Oslomet og UiO deler eksamenslokaler i Silurveien.  «I eksamenslokalene våre er det minst 1,5 meter mellom pultene, og håndsprit og munnbind er tilgjengelig, skriver prorektor ved Osloemet Silje Bringsrud Fekjær til Universitas.
Oslomet og UiO deler eksamenslokaler i Silurveien. «I eksamenslokalene våre er det minst 1,5 meter mellom pultene, og håndsprit og munnbind er tilgjengelig, skriver prorektor ved Osloemet Silje Bringsrud Fekjær til Universitas.

BI avlyste alle skoleeksamener – Oslomet og UiO gjennomfører

Til tross for stigende smittetall og en ny virusmutasjon, vil skoleeksamen gå som planlagt ved flere UiO og Oslomet. Det får studentleder til å reagere.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke ble det innført en rekke nye tiltak (lenke) som følge av omikron-varianten av koronaviruset. Antall innlagte pasienter med covid-19 har økt over helgen, og helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) varslet mandag ettermiddag til VG at kraftigere tiltak vil bli presentert tirsdag.

Som følge av forrige ukes innførte tiltak, økende smitte og usikkerhet, besluttet handelshøyskolen BI å endre eksamensform fra skoleeksamen til hjemmeeksamen, med virkning fra 7. desember. Det opplyser de på sine hjemmesider.

Lite tyder imidlertid på at de øvrige universitetene og høyskolene har planer om å gjøre det samme.

Studentleder reagerer

Forrige uke oppfordret leder av studentparlamentet ved Oslomet Rolf Martin Aspenes å legge om til hjemmeeksamen. Det var VG som først omtalte saken.

I en SMS til Universitas viser han til at kombinasjonen av høye smittetall i hovedstaden på tampen av et semester, kan føre til at studenter kan risikere å tilbringe julen på hybelen.

«Det er ikke en situasjon vi ønsker etter to år med korona», skriver Aspenes.

Derfor oppfordrer han Oslomet til å legge om skoleeksamener til hjemmeeksamener.

«OsloMet har innført en rekke tiltak, men likevel er det en del ting de ikke kan styre over. Det er antall personer som befinner seg på busser og t-baner ut mot eksamenslokalet», fortsetter han.

Han tror også studenter har en frykt for at andre studenter risikerer å møte opp, til tross for at de har symptomer på covid-19.

Bekymret: Leder for Studentparlamentet ved Oslomet Rolf Martin Aspenes er bekymret for at studenter skal bli koronasmittet under skoleeksamen.
Bekymret: Leder for Studentparlamentet ved Oslomet Rolf Martin Aspenes er bekymret for at studenter skal bli koronasmittet under skoleeksamen.

Følger myndighetenes råd

Inntil videre har Oslomet likevel planer om å gjennomføre skoleeksamen slik det er lagt opp til, men med forsterkede smitteverntiltak.

«I eksamenslokalene våre er det minst 1,5 meter mellom pultene, og håndsprit og munnbind er tilgjengelig. Vi har også sørget for tidlig innslipp, for å unngå at studentene må stå i kø på vei inn i eksamenslokalet.»

Det skriver fungerende prorektor Silje Bringsrud Fekjær i en e-post til Universitas.

Fekjær har forståelse for at situasjonen kan gjøre studenter bekymret, men vektlegger at de følger myndighetenes råd og retningslinjer.

Også Universitetet i Oslo (UiO) planlegger å gjennomføre skoleeksamen i sine eksamenslokaler i Silurveien. Det er 15 prosent av høstens eksamener som avholdes som skoleeksamen.

«Da høstens eksamensperiode ble planlagt, tok UiO høyde for en usikker smittesituasjon, og har beholdt smitteverntiltakene vi har hatt under pandemien i eksamenslokalene i Silurveien», skriver pressekontakt Lise Paulsrud Mjørlund ved UiO.

Det innebærer som ved Oslomet avstand mellom plassene. Kun halvparten av plassene i lokalet vil bli benyttet.

«Vi følger med på situasjonen og er i dialog med Oslo kommune, og forholder oss til nasjonale og lokale råd og anbefalinger», skriver Mjørlund videre.

Hva gjør du hvis du blir syk på eksamensdagen?

Både UiO og Oslomet oppfordrer studentene til å bli hjemme og teste seg ved mistanke om sykdom.

«Det viktigste studentene kan gjøre er å ikke møte opp til eksamen hvis de er syke eller har symptomer», skriver Fekjær ved Oslomet.

Ved koronarelatert fravær på eksamensdagen, kan man levere egenmelding som dokumentasjon på fraværet, opplyser Fekjær videre.

Ved UiO er det besluttet å midlertidig tillate egenmelding ved fravær fra eksamen med fysisk oppmøte. Studentene må fremdeles søke gyldig fravær gjennom nettskjema. For eksamener som krever fysisk oppmøte ved UiO, vil det ikke være nødvendig å legge ved dokumentasjon på fraværet.

Powered by Labrador CMS