Flere komitéer for forskningsetikk

De regionaletiske komitéene som vurderer forskningsetikk har nå blitt avlastet med nye komitéer.

Publisert

Nylig vedtok Kunnskapsdepartementet at det skal dannes en tilleggskomité når arbeidsmengden overstiger 250 søknader i året. Universitas skrev i januar om at underbemanning i de regionale forskningskomitéene førte til uforsvarlig saksbehandling i vurdering av forskningsetikk. Spesielt berørt var Regionaletisk komité (REK) Sør, som opplevde å få inntil tre ganger så mange søknader som de andre regionene.

– Jeg ser på dette arbeidet som meget viktig og at det nå er lagt fundament for en langt bedre saksbehandling. REK-Sør har nå en avdeling A samt en avdeling B. Den nye komitéen er startet opp med de samme ressurser og arbeidsbetingelser som den gamle, hvilket i praksis betyr doblet kapasitet, sier en fornøyd Stein A. Evensen, som er dekan ved Medisinsk fakultet.

– Var krisesituasjon

Sekretær i REK-Sør komité A, Jørgen Hardang, tviler ikke på arbeidskvaliteten hos den gamle komitéen, men tror likevel ikke komitéen kunne fungert godt nok alene i lengden.

– Det var en krisesituasjon, selv om vi var fast bestemt på å klare det. Vi mener selv vi hadde en forsvarlig saksbehandling, men det krevde stor ekstrainnsats fra komitéens medlemmer, sier han.

Ved forrige møte i juni hadde REK-Sør 58 søknader fordelt på én komité, mens man hos REK-Nord hadde tredjedelen av dette. Denne måneden er en tilsvarende mengde søknader fordelt på to komitéer.

– Det er fortsatt mye å gjøre, men likevel en langt rimeligere arbeidsmengde, sier Hardang.

Flere utvidelser

Tor Norseth har akkurat tiltrådt som leder for den nye B-komitéen, og sier de nå jobber for å få en mest mulig lik profil mellom de to komitéene.

– Vi har kommet frem til en arbeidsmåte som ligger veldig nær opp mot den andre. Vi vil sannsynligvis bruke noenlunde andre formuleringer, samt en litt annen outline på protokollene, men bortsett fra det skal det ikke være slik at man som forsker skal håpe på å bli behandlet av enten komité A eller B, forsikrer han.

Ifølge Stein A. Evensen kan det bli aktuelt med flere slike ekstra-komitéer dersom søknadsbunken fortsetter å vokse. REK-Øst er allerede i ferd med å overstige 250 søknader. Evensen håper dessuten på synergieffekter, da det også foreligger planer om å samlokalisere sekretariatene for Sør og Øst ved Universitetet i Oslo.

– Hvis REK-Øst utvider ved nyttår, kan det bli et spennende sekretariat for fire komitéer, sier han.

Powered by Labrador CMS