Din guide til grønnsakshandel (utenom kjedene)

Matvareprisene stiger samtidig som dagligvarekjedene håver inn milliarder. Men å være student på budsjett er ikke ensbetydende med pasta fire ganger i uken eller at blåbær og mango på butikken blir luksusvare. Med litt alternative handlevaner kan du spise sunt, variert – og billig. Universitas tar turen til Grønland for å hjelpe deg å planlegge din neste handletur.

Publisert

Studentenes klagesang

Imens verden forbereder seg på økonomisk resesjon og vi hamstrer tørrvarer til apokalypsen, har norske dagligvarekjeder faktisk aldri tjent mer penger. Matvareprisene stiger, og ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) økte matvareprisene i Norge med 7,6 prosent fra februar 2024 til februar 2025. Bare ifjor kunne Norgesgruppen (som eier dagligvarekjedene Kiwi, Meny, Spar og Joker), si seg fornøyd med et overskudd på hele 4,9 milliarder kroner . 

Slik har det seg at studenter spiser sin tredje stusselige pastarett uken før månedens stipend ankommer en ribbet bankkonto, og blåbærpakken til 60 kr ligger trygt igjen i butikkhyllen. 

Universitas’ beste tips:

  • Se etter tilbud og planlegg måltidene deretter! Det finnes alltid noe superbillig grønt - vær kreativ med matlagingen. Uforutsigbarheten gjør det spennende å sjekke ut ukens eller dagens tilbud, og ikke minst sørger den for at du spiser variert! 
  • Ved ekstremt gode tilbud og mulighet - feks bananer til 9 kr kiloen, brokkoli for 5 kr, mango for 10 kr (det skjer støtt og stadig) - frys ned! 
  • Du sparer massevis på å kjøpe tørre linser og bønner sammenlignet med hermetiserte linser hos dagligvarene. 
  • Kjøp. Krydder. I store kvantum. Kjedene tjener kolossalt på å selge deg tåpelig lite krydder i hver pose. Stack up! 
  • Som sagt. Store kvantumer = billigere. Få med kollektivet, og invester i en STOR sekk med ris. Dere velger: 5 kg for 145,- eller 500 g på kiwi for 49,-. Plis dropp boil-in-bag-risen med mikroplasten fra helvete. 
  • Kjøp en stor sylinder med tre svære blokker fetaost (for eksempel yesilova krembeyaz) på 800 g for 60,-, istedenfor den lille pakken på kiwi på 100 g for 35 ,- 
  • Brødskuffene er også verdt en visit. Unn deg en simit eller sesamkringle, eller varm lavash, flatbrød, eller en pakke klassiske liba-brød. +

Vi klager, men handler likevel. Men det finnes alternativer!

Spis deg grønn

Selv om mange «basisvarer» riktignok er rimeligst å handle hos kjedene, er det mulig, og til og med lønnsomt, å velge alternativt på mange områder – om man legger inn innsatsen. Vend blikket øst for Jernbanetorget og støtt lokale grønnsakshandlere – nærmere bestemt importørene på Grønland. Med litt mer jobb finnes det mange fordeler!

For det første er det gode penger å spare på Grønland. Her er kiloprisene ofte halvparten, noen ganger en tredjedel, av det du finner hos de store kjedene. Enkelte ganger er tilbudene så gode at også ikke-studenter med god råd kunne latt seg imponere – om de bare visste hvor de skulle gå.

Dessuten er det på høy tid å sikte handlevanene våre mot råvarebasert matlaging. Å unngå ultraprosessert ferdigmat, som det bugner av hos kjedene, er et slag i magen for matvaregigantene, og en kjærlighetserklæring til din egen. Plei tarmen din, og la variasjoner i sesongens grønnsaker og frukter legge til rette for et variert kosthold.

Det rike utvalget av produkter i Grønlands-butikkene inviterer til å utvide ditt kulinariske repertoar.

Grønnsaksbutikken i leiret 

Her ligger en verden av grønnsaker! Utebodene deres er fylt med gode tilbud, med kilopriser som hadde vært skandaløse bare de ble viet mer oppmerksomhet. For kjøttentusiaster er slakteren på hjørnet også verdt en visitt. 

Grønlands torg

Om du går langt nok inn i familiebutikken på hjørnet av smalgangen, kommer du til en disk der du får kjøpt ost, oliven og andre fristelser i løsvekt. Her selges gourmetoliven til billig kiloen, sammenlignet med Kiwis marinerte oliven i pose til 398,- pr. kilo, og på Rema koster det 534,- pr. kilo. Her får du marinerte oliven til 114,- kiloen, og kan handle store sekker med ris, olivenolje i kanner, tørkede belgfrukter. Slakter finnes også rett over gaten. 

Nor-dagligvare i Storgata 

På importen i Storgata dukker det ofte opp gode enkeltkupp, og den har generelt lavere priser enn Kiwi-en over gata. Selv om de dessverre ikke har det største utvalget, er derfor likevel verdt et besøk om man først skal forbi knutepunktet.

Velkommen, kosmopolitt! 

I eksamenstidens monotoni, der tilværelsen reduseres til svimmel vakling i triangel mellom lesesalen, matbutikken, og soverommet, er det lett å lenge litt vekk. Men hvor kan en student uten penger ta ferie en ettermiddag? Come to Grønland, habibi!

Bare noen T-banestopp unna det grå Blindern finnes en kulturell smeltedigel av språk, lyder og lukter. Å handle på Grønland er ikke et oppdrag, men en opplevelse. 

Forskjellen i utfallet av totalsum over er ekstrem fordi vi har tatt med «luksusvarer» som fetaost og oliven med i beregningen. Men selv uten disse varene ville totalsummen for Grønland vært 236,- mens det på kiwi ville kostet 604,- for den samme mengden frukt og grønt. Det er en forskjell på 368 kroner på én ordinær ukeshandel.

På de travle markedene bugner det av spennende frukt og grønt i en myriade av ulike farger lik klientellet, av krydder, tørrvarer og hermetikk, og ikke minst språk - her er stedet for en ekte kosmopolitt. Lik reisen krydderne og produktene har gjort, møtes folk fra alle verdenshjørner her. 

Det ropes og skumpes, plutselig er du i et marked i Istanbul. Ta med en venn, og snakk høyt og uforskammet til hverandre! Rop hverandres navn mellom hylleradene uten å bli enset, og nyt avbrekket fra det rigide norske. 

Dette er også tiden for å utvide ditt kulinariske repertoar. I hylleradene ligger de i store utvalg: tunisisk harissa, marinerte artisjokker, spennende belgfrukter. Billige dadler og all slags mulig tørket frukt, store grønne oliven på bokser som hadde kostet deg en skjorte på en fjong bar. La øynene frelses av spennende etiketter, av de fjorten sortene med peynir - tyrkisk ost.

Husk å stå standhaftig på din plass i køen, for janteloven finnes ikke på Grønland. Et eneste lite blikk på godteriet i hyllene ved kassen, og brått har en yenge - en tyrkisk bestemor - som er mer blasert for disse kaotiske omgivelsene enn deg - tatt plassen din.

Grønn revolusjon

Slik er det ingen grunn til å vente. Matvaregigantene klarer seg uten deg en stund til, og tarmen og lommeboken din vil takke deg for at du tok turen til Grønland. Her får du et etterlengtet avbrekk, ferie, kall det hva du vil – bort fra monotont monopol, plastpakkede grønnsaker og boilin-bag. Om mange nok blir frelst av importørene på Grønland kan man kanskje sakte rive makten til matvaregigantene opp med rota - én purre om gangen.

Powered by Labrador CMS