Undersøker plagiatanklager

Flere millioner kroner og mye presisje står på spill når plagiatanklagene mot HiOA-rektor Kari Toverud Jensen nå undersøkes.

Publisert Sist oppdatert

Allerede våren 2010 startet konflikten rundt et forskningsprosjekt ved navnet «I-care». Kari Toverud Jensen, som da var dekan ved avdeling for sykepleieutdanning (SU) og nå er rektor ved HiOA, besluttet i oktober 2010 å kaste en doktorgradsstipendiat ut av prosjektet, mot stipendiatens egen vilje.

Sammen med prosjektleder Lis Ribu ved HiOA ble hun beskyldt for plagiat og tyveri av stipendiatens forskningsprosjekt. Ribu fortsatte som prosjektleder, og det er nå ansatt en ny stipendiat på prosjektet. Høgskoleledelsen hevdet Toverud Jensen hadde rett til å ta stipendiaten av prosjektet.

«I-care» ble bevilget 4,4 millioner kroner fra Forskningsrådet, og er en del av et stort og prestisjefylt EU-prosjekt kalt Renewing Health.

Lang prosess

Først skulle plagiatanklagene behandles av et forskningsetisk utvalg ved Høgskolen. Sommeren 2011 kom dette utvalget fram til at det ikke kunne undersøke plagiatanklagene mot HiOA-rektoren.

Det aksepterte ikke det nasjonale granskingsutvalget, og saken ble sendt tilbake til Høgskolen, der et nytt forskningsetisk utvalg ble opprettet. Deretter ble saken sendt til forskningsetisk utvalg ved UiO. Når den nå behandles der, har altså tre ulike utvalg sett på anklagene, uten at noen konklusjon foreløpig er nådd.

Venter på avklaring

Saken skal behandles av utvalget i to omganger. Første del ble gjennomført forrige fredag. Etter det Universitas kjenner til vil det nå ta noen uker før runde to finner sted.

– Saken er en belastning for alle involverte parter, og vi ser derfor frem til en avslutning av saken, sier Ann Elisabeth Wedø, direktør ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

Powered by Labrador CMS