Forventninger: Et lass festklare BI-studenter skal fraktes ut i Oslofjorden med båt fra Aker brygge.

Stort svartebørsmarked under fadderuka: Billetter selges til mangedobbel pris

For å være med på moroa må studentene ved Handelshøyskolen BI kjempe om et fåtall billetter. Eller betale blodpris på svartebørsen.

Publisert Sist oppdatert

Tusenvis av unge BI-studenter preger Oslos gatebilde hver høst under den beryktede fadderuka «Fadderullan».

Arrangementene er mange. Billettene er få. Nå har det utviklet seg et svartebørsmarked der billetter selges til mangedobbel pris. Fadderullan Facebook-side flommer over av folk som ønsker å kjøpe og selge billetter.

Universitas kjenner til eksempler der fadderbarn har punget ut rundt 1500 kroner på svartebørsen, for å kunne delta på ett arrangement, der originalprisen er 350 kroner.

Fått med deg denne? Faddergruppe innfører klinenekt

Fest på fjorden

En av dem er Andrea Carlsen, som Universitas møter på Aker Brygge. Hun er klar for gå om bord i båten som skal frakte et lass med festklare BI-studenter ut på Oslofjorden.

Arrangementet, som heter «SAIL», er en del av Fadderullan , og Carlsen måtte ut med 1500 kroner for å være med på moroa. Selgeren var en av hennes faddere.

Venninnen, Frida Sofie Smedheim, forteller at det er mange faddere som kjøper flere billetter for å selge de videre.

Les mer: Slik finner du kjærligheten i fadderuka

Selger til høystbydende

20 år gamle Simen Helmersen og hans nye studievenninne Jennifer Hicks har nettopp startet på en bachelor i Økonomi og Adminstrasjon.

Han omtaler opplegget som en ny russetid, bare med større barn. Til sammen har de brukt over 1500 kroner hver på billetter. Gjennom lovlige kanaler.

– Det er ganske mye penger, men vi er i alle fall heldige som har billetter. Mange på gruppa vår fikk for eksempel ikke tak i billetter til båtturen, så de har ikke noe å gjøre den kvelden, sier Hicks.

Det er ikke bare Helmersens og Hicks nye venner som blir værende utenfor, for de mest populære arrangementene blir nemlig utsolgt på minutter. Siden det også er mulig å kjøpe opptil fire billetter om gangen, er det lett å tjene på penger på Fadderullan-billettene.

– Det går folk rundt på dagtid og selger til høystbydende, sier Helmersen.

Heldige: Studievennene Jennifer Hicks og Simen Helmersen er to av de som har skaffet billetter til fadderopplegget på BI.

Valuta

Leder for Fadderullan, Brede Rimer Bjerke, bekrefter i en e-post at etterspørselen til kveldsarrangementene er svært stor. Det viser at programmet er noe studentene selv ønsker, mener han.

Studentene kan velge å bruke 1500 kroner for å delta på alle arrangementer, eller velge å bruke mindre hvis de ønsker det. Arrangementene på dagtid er gratis for alle. Med store artister som Postgirobygget, Lemaitre og Galantis på programmet, er billettprisene på 350 kroner tross alt beskjedne, mener han.

Studentkroa er åpen alle kvelder for de som måtte ønske et alternativ.

– Hvorfor sørger dere ikke for at alle får mulighet til å delta på opplegget deres?

– Oslo sliter med konsertlokaler som rommer hele Fadderullan sin deltakermasse, sier han og legger til at de i år hadde kapasitet til alle som ville på de to første arrangementene på Midtstuen.

– Hva vil dere at fadderbarna skal få ut av uken?

– At studentene skal skape magiske øyeblikk sammen. De skal gjennom sosiale sammenkomster knytte bånd med hverandre og fadderne sine, sier han.

Bjerke sier videre Fadderullan ikke har mulighet til å følge opp problemer knyttet til svartebørssalg av billetter, men at eventuelle lovbrudd må tas med politiet.

Alle skal få

For prisen av én billett på Fadderullan kan man delta på hele fadderuka på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Et adgangsbånd for kveldsarrangementene hele uka koster mellom 150-300 kroner, avhengig av linje. På UiO er fadderuken i all hovedsak gratis.

Det er en forutsetning for en god fadderuke at tilbudet er likt for alle, sier Lena Billingstad, fadderleder for Ingeniør, teknologi og data ved HiOA.

Hun tror arrangementer med dyre billetter ville vært en hindring for det sosiale i fadderuken.

– Det viktigste er ikke artistene eller utestedene, men at alle får mulighet til å bli kjent med sine studiekamerater. Hvis det bare hadde vært de som var kjapt ute med lommeboka som fikk være med på det morsomme, ville ikke alle fått muligheten, sier hun.

Vil heller i parken

De to ferske BI-studentene Helmersen og Hicks mener festene like gjerne kunne vært arrangert i en park eller et vanlig utested.

– Vi vil jo bare prate og bli kjent med folk. Alt man egentlig trenger er noen leker i en park og litt bakgrunnsmusikk, sier Hicks.

Helmersen er enig. Han er lei av å bruke opp sommerpengene sine på øl til nærmere hundrelappen, som er vanskelig å nyte skikkelig på konsert.

Powered by Labrador CMS