
Mener det er for vanskelig å starte forening
I oktober endret UiO retningslinjene for studentforeninger. SAIH Blindern tror det kan gjøre det vanskelig å starte og drive studentfrivillige foreninger.
– Jeg vet ikke om noen foreninger som fikk informasjon om endringene. De eneste som etter hvert fikk beskjed var jo de foreningene som ikke hadde organisasjonsnummer.
Dette sier leder av SAIH Blindern, Nicole Becerra Vivanco (33), som tar en master i statsvitenskap. Hun er kritisk til at UiO og SiO har endret retningslinjene for studentforeninger uten å gi beskjed.
Tidligere har retningslinjene for å starte foreninger tatt utgangspunkt i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) sine retningslinjer for å søke penger fra Frifond. I oktober 2024 endret UIO retningslinjene, noe SiO har rettet seg etter.
Jeg vet ikke om noen foreninger som fikk informasjon om endringene
Nicole Becerra Vivanco, leder av SAIH Blindern
Sier ifra
SAIH Blindern forteller at UiOs retningslinjer kom uvarslet og er strengere enn LNU sine. De mener at det nå har blitt vanskeligere å starte, og opprettholde, foreninger.
Blant annet må alle foreninger være en juridisk organisasjon registrert i Brønnøysundregisteret. De må ha organisasjonsnummer, noe som krever mye informasjon fra foreningens medlemmer. I tillegg må alle foreninger laste opp varslingsdokumenter og etiske retningslinjer til SiO innen 15. juni.
– Det er masse papirarbeid! Jeg tenker det kan fungere som et hinder mot å drive studentfrivillige foreninger, sier Vivanco.
SAIH Blindern er en studentforening underlagt UiO, og et underorgan av SAIH, som står for Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond. De har opplevd utfordringer knyttet til å skaffe organisasjonsnummer. De har vært en studentforening siden 1980-tallet og har først etter UiOs reviderte retningslinjer opplevd at organisasjonen settes på spill.
De mener også at de nye vedtektene reflekterer en paradoksal innstilling til studentfrivillighet. Ifølge dem fremmer UiO og SiO viktigheten av studentfrivillighet, samtidig som de gjør det vanskeligere å starte frivillige foreninger.
Byråkrati og kompliserte prosesser får tommel opp
Universitas har lagt frem kritikken for UiOs studiedirektør Audun Digerud. Han sier til Universitas at det ikke er mulig for én person å svare på spørsmål om SAIHs kritikk, da det var for mange ledd som hadde hatt ansvar for ulike deler av arbeidet. Digerud måtte derfor samle informasjon før han kunne svare, via e-post.
– Studieavdelingen samarbeidet tett med SiO Foreninger. I tillegg har Eiendomsavdelingens arrangementsgruppe vært involvert, og Studentparlamentet har blitt formelt hørt i saken, skriver Digerud om hvem som har tatt del i arbeidet.
UiO er uenige i påstanden om at det vil bli vanskeligere å starte studentforeninger med de endrede retningslinjene.
– SiO Foreninger yter hjelp og veiledning til både nye og eksisterende studentforeninger, så vi er trygge på at de som trenger det kan få den støtte de har behov for.
– Går ikke en komplisert søknadsprosess og mye papirarbeid i strid med deres formidling om at studentfrivillighet skal være tilgjengelig?
– De kravene som stilles i reglementet er ment å skape gode og trygge rammer for medlemmene i studentforeningene.
UiO vil ikke svare på spørsmål om SAIHs kritikk om mangel på formidling av endringene.
– Det er SiO Foreningers ansvar å administrere reglementet og kommunisere ut mot studentforeningene, skriver Digerud.
Mener de ikke har ansvar
– Vi har ikke ansvar for reglementet, men administrerer og sørger for at studentforeningene har alt på plass, forteller Mike Fürstenberg, leder for SiO Foreninger.
Han presiserer at de ikke har mottatt lignende klager fra andre foreninger som de har fått fra SAIH Blindern. SiO ønsker ikke å kommentere selve regelverket, da de understreker at det er universitetet, og ikke samskipnaden som har vedtatt endringene. Andre læresteder har også egne retningslinjer for hvilke kriterier som godkjenner studentforeningene.
Vi har ikke ansvar for reglementet
Mike Fürstenberg, leder for SiO Foreninger
– Kritikken rettes mot SiO også fordi dere snakker høyt om at dere skal tilrettelegge for enklere studentfrivillighet, samtidig som prosessen tilsynelatende blir stadig mer komplisert. Hva tenker du om det?
– Vi har utforma veiledning for Brønnøysundregistrering og varslingsrutiner, etiske retningslinjer og maler for varslingsplakat, svarer Fürstenberg.
Fürstenberg mener også at det nye regelverket ivaretar studentenes sikkerhet.
Legger seg flat
For å beholde statusen som en godkjent studentforening ved UiO, er det viktig at alle foreningene innen 15. juni får tilpasset sine vedtekter i henhold til reglementet, sier Digerud fra UiOs studieavdeling.
SAIH har for over to måneder siden fått godkjent Brønnøysundregistreringen og skaffet organisasjonsnummer, samt ferdigstilt vedtektene og sendt dem inn til SiO 2. april. Likevel bærer de stadig et inaktivt-stempel på SiOs nettsider.

– Vi har mista tilgangen til å booke rom på UiO, som er problematisk når mye av virksomheten vår handler om å arrangere diverse ting på campus, forteller Vivanco om konsekvensene av inaktiv-stempelet.
– Det skyldes interne årsaker, forteller Fürstenberg om SAIH Blinderns tilfelle:
– Vi må bare legge oss helt flate og beklage.
Fürstenberg forteller at de ikke har fått noen andre henvendelser om samme problem.
Ny på banen
Historisk Kvarter er en splitter ny organisasjon, som ble opprettet i januar 2025. De har dermed opplevd å starte en forening etter at UiOs retningslinjer ble oppdatert. Lederen for Historisk kvarter, Anders Salvesen (22) studerer lektorprogrammet med historie og norsk, og har «styrt med papirarbeidet» til foreningen.
– Hvis vi hadde visst hvor mye mailing og papirarbeid som skulle til for å få til noe så enkelt som å arrangere noen foredrag, hadde vi nok ikke begynt med det, forteller Salvesen, men bryter ut at:
– Dette er ikke en oppfordring til å ikke starte forening, altså!
Historisk kvarter har ikke hatt samme problematikk som SAIH Blindern, og opplever kontakten med SiO som god. Det eneste å utsette dem på er at nettsidene er litt uryddige.
– Vi brukte også to måneder på å få i stand alt det administrative, det er det som er mest herk, sier Salvesen.
Alt i alt er Salvesen glad de har startet en forening, og gleder seg til å sette ordentlig i gang etter sommeren. Han mener likevel at UiOs krav ikke nødvendigvis er hensiktsmessige for små foreninger, og at det ville vært bedre dersom de ble tilpasset til størrelse, formål og virksomhet.