlig firma i Norge, som de fleste vil måtte forholde seg mye mer til fremover på grunn av økt opprustning. Samarbeid med industrien vil alltid reise dilemmaer, og det er viktig at vi forholder oss åpent og kritisk til dem, sier han.

Samfunnsoppdrag vs. moral

Resultatet av samarbeidet med Kongsberg Maritime vil ifølge Killi i hovedsak være tilgjengeliggjøring av kunnskap i form av åpen teknologi og innovasjon.

– Det høres i utgangspunktet fantastisk ut, men når dette gjøres med Kongsberg, som er medskyldige i at alle universitetene i Gaza ligger i grus, mister det troverdighet for oss, forteller Landfald. 

Killi sier han forstår at studentene kan dra en slik konklusjon, men at skolens samarbeid med Kongsberg holder seg innenfor det som er moralsk ansvarlig. Han trekker frem avtalens åpenhet som argument for at den kan forsvares.

– Vi mener at dette sivile samarbeidet med Kongsberg Maritime ikke kan forbindes med krigshandlinger, det er et åpent forskningssamarbeid, sier han. 

Han understreker at grensen ikke alltid er tydelig i slike saker, men sier instituttet er trygg på å befinne seg på den riktige siden av saken. 

– Vi tok en vurdering på hva det er vi skal gjøre for Kongsberg, hva vi skal bidra med. Og vi har et samfunnsoppdrag: vi skal hjelpe norsk industri og må veie dette opp mot det moralske ved slike samarbeid.

Moralske kvaler

Landfald sier at det føles som om studentene blir tvunget til å ta et moralsk valg som det i utgangspunktet burde vært skolens ansvar å ta. Samarbeidet vil ifølge Killi gi tilgang til simulatorer og data fra skip, og gir studentene muligheten til å ta et masterkurs der data fra Kongsberg kan brukes. Kurset er ikke utviklet i samarbeid med Kongsberg og Kongsberg er ikke involvert i undervisningen.

– Plutselig blir det opp til meg å ta det moralske valget, å enten ta dette kurset som vil se bra ut i porteføljen, gi muligheter i en bransje hvor det er vanskelig å få jobb, eller å gjøre det som er moralsk riktig, sier Landfald.

Killi ser det ikke på samme måte, og vektlegger at det ikke er obligatorisk å ta kurset. 

– Elevene kan gå gjennom alle sine år her uten å ha noe med Kongsberg å gjøre i det hele tatt.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Are Landfald opplever at AHO legger det moralske ansvaret over på studentene.

Står på kravene

Studentene som demonstrerte onsdag krever at skolen trekker seg fra avtalen, og at de tar avstand fra Kongsbergs produksjon av våpendeler som ender opp i Israel.

– Det holder ikke å bare si at man ikke samarbeider med den delen av selskapet. Det oppfattes som en ansvarsfraskrivelse, sier Landfald. 

Han forteller at dialogen med skolen har vært god.

Han synes likevel det er kritikkverdig at skolen ikke involverte studentene før avtalen ble inngått. Dette er Killi enig i. 

– Vi har ikke vært flinke nok til å involvere studentene i denne diskusjonen, og det tar jeg på min kappe. 

Han forteller at han fremover vil involvere dem i større grad, uten at det endrer hans oppfatning av saken.

Vi har ikke vært flinke nok til å involvere studentene i denne diskusjonen

Steinar Killi, instituttleder for design ved AHO

– Umusikalsk

Fflere av skolens ansatte møtte også opp på demonstrasjonen for å vise støtte til elevenes krav. Blant dem var Sandra Janzso, seksjonssjef for studier og verksted ved AHO.

«Det oppleves som veldig umusikalsk å nå inngå samarbeid med et selskap som inntil for få år siden het Kongsberg Våpenfabrikk. Nå har AHO som institusjon muligheten til å stå på rett side av historien og velge å ikke inngå avtaler som gir bismak i munnen», skriver hun i en epost til Universitas.

Videre skriver Janzso at mange enkeltmennesker hver dag forsøker å ta gode etiske valg.

«Når enkeltmennesker er villige til å ta vanskelig valg og leve med konsekvensene fordi alternativet er å støtte oppunder folkemord, bør også institusjoner med store ressurser være i stand til det.»

Ved spørsmål om hvordan skolens ledelse stiller seg til at også deres ansatte er imot avtalen, svarer instituttleder Killi: 

– Det er flott at folk engasjerer seg, og er uenige. Vi har hatt diskusjoner på det, så jeg er ikke overrasket over at også ansatte er uenige. Men det betyr ikke nødvendigvis at vi føyer oss etter dem heller. 

Kommer ikke til å trekke seg

På spørsmål om skolen vil komme til å imøtegå studentenes krav svarer Killi nei, men at det heller ikke er vanskelig å gå bort fra avtalen dersom ledelsen skulle falle på en annen beslutning. 

– Slik ting ser ut nå ser jeg ikke at vi kommer til å trekke oss fra avtalen, sier Killi.

Powered by Labrador CMS