KATALYSATOREN: Forskningsskandalen ved Radiumhospitalet har bidratt til økt fokus på forskningsetikk, særlig innen medisin.

– Systemet har rast sammen

Ledelsen ved Det medisinske fakultet slår alarm: For stort arbeidspress gjør at forskningssaker ikke får forsvarlig etisk vurdering.

Publisert Sist oppdatert

Regionetisk komité

  • Delt opp i 5 regioner
  • Komiteene skal vurdere etikk i medisinsk forskning
  • Alle medisinske forskningsprosjekter har meldeplikt
  • Basert på frivillig arbeid fra komiteens medlemmer
  • Møtene i region Øst varer fra 6 til 7 timer, med et formøte på rundt 2 timer
  • De fleste prosjektene blir godkjent til slutt, men mange saker sirkulerer frem og tilbake mellom regionene og forskerne

– Når det blir så mange saker, får man ikke anledning til å forberede seg godt nok, sier leder for Regional Etisk Komité (REK) Øst, Knut Engedal.

Universitas skrev i forrige nummer at det satses for lite på etikkundervisning i forskning. Nå viser et dokument Universitas har fått tilgang til at komiteene som bedømmer etikk i forskningsprosjekter om menneskers helse lider av underbemanning. Dekan Stein A. Evensen og direktør Bjørn Hol ved Medisinsk fakultet advarer nå mot lang behandlingstid, uforsvarlig behandling og overarbeidede komitémedlemmer. I et brev til Kunnskapsdepartementet (KD) skriver de:

«Det er åpenbart at arbeidssituasjonen både for Regionaletisk komité Sør og Øst er uholdbar. Det er for mange saker til at to komiteer kan gi disse sakene forsvarlig behandling og det er også for mange saker til at Det medisinske fakultet makter å finne personer til å påta seg arbeidet som leder av komiteene.».

– Det vi nå må håpe på er at saksbehandlingen blir rask, så vi ikke kommer i en vanskelig mellomfase før komiteene er på plass, sier Hol.

Gikk på dagen

Arbeidsmengden ble så stor for forrige leder av REK Sør at han til slutt gikk på dagen. Sekretæren har også sagt opp, med virkning fra midten av mars.

– Systemet har rast sammen på grunn av arbeidsmengden. Det er bare et tidsspørsmål før problemene hoper seg opp og skaper kø, sier Engedal.

REK Sør er komiteen som får flest søknader, og i fjor behandlet de om lag 500. Ifølge konstituert leder for REK Sør, Kristian Hagestad, har Sverige en norm om at en slik komité ikke bør behandle mer enn 200 saker i året.

Rasende forskere

Ifølge Engedal står Norge nå muligens overfor et kjempeproblem innen forskning. Forskningsprosjekter om menneskers helse må nemlig vurderes av den lokale REK før de kan påbegynnes.

– Hvis ikke floken løses, blir det totalt krise. Saker vil hope seg opp, og da blir det skrik. Dette må bare løses, ellers vil rasende forskere måtte sitte og tvinne tommeltotter, advarer Engedal, som får støtte fra REK Sør-leder Hagestad i at forskningen risikerer å stoppe opp.

Regjeringen har kjent til problemet siden slutten av 2004. I en offisiell utredning fra 2005 skrives:

«Saksmengden er økende, noe som har sammenheng med flere oppgaver og større bevissthet omkring krav om forhåndsvurdering hos forskerne. (...) Komiteene oppgir at deres kapasitet allerede er sprengt, og at utvidede oppgaver må følges opp med større bevilgninger. (...) Utvalget mener at hver regional komité må styrkes på sekretariatssiden.».

Hurtiggruppe

Kunnskapsdepartementet skal nå sette i gang en hurtigarbeidende gruppe for å se på komitéenes arbeidsforhold. Utvalget skal komme med tilbakemelding i mars, og gi en fullstendig redegjørelse innen første juni.

– Vi har lagt inn økte bevilgninger til dette i 2006-budsjettet. Vi synes ikke vi kan iverksette tiltak på to av komiteene uten å se på resten også, sier ekspedisjonssjef Kari Bale Øiseth i Forskningsavdelingen til KD, som tror situasjonen kan håndteres uten store konsekvenser.

– Det er synd at lederen i REK Sør måtte slutte, men jeg kan ikke kommentere noe ut over dette, fortsetter Øiseth.

– Er det etisk forsvarlig å nærmest dytte gjennom 50 saker om etikk per møte?

– Ingen kommentar.

– Satses det nok på etikk i norsk forskning?

– Det er et felt vi tar alvorlig, men vi satser jo nå på å forbedre arbeidsforholdene i komiteene. Selv om vi har hatt en uredelighetssak, mener vi ikke generelt at etikken er mangelfull, avslutter Øiseth.

Forhenværende leder av REK Sør var tirsdag ikke tilgjengelig for kommentar, mens avtroppende sekretær valgte å ikke kommentere saken.

Powered by Labrador CMS