
En av ti betaler ikke husleie
Ferske tall viser at SiO tapte 1,2 millioner i utestående inkassokrav i 2002. Dette betyr en fordobling av tapsprosenten siden 2000.
Universitas skrev 26. februar i år at ferdigutdannede studenter er gode betalere og unngår inkassokrav fra Lånekassen. De som fremdeles studerer, er derimot ikke like flinke til å gjøre opp for seg.
– Det er en liten del av studentene som står for denne økningen. Likevel er dette en utvikling vi tar veldig alvorlig, sier markedssjef i Boligdivisjonen Guri Bergo.
I 2000 tapte Studentskipnaden i Oslo (SiO) 471 000 kroner av en inntekt på 171 millioner i inkassokrav. I 2002 var inntektene 210 millioner, og tapet 1,2 millioner.
Høyere husleie
Boligdivisjonen har de siste årene utvidet boligkapasiteten. Det betyr at flere studenter betaler husleie. Samtidig havner flere studenter i inkassoregistrene.
– Men fremdeles er det bare ti prosent av det totale antallet leietakere vi har litt problemer med, presiserer Bergo.
Hun understreker at studentene ikke er blitt dårligere betalere, men at høyere husleiesatser gjør de økonomiske tapene større.
Boligdivisjonen arbeider for tiden med å lage oversikter over hvilke studentbyer som huser de dårligste betalerne.
Økt depositum
– Når man er ferdig utdannet og skal søke boliglån, skjønner man hvor viktig det er ikke å ha inkassokrav. Studenter under utdanning er ikke tilstrekkelig informert om konsekvensene av ikke å betale husleien, tror Bergo.
Boligdivisjonen planlegger i første omgang en informasjonskampanje. Dersom dette ikke virker, må de ty til sterkere virkemidler.
– Konsekvensene kan bli at vi setter opp depositumet på husleien, sier Bergo.
Depositumet er i dag 2500 kroner for hybler og 5000 kroner for leiligheter. Hvor mye man eventuelt vil måtte øke det, vil bli vurdert av styret i Boligdivisjonen i løpet av våren.
– Vi ønsker selvsagt ikke at depositumet skal bli så høyt at studentene ikke har råd til å leie hybler, understreker Bergo.
Utsetter problemene
Administrerende direktør i informasjonsfirmaet CreditInform Lars Carlsson er ikke overrasket over tallene. Han mener det er vanskelig å finne godt betalte jobber ved siden av studiene, og at husleien i en bolig man snart skal forlate, ikke kommer først i prioriteringsrekken når regninger skal betales.
– Jeg tror det er vanlig å ta lett på slike ting når man er i en studiesituasjon og ikke skal etablere seg før om et par, tre år. Men på et eller annet tidspunkt må man jo gjøre opp for seg, og betalingsunnlatelse kan bli en meget dyr utsettelse, advarer Carlsson.