–Viktig likestillingssak: Hvis vi skal få et mer likestilt arbeidsliv, må flere kunne amme på jobben, sier Claus Jervell i Likestillings- og diskrimineringsombudet. Illustrasjonsfoto.

Saksøkte staten – og vant

Fikk 470 000 kroner i oppreisning og erstatning.

Publisert Sist oppdatert

En legestudent med barn fikk en turnusplass som gjorde det umulig for henne å amme. Hun måtte derfor utsette turnustjenesten med ett år.

«Kvinnen ble direkte diskriminert på grunn av manglende tilrettelegging av turnustjeneste i ammeperioden.», skriver Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) om saken, og konkluderer med at forholdet er et brudd på § 3 i likestillingsloven.

Nå har kvinnen fått erstatning og oppreisning på 473 292 kroner, mesteparten som følge av tapt arbeidsinntekt. Det viser et brev sendt fra Regjeringsadvokaten, som Universitas har fått innsyn i.

– Viktig for likestillingen

– Det er veldig positivt at kvinnen får erstatning. Det betyr at diskriminering får konsekvenser, sier Claus Jervell, seniorrådgiver i LDO.

Han mener det er viktig at arbeidslivet tilpasser seg kvinner som ammer.

– Hvis vi skal få et mer likestilt arbeidsliv, må flere kunne amme på jobben. Da kan kvinner og menn dele foreldrepermisjonen likere. Det er viktig for likestillingen, sier Jervell.

Han forteller at LDO har hatt fått flere klager om ammediskriminering den siste tiden.

– Ganske mange av sakene vi har hatt dreier seg om sykehusleger. Flere opplever manglende tilrettelegging for amming, sier Jervell.

Frykter mørketall

– Vi frykter at det er store mørketall. Det å gå til ombudet er ofte vanskelig for folk. Mange forstår nok arbeidsgiverne litt for godt, sier Jervell.

Han mener det er viktig at arbeidslivet respekterer at både menn og kvinner er omsorgspersoner.

– Derfor er det viktig at de som tar ansvaret om å amme ikke får ulemper på jobben, sier han.

Mye graviditetsdiskriminering

Selv om ombudet har fått en del henvendelser om ammediskriminering, er diskriminering som følge av graviditet langt mer omfattende, ifølge Jervell. Han opplyser at LDO har behandlet en rekke saker der spesialistturnusleger ikke har fått fornyet sine vikariater på grunn av graviditet. I fjor behandlet LDO totalt 172 diskrimineringssaker om graviditet og foreldrepermisjon.

Universitas har vært i kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet, men har ikke lykkes i å få departementet til å kommentere saken utover rene saksopplysninger.

Powered by Labrador CMS