OPPGITT: Nosizwe Lise Baqwa synes det er diskriminerende at hennes Sør-Afrikanske utdannelse ikke godkjennes av UiO.

Godkjenner utveksling til Cape Town – men ikke utdanning fra Cape Town

Diskrimineres

16 prosent av utenlandsstudentene ved Universitetet har opplevd diskriminering i studiehverdagen. – Oppsiktsvekkende høyt, mener Senter mot etnisk diskriminering. «Studiespeilets» avsløring om at mange utenlandsstudenter føler seg diskriminerte, overrasker ikke Nosizwe Lise Baqwa. Hun har selv sett seg lei på det hun mener er «dobbeltmoral» ved UiO.

Publisert Sist oppdatert
OPPGITT: Nosizwe Lise Baqwa synes det er diskriminerende at hennes Sør-Afrikanske utdannelse ikke godkjennes av UiO.

Det viser den nye undersøkelsen «Studentspeilet». Hele 16 prosent av de spurte utenlandsstudentene, svarte «ja» på spørsmålet «Har du noen gang i løpet av din studietid ved UiO blitt diskriminert pga din etniske bakgrunn.» Blant samtlige spurte svarte litt over 2 prosent at de hadde opplevd etnisk diskriminering.

– Dette er et uheldig og overraskende funn, mener Torbjørn Grønner, seksjonssjef i studieavdelingen ved Universitetet i Oslo (UiO).

Grønner forteller at studieseksjonen vil vurdere å følge opp funnene med en ny undersøkelse:

– Dette for å finne hva slags diskriminering studentene har opplevd og for å få klarhet i hvordan dette har skjedd.

– Hvorfor er ikke en slik undersøkelse blitt gjort tidligere?

– Fordi vi tidligere ikke har opplevd diskriminering som et stort problem på Universitetet; vi har sjeldent fått henvendelser på bakgrunn av diskriminering og aldri opplevd grove tilfeller av dette ved Universitetet.

– Oppsiktsvekkende høyt

– Når cirka 16 prosent av utenlandsstudentene opplever diskriminering i et internasjonalt miljø som Universitetet, er det overraskende. Tallet er oppsiktsvekkende høyt, sier Ella Ghosh, daglig leder i Senter mot etnisk diskriminering.

Ghosh mener universitetsledelsen ved UiO bør tydeliggjøre at de ikke aksepterer diskriminering på noe grunnlag.

– Muligheten til å innklage diskrimineringssaker bør gjøres godt kjent blant studenter, administrativt ansatte og vitenskapelige ansatte, legger Ghosh til.

– Mer på engelsk

– Flere emner bør bli tilbudt på engelsk, og vi bør få flere engelske pensumbøker, mener nestleder Torkel Nybakk Kvaal i Studentparlamentet, som også er overrasket over de høye tallene.

– Det er viktig å integrere studentene i studiemiljøet gjennom å få dem i kontakt med andre studenter i fadderordningen ved studiestart, sier Kvaal.

Han frykter nå at Universitetet skal få et dårlig rykte blant utenlandsstudenter, og at færre fra disse gruppene vil søke seg til UiO.

I Sverige har de siden 2003 hatt en egen «likebehandlingslov» som skal hindre diskriminering på universiteter og høgskoler. Fra neste år vil en lignende lov bli innført også her i Norge. Loven vil gjelde for studenter eller universitetsansatte som opplever diskriminering på etnisk eller religiøst grunnlag.

Den 22 år gamle studenten er født i Norge, men flyttet til Sør-Afrika som 12-åring. Da hun begynte på University of Cape Town ble hun overrasket over den store andelen norske utvekslingselever fra Universitetet i Oslo (UiO) som studerte der. Hun ble derfor lettere sjokkert da UiO ikke godkjente hennes fag fra Cape Town, selv om norske utvekslingsstuderer tar de samme fagene der med UiOs velsignelse.

– Blindern kunne bare godkjenne to av emnene som jeg tok der borte. Det er helt absurd, og viser egentlig bare hvor overlegne de er, sier norsk-afrikaneren, som kom tilbake til Norge ved juletider 2004. Nå etterlyser hun en gjennomgang av regelverket.

– Det er overhodet ingen skjønnsmessig vurdering – det synes jeg er arrogant og fordømmende. Jeg vet man lærer like mye på University of Cape Town som på Blindern, mener Baqwa.

Studenten er overbevist om at hun ville fått de samme emnene godkjent dersom hun hadde vært norsk utvekslingsstudent.

– Universitetet undervurderer tydeligvis Sør-Afrika som studieland, men har likevel en omfattende utvekslingsavtale med universitetet i Cape Town. Det er tydelig at problemene oppstår når man først har studert i utlandet, og senere vil inn på Blindern, avslutter den oppgitte studenten.

Powered by Labrador CMS