Fremdeles ingen merking for allergikere / Frederikke farlig for allergikere

For studenter som lider av allergi er det umulig å vite hva maten på Studenkafeene inneholder.

Publisert Sist oppdatert

Etter at Universitas skrev om den tilfeldige merkingen av maten på Frederikke 6. mars i år, ble de sporadiske lappene fjernet for godt. Leder for Studentkafeene Hans-Jul Mikkelsen beklager at innholdet i varmmaten ikke lenger er merket.

– Vi ville gjerne merket maten, men vi kan ikke ta sjansen på å gjøre det halvveis, sier Mikkelsen.

Han skylder på Studenkafeenes leverandører, som ikke fører detaljert innholdsfortegnelse på sine produkter.

Kan merke

Kate Lindgjerdet er Kvalitet- og miljøsjef i Norgesgruppen, Studentkafeenees hovedleverandør. Hun sier at produktene de selger skal være merket.

– Studenkafeene har kanskje ikke jobbet godt nok med merkingen, sier hun.

Rådgiver Bente Mangschou i statens næringsmiddeltilsyn (SNT) forteller at man ikke kan kreve merking av matretter på restauranter. Et nytt regelverk med strengere merking er på trappene, men først må det ferdigbehandles av EU. Det skjer i 2004.

– Vi anbefaler frivillig merking og har gjort det lenge, sier Bente Mangschou.

Hun tror restaurantene fremdeles vil kunne velge om de skal opplyse om hva maten inneholder også etter 2004.

– Merking blir en eventuell ekstraservice til brukeren, sier hun.

Informasjonssjef Ernst Honningdal i astma- og allergiforbundet tilbyr å hjelpe studentkafeene.

– Man kan for eksempel lage et basisutvalg av matvarer som er trygge for allergikere, sier han.

Powered by Labrador CMS