
Et symbolsk maraton:
Løper 2000 km for å levere et brev
21 serbiske studenter løper fra Beograd til Brussel for å levere brev til Europaparlamentet. Studentene ber om solidaritet og internasjonal oppmerksomhet til situasjonen i Serbia.
– Å løpe er vår måte å skape bråk på en fredfull måte, sier student Aleksander Savić (19), som har løpt hundrevis av kilometer gjennom Europa de siste dagene. Han studerer ved fakultetet for elektronisk ingeniørarbeid ved universitetet i Beograd. Sammen med 20 andre studenter løper han et ultramaraton fra Beograd i Serbia til Brussel i Belgia, et løp på nesten 2 000 kilometer, for å øke internasjonal oppmerksomhet mot korrupsjonen i Serbia og levere et brev.
Å løpe er vår måte å skape bråk på en fredfull måte
Aleksander Savić, student
– Vi bærer med oss brev som er skrevet av studenter og adressert tilEuropaparlamentet hvor vi spør om solidaritet og internasjonal oppmerksomhet til situasjonen i Serbia, forklarer han.
Savić og studentene begynte å løpe den 25. april, og de nådde Brüssel 12. mai. Når Universitas snakker med dem, har Savić og studentene ankommet Saarbrücken vest i Tyskland, med rundt 1 400 km bak seg. De har løpt 12 dager i strekk, og studentene løper i etapper hvor det rulleres på å løpe 10 til 15 kilometer hver dag.
– Det er fysisk krevende og noen dager har vært lengre enn andre, spesielt har det vært vanskelig med tanke på værendringene. Men de varme velkomstene vi mottar i hver by gir oss energi til å fortsette, forklarer han.
Anti-korrupsjonsbevegelse
– Etter den tragiske hendelsen i Novi Sad er det umulig å sitte stille, forteller Savić. Han sikter til en ulykke som fant sted 1. november i fjor i byen Novi Sad. Taket på byens sentrale togstasjon raste sammen og 15 mennesker mistet livet. Tidligere i vår døde en tenåring av skadene han pådro seg i ulykken. Dermed er dødstallet etter hendelsen oppe i 16. Demonstrantene mener ulykken skyldes korrupsjon, og etter tragedien i Novi Sad har det pågått månedslange anti-korrupsjonsprotester mot president Aleksandar Vučić fra det serbiske progressive partiet (SNS) og hans regjering i Serbia.

Protestene begynte som en grasrotbevegelse blant studentene, men har vokst seg større og har blitt til en anti-korrupsjonsbevegelse ledet av serbiske studenter, skriver France 24. Disse protestene er de største studentprotestene Europa har sett på over 50 år, ifølge The Guardian, og har inspirert studentdemonstrasjoner i andre europeiske land.
Serbiske studenter har bedt om å få følgende krav oppfylt: all dokumentasjon relatert til tragedien på togstasjonen må offentliggjøres, de som har angrepet demonstranter må pågripes, alle anklagene mot studentene som har blitt urettmessig arrestert skal fjernes og en økning på 20 prosent i budsjettet for høyere utdanning. For noen dager siden ble et krav om et nytt parlamentsvalg lagt til. Kravene har ennå ikke blitt møtt, ifølge BalkanInsight.
Syklet til Strasbourg
Savić og studentene er ikke de første fra den serbiske studentbevegelsen som legger ut på langtur gjennom Europa for å øke europeisk oppmerksomhet. I april syklet rundt 80 studenter fra Serbia til Strasbourg i Frankrike, der Europaparlamentets hovedkvarter ligger. Etter tretten lange dager deltok flere av studentene i et halvtimes møte med Irena Joveva og Gordan Bosnac og Fabien Keller, som er tre medlemmer av parlamentet.
Joveva sverget på vegne av Bosnac, Keller og henne selv at de skulle gjøre alt de kunne for å kjempe mot en bedre fremtid og lovet å bringe studentenes krav framfor Europaparlamentet, skriver Serbian Times.
Savić ble også inspirert til å løpe fordi det kunne skape en økt bevissthet om situasjonen i Serbia rundt omkring i Europa. Tidligere har studentene som løper organisert lignende aksjoner rundt omkring i Serbia.
– Det var logisk at det neste steget dermed skulle være å rette innsatsen utover våre landegrenser, forteller Savić.
Planene om å gjennomføre maratonet startet med noen få møter mellom studentgrupper.
– Vi samlet støtte på sosiale medier, og sakte, men sikkert bygget vi et nettverk av mennesker som var villige til å hjelpe til med logistikk, media og koordinasjon.

«Fra min landsby til Brussel»
Savić forteller at mange ikke hadde trodd at studentene kom til å gå så langt som de har gjort.
– Det har vært hjertevarmende. Mennesker vi møter på veien mottar oss med mat, husly og applaus.
Han forklarer at noen mennesker til og med har tatt til tårene når de har kommet.
– Det har vært emosjonelt og det minner oss på hvorfor vi gjør det, sier han.
Et av slagordene studentene løper under er «fra min landsby til Brussel». Slagordet representerer ideen om at mennesker fra små og oversette steder også har en stemme.
– Disse stemmene fortjener å bli hørt hele veien til Europaparlamentet.
Disse stemmene fortjener å bli hørt hele veien til Europaparlamentet
Aleksander Savić, student
Savić forteller at de kommer fra et lite land i det fjellrike Balkan hvor innbyggerne ofte føler at de blir oversett av resten av verden.
– Dette er grunnen til at uttrykket «fra min landsby til Brussel» resonnerer hos oss.
Ifølge Savić er maratonet et symbol på at man ikke er alene i den krevende situasjonen og at felles handling virkelig betyr noe. De ønsker å rette oppmerksomheten til trusler mot studenters rettigheter og selve demokratiet.
– Det vi gjør vil øke Europas oppmerksomhet om situasjonen i Serbia, noe som er svært viktig.