SKEPTISK GJENG: Geir Ulvik, Susanne Albrigtsen, Nicolai Ellingsen, Siriann Bekeng, Camilla Holm og Ole Henrik Hellenes er redd mange studenter blir skremt vekk fra frivillig arbeid hvis forslaget blir gjennomført. Studentforeningene får det vanskeligere dersom alle skal ta 20 studiepoeng per semester.

Tror frivilligheten forsvinner

Hvis forslaget om strengere krav til studieprogresjon vedtas, kan det bli folketomt på Chateau Neuf. Det tror et samlet studentmiljø.

Publisert Sist oppdatert
Arkivfoto: Skjalg Bøhmer Vold
Universitas: 8. februar 2012

Dette er saken:

  • Studieavdelingen ved UiO foreslo forrige uke å innføre strengere krav til studieprogresjon.
  • Dagens krav om 30 studiepoeng per år, kan bli endret til 20 poeng per semester.
  • Flere tusen av dagens studenter oppfyller ikke kravene, og står med det nye forslaget i fare for å miste studieretten.

– Da vi tok opp forslaget på forrige møte, spurte jeg «hvem her kan bli kasta ut?». Alle unntatt én rakk opp hånda, forteller formann i Det norske studentersamfund (DNS), Siriann Bekeng.

Studentersamfundet har mer enn 400 aktive medlemmer, mens de såkalte «kjellerforeningene» har over hundre. Forslaget fra studieavdelingen ved Universitetet i Oslo (UiO) om at alle studenter må ta minst 20 studiepoeng i semesteret for å ikke bli kastet ut av studiet, bekymrer lederne i foreningene ved DNS. De tror det nye kravet vil gjøre det vanskeligere å kombinere studentliv med fag.

– Det vil gå ut over studentene. Mindre aktivitet i studentforeningene gir færre medlemmer og dårligere sosialt miljø. Så får universitetet færre søkere, Oslo blir en dårligere studentby, og det eneste vi sitter igjen med er en sliten lesesal og noen tørre forelesninger, sier Bekeng.

Overraskende

– I utgangspunktet vil vi at alle medlemmene våre skal ha normal studieprogresjon. Vi vil jo at foreningslivet skal gå minst mulig ut over studiene, forteller Nicolai Ellingsen, leder i Samfunnsvitenskapelig fakultetsforening (SVFF). Han tror endring i reglene vil gjøre det mye mer risikofylt å ta på seg ansvar ved siden av studiene.

«Vi kommer til å få problemer med rekrutteringen. Man får en ekstra bør på ryggen, for om man blir hengende litt etter nå, kan det gå skikkelig galt.»

Nicolai Ellingsen, leder i SVFF

– Vi kommer til å få problemer med rekrutteringen. Man får en ekstra bør på ryggen, for om man blir hengende litt etter nå, kan det gå skikkelig galt.

Da studentforeningene tok opp saken på et møte i forrige uke, var det flere som ikke hadde fått det med seg.

– Det kom veldig brått, og har heller ikke blitt tatt opp UiOs Læringsmiljøutvalg (LMU). Det virker som et veldig lite gjennomtenkt forslag, mener formannen i DNS. Hun mener universitetet tidligere har gitt inntrykk av at de vil satse mer på studentforeninger og det sosiale miljøet.

– Dette er veldig forskjellig fra det universitetsledelsen har sagt tidligere. Da var det også snakk om å gi studiepoeng eller kompensasjon for tyngre verv i studentforeningene. Dette er jo det helt motsatte.

Tunge verv

Men bør dere ikke gjøre det lettere å kombinere foreningsaktiviteter med studiene

– Vi har prøvd å dele for eksempel det økonomiske ansvaret på flere stillinger, forteller Ole Henrik Hellenes i Cybernetisk selskab.

– Men noen stillinger kan ikke deles. Noen må jo sitte med oversikten, og det er dessuten et juridisk spørsmål når det gjelder alt fra arbeidsgiveransvar til bokføring og skjenkebevilling. Det er høye krav, legger Bekeng til.

Foreningslederne forteller at de også studerer, men flere har utsatt en mastergrad for å få tid til vervene sine. Camilla Holm, nestleder i Filologisk forening, tror flere vil velge bort frivillig arbeid for å få tid til studiene.

– Med visse krav per semester og ikke per år, må du velge mellom hva du kan og hva du må gjøre. Foreningene er ikke noe vi må, og kommer dermed til å bli valgt bort, er hun.

De frivillige er redd det vil gå ut over studentene på flere måter.

– Vi vet jo alle at det man gjør frivillig er det som teller når man skal søke jobb senere. Dessuten er det viktig for studiemiljøet. Det er i kjellerforeningene man møter folk å danne kollokviegrupper med, og det er der man kan diskutere fag med andre studenter, legger Holm til.

«Pølsefabrikk»

Studentene tror forslaget også gjør at studentene velger andre fag enn før.

– De tyngre fagene blir plutselig veldig skumle å begynne på, i tilfelle man skulle stryke. Da ender det jo opp som en «pølsefabrikk». Folk tar bare de lette fagene, og ingen tør å ta 20-poengsfag, tror Bekeng. Hun mener studentene mister friheten til å kunne bestemme sin egen studiehverdag.

– Det betyr ikke nødvendigvis å utsette studiene, men det å kunne strukturere studieløpet selv gjør det enklere å ta på seg andre ting ved siden av. Det vil så klart ikke gå ut over alle, men svært mange.

Derfor vil studentforeningene støtte Studentparlamentet og arbeide mot Studieavdelingens forslag. Formannen vil selv merke det hvis reglene endres.

– Jeg prøver å ta 30 studiepoeng nå, men det ville vært fint å vite at jeg kan ta opp igjen ett semester uten å miste studieplassen min.

Vil du fortsette i vervet om det blir tilfelle?

– Jeg fortsetter i vervet, men det vil jo gå ut over meg. Og det vil gå ut over studiene først.

Powered by Labrador CMS